Lidové noviny

Bezpracné mytí aut si Češi zamilovali

- ONDŘEJ KINKOR

Ještě před pár lety bylo běžné, že na myčku se dalo narazit jen u čerpací stanice, případně u obchodního centra. Obvykle šlo o takzvanou portálovou myčku s kartáči, která auto umyje, aniž by bylo potřeba se o cokoliv starat. Jenže doba se mění. Česko v posledních letech zažívá boom samoobsluž­ných mycích boxů.

Například v Brně vyrostlo samostatné mycí centrum, kde kromě stanoviště pro umytí auta najdete i speciální prostor pro mytí motorek, kol, ruční mytí interiérů vozů, a dokonce i zvláštní box pro umytí psa. Část parkovišť u nákupních center pak obsadily firmy specializo­vané na ruční mytí. „Ukazuje se, že se jedná o zajímavý byznys. V poslední době se firmy snaží dostat co nejblíže lidem, a tak se mycí centra stávají hlavně součástí parkovišť velkých obchodních center,“říká Jiří Kaloč, šéfredakto­r odborného magazínu Petrol.

Potřebu přicházet s něčím novým pochopila i společnost Benzina, která v Česku provozuje největší síť čerpacích stanic. Různých typů automyček má více než sto. Zákazníkům, kteří do nich zamíří, proto loni na necelých šedesáti místech začala nabízet objednání a zaplacení služby prostředni­ctvím bezplatné aplikace v mobilu.

Řidič tak nemusí z auta vůbec vystupovat. Program mytí koupí a zaplatí přes mobil, na kterém může sledovat i záběry z kamery, která snímá prostor před myčkou. Ještě doma se může podívat, jestli bude na umytí auta čekat. Pokud se do myčky vydá, chytrý software, propojený s aplikací před najetím do myčky, automatick­y nastaví v aplikaci objednaný program.

Šetrnost k laku i k peněžence Co však nelze na českých silnicích přehlédnou­t, je nástup samoobsluž­ných mycích míst. Těch u nás podle Marka Lišky, obchodního zástupce společnost­i Italmec, která se specializu­je na výstavbu, servis a obsluhu různých typů automyček, v posledních letech přibylo více než šest desítek. Každé z takových míst pak znamená běžně dva až čtyři jednotlivé mycí boxy.

„Velmi často jsou umístěny podél frekventov­aných silnic nebo u nákupních center,“říká Liška, podle něhož za jejich velkým rozvojem stojí i fakt, že motoristé chtějí mýt svá auta šetrněji. „Lidé mají obavu, že klasické mycí linky auta tvrdými kartáči poškrábou. V mycích bezkontakt­ních boxech nic takového nehrozí, protože se používá jen deminerali­zovaná voda, šampon a ruční vysokotlak­é mytí,“vysvětluje.

Roli samozřejmě hraje cena za mytí v ručním boxu, kde se s korunovými odchylkami běžně platí desetikoru­na za minutu práce.

„Když máte opravdu špinavé auto, v mycím boxu ho kvalitně umyjete za 150 až 200 korun. Potom už ho stačí jednou za dva tři týdny za asi 50 korun pouze opláchnout. U kartáčové myčky vás i to nejlevnějš­í mytí pokaždé vyjde na stokorunu,“dodává Liška.

Dobře to bylo vidět například během loňského jara a léta, kdy bylo sucho a řidiči z karoserií oplachoval­i nejprve jen nánosy pylu a prachu. Žádné omývání velké špíny tak nebylo potřeba.

Vzkvétajíc­í byznys

Na zájem zákazníků reagují i investoři, které ve srovnání s kartáčovým­i myčkami láká poměrně nízká investice do bezkontakt­ní myčky. Ta u čtyř boxů představuj­e zhruba částku 4,5 milionu. Nákladově zajímavé je i to, že se jedná o zařízení, jež nevyžaduje stálou přítomnost obsluhy.

„Z celkového množství loňských poptávek, které jsme měli na všechny typy automyček, bezkontakt­ní boxy představov­aly 70 procent. Doba od zadání poptávky až po spuštění provozu se pohybuje v průměru kolem roku a půl,“uvádí Liška. Návratnost investice se pak v závislosti na vytížení počítá na několik let. „Závisí hlavně na lokalitě. Dodali jsme místo se čtyřmi boxy, které se zaplatilo po třech letech, ale máme i takové, kde zákazník začal vydělávat po pěti. Nějaké ukazatele jsou, ale těžko se předvídá,“přiznává Marek Liška.

Další variantou, jak mít čisté auto, je ruční mytí. Asi nejvíc vidět jsou mycí místa firmy Automyčka Express, která obsadila prakticky všechna parkoviště u pražských obchodních center. Kromě toho se formou franšíz rozšířila i do Ostravy, Brna, Kladna nebo Plzně. Umytí auta tady je ale asi nejdražší možná varianta. Nejlevnějš­í půlhodinov­é základní čištění karoserie a její navoskován­í například v Plzni vyjde na 500 korun, v Praze o stokorunu víc.

Na opačném pólu cenové mapy pak stojí celodenní program mytí za necelých deset tisíc korun. Ten ale firma doporučuje využít například při prodeji vozu.

Jakmile se po zimě udělá hezky, před automyčkam­i se začnou tvořit fronty. Letos tomu není jinak. Na řadě míst už ale není potřeba čekat ve frontě na jedinou kartáčovou myčku široko daleko – hitem jsou samoobsluž­né mycí boxy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia