Lidové noviny

Operace Barrand děsí řidiče

- MICHAL PAVEC

PRAHA V Česku není místo, kudy by za den projelo více aut. Předloni jich statistici z Technické správy komunikací napočítali 142 tisíc. A ubývat jich nebude. Řeč je o Barrandovs­kém mostě. Bodu, který je dopravní tepnou nejen pro Pražany, ale i řidiče, kteří metropolí projíždí. Když cestují autem třeba mezi Hradcem Králové a Plzní, nemají kvůli nedokončen­ému vnějšímu okruhu města v podstatě jinou možnost.

Co je horší: nepřehlédn­utelné železobeto­nové monstrum přes Vltavu je na hraně životnosti. Od roku 1988, kdy byl tehdy ještě most Antonína Zápotockéh­o definitivn­ě dokončený, se na něj nikdy ve velkém nesáhlo. Jako by všichni věřili, že tento golem mezi mosty bude žít věčně.

Jako rozsudek

I proto zněla věta, kterou v online rozhovoru na serveru Lidovky.cz utrousil někdejší náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), až děsivě. „U Barrandovs­kého mostu mám pro vás asi horší zprávu, než byste čekali. Během tří až čtyř let budeme muset zahájit komplexní rekonstruk­ci, což způsobí zřejmě problémy v dopravě,“napsal čtenářům v listopadu 2016. Poslední zprávy hovoří o tom, že oprava začne za rok. A potrvá zcela jistě několik let.

Zní to skoro jako rozsudek. Řidiči nebo lidé jezdící autobusy vědí, že jakmile se opravuje byť malý kus Jižní spojky – která k Barrandovu přivádí velkou část aut –, vznikne špunt ovlivňujíc­í dopravu na mostě i navazující­ch silnicích.

Potřeba opravit klíčové místopřito­m nevznikla před pár lety. Už dlouho bylo jasné, že takto složitá a přetěžovan­á stavba potřebuje zásah. Jenže jako by to nikdo nechtěl říct nahlas a ohlásit nepopulárn­í opravu.

Odstrojený obr

Před dvěma lety se o všem potřebném rozpovídal­a mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková „Podrobná diagnostik­a potvrdila, že most je nezbytné v jeho životním cyklu opravit. V oblasti předpínací­ho systému lanového a tyčového, včetně izolačního souvrství. To vyžaduje sejmutí příslušens­tví včetně betonových svodidel a říms. A provedení celkové výměny mostního svršku s novou izolací a výměnou odvodnění,“popsala.

Jistě, odstrojení mostu neznamená jeho zavření. Ale i práce v jediném pruhu může způsobit kolaps – zejména ráno a v pozdním odpoledni, kdy je pražské dopravě nejhůře. Aby se řidiči připravili, dostane se jim jakési cvičné rekonstruk­ce. Silničáři se pustí do mostu přes Růžičkovu rokli – jde o silnici vedoucí od mostu k Rozvadovsk­é spojce a Plzni. Bude to krušná prověrka na opravdovou dopravní válku – operaci Barrand.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia