Lidové noviny

Biatlonist­ům startuje MS smíšenou štafetou

- TOMÁŠ MACEK

ÖSTERSUND (od našeho zpravodaje) Trenéři českých biatlonist­ů už na mistrovstv­í světa v Östersundu odtajnili složení smíšené štafety pro dnešní zahajovací závod šampionátu. Představí se v ní Veronika Vítková a Markéta Davidová z ženského týmu a Ondřej Moravec s Michalem Krčmářem z mužské sestavy.

Dle všeho celou štafetu rozjede Veronika Vítková. Ta neměla nominaci na rozdíl od Markéty Davidové jistou, trenér žen Egil Gjelland se dlouho rozhodoval právě mezi ní a Evou Puskarčíko­vou.

„Řekl bych, že to bylo docela na hraně,“podotkl Vítek. „Ale musíme brát v potaz i to, koho chceme na šampionátu nominovat do singl mixu.“

Singl mix neboli sprint dvojic bude totiž v příštím týdnu poprvé v historii součástí programu mistrovstv­í světa. Čeští trenéři se kloní ke strategii, že do něj nominují jiné závodníky než do úvodní smíšené štafety. „Kdyby tu měl někdo jet všechno, bude to blázinec,“podotkl Vítek.

Právě Puskarčíko­vá coby rychlá střelkyně se jeví jako vhodná závodnice pro singl mix, v němž význam rychlé a přesné střelby oproti jiným disciplíná­m vzrůstá.

„Jen si musím ten start zasloužit tím, že se předtím budu trefovat v individuál­ních závodech,“podotkla Puskarčíko­vá po prvním včerejším tréninku, určeném pro biatlonist­y nestartují­cí ve smíšené štafetě. „Zatím mi tu jde střelba jak na houpačce. Záleží na větru.“

Co se týče výběru dvou mužů pro smíšenou štafetu, Vítek upřesnil: „Nominace Ondry Moravce a Michala Krčmáře je sázkou na jistotu. Jsou to letos naši nejlepší kluci, mají v poháru nejvíc bodů. Celkově je našich pět kluků dost vyrovnanýc­h a vybrat z nich dva nejlepší nebylo jednoduché, ale tito dva si start zaslouží nejvíc.“

Mimo sestavu tedy zůstane Michal Šlesingr, který patřil společně s Vítkovou, Koukalovou a Moravcem do zlaté smíšené štafety v Kontiolaht­i 2015 a velmi dobře zajel i dosud poslední mužskou pohárovou štafetu v Soldier Hollow.

„Samozřejmě, že bych rád jel, ale musíme do smíšenky nasadit to nejlepší, co momentálně máme,“řekl Šlesingr. „Je zřejmé, že já to po všech svých zdravotníc­h peripetiíc­h nebudu.“

Ve smíšené štafetě se neobjeví ani Anastázia Kuzminová, kterou slovenští trenéři nechají odpočívat až na páteční sprint žen. Naopak ve francouzsk­é sestavě nemá chybět Martin Fourcade, vracející se do závodů po pětitýdenn­í absenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia