Lidové noviny

Zimní obutí v létě raději ne

-

Mnozí čeští řidiči s oblibou šetří tím, že zimní pneumatiky, které by za rok kvůli nedostateč­né výšce vzorku nemohli už použít, jednoduše za letní nevymění a od jara do podzimu je takzvaně dojíždějí.

Z pohledu zákona v Česku nic neporušují. Pokud má plášť dostatečně vysoký dezén, což od prvního dubna do konce října znamená minimálně 1,6 milimetru, je jedno, zda jsou na autě obuty letní, nebo zimní pneumatiky. Pokuta za to nehrozí. A poměrně v klidu mohou být řidiči se zimními pneumatika­mi i z pohledu výplaty pojištění, pokud způsobí nehodu.

„Nedá se tedy říci, že by nehoda auta se zimními pneumatika­mi v červnu znamenala, že řidič automatick­y přijde o pojistné plnění v plné výši. Může být ale snížena jeho část, pokud se na základě zjištění policie ukáže, že nevhodné pneumatiky měly na vznik nehody nebo rozsah následků zásadní vliv,“říká Jan Marek z pojišťovny Generali. „Obecně platí, že řidičům doporučuje­me, aby používali pneumatiky vhodné pro dané roční období,“dodal.

Také motoristic­ký novinář z magazínu Svět motorů Martin Jeník radí zimní pláště přes léto nedojíždět. „Problém je především výrazné prodloužen­í brzdné dráhy a zhoršená odezva v řízení,“vysvětluje hlavní důvody.

Podle Stanislavy Jakešové z Týmu silniční bezpečnost­i je při teplotě 15 stupňů brzdná dráha na letních gumách při rychlosti sto kilometrů v hodině 36,6 metru, zatímco na zimních přes 44 metrů. „Při vysokých teplotách okolo 30 stupňů pak může být rozdíl až třetinový,“dodala.

Janík ale přidává ještě jeden argument: „Se zimními plášti se při vyšších teplotách při brzdění mění i ovladateln­ost auta. Nepříjemně se to projeví zejména při prudším brzdění v zatáčce.“

Pokud se tedy řidič rozhodne, že ojetou zimní pneumatiku nakonec dojíždět nebude, a dá přednost letnímu obutí, nemusí se trápit tím, jak se starými plášti naložit. Všichni prodejci pneumatik mají ze zákona povinnost poskytnout zpětný odběr starých plášťů. Při nákupu v kamenné prodejně je to tedy snadné – staré zimní gumy tam prostě necháte. Při online nákupu je nejlepší využít bezplatnéh­o odběru v rámci sítě ELTMA, která má v Česku stovky poboček. Konkrétní odběrná místa jsou na webu www.eltma.cz. Takto vybrané pneumatiky se recyklují. Další možností odložení pneumatik jsou obecní sběrné dvory, kde se ale musí počítat s poplatkem. ok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia