Lidové noviny

Definitivn­í konec jedné éry

Odvety osmifinále Ligy mistrů

- DAVID AKO

Uplynuly dva roky, devět měsíců a pět dní od doby, kdy fotbalisté Realu Madrid porazili městského rivala Atlético Madrid ve finále Ligy mistrů. Po třech letech vítězných tažení je dominance Realu u konce. V osmifinálo­vé odvetě nestačil obhájce na Ajax a po domácí prohře 1:4 je z elitní soutěže definitivn­ě vyřazen.

PRAHA Navzdory tomu, že je ve funkci hlavního trenéra Santiago Solari pouze 114 dní, má za sebou argentinsk­ý rodák již nyní zápis do historie slavného klubu, o který ale nejspíše příliš nestál.

Pod jeho vedením totiž zažil Real Madrid dvě největší domácí porážky v historii zápasů Ligy mistrů. První je ostudná prohra ze skupinové fáze tohoto roku, kdy španělský velkoklub podlehl CSKA Moskva 3:0, druhou je úterní debakl s Ajaxem.

Aby toho nebylo málo, Real stihl během jednoho týdne prohrát dvakrát doma s Barcelonou. Jednou to stálo bílý balet možnost finále španělskéh­o poháru, podruhé reálné vítězství ve španělské La Lize. Solariho družina po domácí prohře 0:1 ztrácí na vedoucí Barcelonu 12 bodů, druhé Atlético má na Real náskok pěti bodů.

„Přišli jsme o všechno během jednoho týdne, a navíc doma. Je jasné, že sezona je u konce. V La Lize budeme dál makat, to jako profesioná­lové musíme. Nemůžeme se schovat před tím, že tahle sezona stojí za h..., taková je realita. Nikdy předtím jsem se necítil tak špatně. Nevím, jak to vysvětlit,“nebral si v úterý večer servítky pravý bek Realu Dani Carvajal.

Média naopak měla celkem jasno, když volala po propuštění Solariho a Garetha Balea, vysněné, leč věčně zraněné posily. V úterý byl velšský křídelník při nástupu na hřiště dokonce vypískán.

„Je to těžký ročník, ale jsme tu od toho, abychom v takových těžkých chvílích ukázali srdce a charakter. Madrid je větší než kdokoli z nás. Vždycky se znovu zvedne a vždycky se vrátí silnější,“snažil se zůstat pozitivní Solari.

Období po Ronaldovi

Ostatně nic jiného mu nezbývá. Real zažívá nemastnou neslanou sezonu. A kdekdo to přisuzuje jedinému.

Odchodu hvězdného Portugalce Cristiana Ronalda do Juventusu.

Úterý:

Borussia Dortmund

- Tottenham Hotspur 0:1 (0:0) Branka: 49. Kane. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). První zápas: 0:3, postoupil Tottenham.

Real Madrid

- Ajax Amsterdam 1:4 (0:2) Branky: 70. Asensio - 7. Zijach, 18. Neres, 62. Tadič, 72. Schöne. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Carvajal, Nacho - Mazraoui. ČK: 90.+3 Nacho. První zápas: 2:1, postoupil Ajax.

Středa:

Zápasy Paris St. Germain Manchester United a FC Porto - AS Řím skončily po uzávěrce této strany. Výsledky naleznete na www.sport.lidovky.cz Letním transparen­tům „Ronalda nepotřebuj­eme“v hledišti Santiaga Bernabéu.

Důkazů je povícero.

Real dosáhl od roku 2010/2011 v každém ročníku Ligy mistrů minimálně na semifinále, v osmifinále skončil naposledy o rok dříve, kdy v jeho dresu startovala Ronaldova kariéra.

Ten pak v posledních třech ročnících, kdy bílý balet vládl Evropě, nasázel v soutěži 43 branek. Druhý nejlepší střelec týmu – Karim Benzema – jen 18.

Letos nastřádal francouzsk­ý útočník jen čtyři trefy. A i v úterý večer několikrát zazdil velkou šanci.

„V létě odešel Cristiano a vůbec bych se nedivil, kdyby nyní následoval­i další. Modrič, možná Toni Kroos nebo Sergio Ramos. Real nyní není tou mašinou, která ničila jednoho soupeře za druhým,“nabídl svůj pohled bývalý trenér Manchester­u United David Moyes.

Mimochodem, právě Ramos proti Ajaxu citelně chyběl.

Pamatujete? V prvním osmifinále si za stavu 2:1 pro svůj tým nechal dát v 90. minutě žlutou kartu, která pro něj znamenala stopku pro odvetu. Po duelu se Ramos přiznal, že se vykartoval záměrně, aby si odpykal automatick­ý jednozápas­ový trest ještě před čtvrtfinál­e.

Místo toho, aby sledoval postupovou jízdu svých parťáků, ale kapitán z čestné lóže sledoval demolici obhájců a místo vítězných gest natáčel televizní štáb chystající o něm dokument nechápavé a otrávené grimasy a gesta.

Za trudnou náladou nejen Ramose stálo především hostující ofenzivní eso Dušan Tadič. Srbské křídlo mělo při triumfu 4:1 prsty hned ve třech gólech.

„Byl to pravděpodo­bně nejlepší zápas, který jsem kdy odehrál. Porazili jsme nejlepší klub na světě. Jsem na to velmi hrdý a myslím si, že jsme spoustu lidí potěšili,“zářil Tadič.

A Real Madrid? Ten si líže rány, přičemž se v zákulisí spekuluje o návratu kouč Josého Mourinha, toho času na volné noze...

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zmar slavného klubu. David Neres z Ajaxu právě střílí druhý gól do sítě Realu Madrid. Hosté přidali ještě dvě trefy a senzačně postoupili do čtvrtfinál­e.
FOTO ČTK/AP Zmar slavného klubu. David Neres z Ajaxu právě střílí druhý gól do sítě Realu Madrid. Hosté přidali ještě dvě trefy a senzačně postoupili do čtvrtfinál­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia