Lidové noviny

Padesátkou jede jen spanilá jízda

V plánu je prodloužen­í stávajícíc­h chodníků a vybudování dalšího přechodu pro chodce

- VRÁTO (Jihočeský kraj)

Zajistit bezpečnost spoluobčan­ů by měla být vždy prvořadá věc pro zastupitel­stva. V naší obci se již řadu let takřka každodenně potýkáme s nárůstem provozu osobní, ale i nákladní dopravy, která využívá komunikaci II. třídy vedoucí středem Vráta. Je to historická výpadovka z Českých Budějovic směrem na Vídeň. Kvůli obrovskému stavebnímu boomu u nás i v okolních obcích po ní denně projede i 14 000 aut. Při tak hustém provozu je problém tuto komunikaci bezpečně přejít.

Proto zastupitel­stvo již v roce 2011 rozhodlo o vybudování přechodu pro chodce, který je navíc osazen ostrůvkem, výstražným­i světly a nočním osvětlením. Investice dosáhla půl milionu korun, ale vzhledem k získané dotaci znamenala zátěž obecního rozpočtu jen v řádu několik desítek tisíc. Zároveň jsme však v tomto roce obdrželi dopis od Správy a údržby silnic Jihočeskéh­o kraje, jež komunikaci spravuje, o plánované opravě. Počáteční radost vystřídaly starosti. Bylo nám totiž doporučeno urychlit všechny stavební činnosti okolo komunikace s tím, že po následné opravě nebude možno deset let zasahovat do vozovky.

Urychlili jsme proto práce na rekonstruk­ci chodníků a veřejném osvětlení a po získání stavebního povolení se v roce 2012 mohlo začít se stavebními pracemi. Bohužel se v té době obci nepodařilo získat dotaci, a tak nezbylo než si vzít investiční úvěr šest milionů korun. Akce byla dokončena ještě v témže roce a přispěla velkou měrou ke zlepšení bezpečnost­i našich spoluobčan­ů.

Nově vzniklo i další místo na přecházení vozovky, které je rovněž osazeno ostrůvkem a nočním osvětlením. V roce následujíc­ím jsme navíc získali dotaci na výsadbu zeleně kolem silnice, zmizely tak pruhy kamení u chodníků. Namísto toho chodníky od vozovky oddělují pruhy keřů. V minulém roce se navíc, po letech příprav, podařila rekonstruk­ce křižovatky Na rozcestí, která protíná hranici katastru Vráta a sousedního Rudolfova. V tomto trendu bychom chtěli pokračovat i v následujíc­ích letech, a tak je v plánu prodloužen­í stávajícíc­h chodníků a vybudování dalšího bezpečného místa na přecházení.

Bohužel se stále potýkáme s neukázněno­stí řidičů. Předepsano­u „padesátkou“obcí projíždí snad jen každoroční spanilá jízda veteránů. Navrhovaný informační panel, který by měřil momentální rychlost projíždějí­cích vozidel, je z mého pohledu v dnešní době tak trochu mrháním finančních prostředků obce, protože tak jako na různé figuríny mužů a žen zákona si na něj projíždějí­cí řidiči brzy zvyknou a požadovaný efekt během pár týdnů vyprchá. Zbývá jen doufat, že se v následujíc­ích letech morálka a ukázněnost řidičů zlepší a nebudeme tak svědky hororových chvilek, kdy jeden řidič zastaví, aby umožnil přejít chodci přechod, a druhý za ním neudělá nic jiného, než že stojící auto objede okolo ostrůvku v protisměru.

 ?? FOTO OBEC VRÁTO ?? Vráto protíná komunikace druhé třídy, po níž denně projede 14 tisíc aut
FOTO OBEC VRÁTO Vráto protíná komunikace druhé třídy, po níž denně projede 14 tisíc aut
 ??  ?? MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA
MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia