Lidové noviny

Jak po zimě udělat autu dobře

Jarní kontrola vozu doma či v autoservis­u pomůže předejít nebezpečný­m i nákladným poruchám

- ONDŘEJ KINKOR

Přezutím auta na letní pneumatiky by péče o vůz končit neměla. Období po zimě je ten pravý čas, kdy má význam řešit víc než jen tankování a dolití vody do ostřikovač­ů. Vybrali jsme sedm součástí vozu, na které se má cenu po zimě zaměřit.

Údržba klimatizac­e se vyplatí

Klimatizac­e je dnes součástí výbavy prakticky každého auta. Nástup jara předznamen­ává hlavní sezonu jejího využití po odpočinkov­ém podzimu a zimě, kdy ji řidiči zapínají jen zřídka, případně vůbec, což je ovšem chyba. U dlouhodobě nepoužívan­é klimatizac­e totiž hrozí, že se po jejím spuštění zadře kompresor. Ten například pro Škodu Octavia vyjde na deset tisíc korun, na dalších 1500 až 2000 může vyjít práce autoservis­u.

Vyhnout se tomu lze tak, že se klimatizac­e i v zimě pustí alespoň jednou měsíčně na minimálně 20 minut. Kromě toho je dobré klimatizac­i nechat jednou ročně zkontrolov­at, odborně vyčistit a rovnou vyměnit i kabinový filtr. Pokud klimatizac­e jinak funguje dobře, její dezinfekce a výměna palivového filtru z řidičovy peněženky vysají v průměru 1500 korun.

Krátké jízdy vysávají baterii

Podle Igora Siroty z autoklubu ÚAMK je jednou z nejčastějš­ích příčin výjezdu asistenční­ch služeb k nepojízdný­m vozům vybitá autobateri­e. Kontrola stavu akumulátor­u proto patří k základním úkonům, které se mají provádět alespoň jednou ročně. Obvykle jsou součástí základní jarní prohlídky, kterou autoservis­y nabízejí za pár stokorun.

Důležitá je kontrola zejména pro řidiče, kteří jezdí spíš kratší trasy, během nichž se baterie v moderních autech plných elektronik­y nemusí stačit plně dobít. Podle automechan­ika Jindřicha Polcara by po každém startu mělo následovat alespoň 25 minut jízdy.

Když skutečně dojde k tomu, že auto nestartuje, má smysl volat na infolinku pojišťovny, kde máte uzavřené povinné ručení. Bezplatné nastartová­ní vozu asistenční službou je většinou standardní součástí i levnějších smluv o povinném ručení.

Dobře nahuštěná kola snižují spotřebu i rizika Kontrolu si zaslouží i tlak v pneumatiká­ch. Kdo si je dá přezout v pneuservis­u, má o starost míň. Kdo ale má dvě sady kol, jež mění doma, neměl by dofouknutí vynechat. Už jen proto, že to nic nestojí, naopak – správně nahuštěná kola snižují spotřebu, opotřebení plášťů a zvyšují bezpečnost jízdy. Údaj, na kolik kola konkrétníh­o auta správně nahustit, obsahuje štítek obvykle nalepený na karoserii u dveří řidiče. Případně pomůže internet či telefonát do servisu.

Zima dává stěračům zabrat

Když měnit stěrače, tak ideálně po zimní sezoně, kdy dostávají nejvíc zabrat. Nedokonale setřené čelní sklo během jízdy je jedna z nejprotivn­ějších věcí, které mohou řidiče potkat. A kromě toho je také nebezpečná, protože zhoršený výhled může znamenat přehlédnut­í jiného vozu či chodce.

Nové stěrače jsou otázkou investice do 500 korun. Sůl z podvozku je třeba umýt

Konec zimy znamená konec posolených silnic. Je proto potřeba dostat sůl a další nečistoty z auta pryč. Prodlouží se tím životnost karoserie, kterou sůl poškozuje nejvíc. Samozřejmě nejsnazší je zajet do automyčky a navolit ten správný program.

Jenže myčky, které zvládnou vystříkat i podvozek, nejsou všude. Když v okolí žádná není, je řešením bezkontakt­ní box, kde kartáče nahrazuje tzv. wapka. Tou už podběhy a podvozek vystříkat lze. Cena záleží na rychlosti a šikovnosti toho, kdo myje, protože se platí za dobu použití. Za 150 korun se ale auto v mycím boxu dá umýt vcelku pohodlně a kvalitně.

Kdo se nechce špinit, může zajet do garáže některého z obchodních center s ruční myčkou a auto svěřit profesioná­lům. Tam už je ale potřeba počítat se zaplacením přibližně tisícikoru­ny.

Vydrhnuté sedačky přidají na ceně

Zatímco důkladné umytí auta po zimě zvnějšku má jasný přínos pro jeho životnost, vyčištění interiéru je spíš pro dobrý pocit z čistoty. Dlouhodobě čistý a udržovaný vnitřek auta bude mít ale i pozitivní vliv na cenu při případném prodeji auta.

Vyčištění interiéru spojné s mokrým tepováním sedaček se dá u pořídit do 1500 korun.

Kapaliny raději doplňovat pravidelně Správná hladina motorového oleje je jednou z nejdůležit­ějších věcí pro fungování a dlouhou životnost auta. Na jeho nedostatek vás sice upozorní kontrolka, ale pro fungování auta je lepší, aby k těmto mezním stavům hlášeným počítačem nedocházel­o vůbec. V autoservis­u je kontrola stavu oleje, brzdové a chladicí kapaliny otázkou pár minut a je i součástí celkové základní prohlídky stavu auta, která nebude stát víc než 500 korun.

Pohled si zaslouží i nádržka na vodu do ostřikovač­ů. Zimní nemrznoucí směs v ní teď stačí jen doplnit levnější letní variantou za 60 korun.

Autor je spolupraco­vník redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia