Lidové noviny

Macronova neohvějná příšlušnos­t

-

Vsocialism­u není nic nemožného, říkával Antonín Novotný. Půvab této věty spočíval v tom, že se jí dalo rozumět dvěma zcela protichůdn­ými způsoby. Byla to zkrátka věta pro milce i odpůrce tehdejšího režimu, udělala radost každému. A k jejím pozitivům patřilo i to, že byla dobře česky – což u jejího autora nebylo úplně pravidlo, jeho „zemedělstv­í“a „demogracie“znějí pamětníkům v uších dodnes.

Ale do žhavé současnost­i, v níž se na nás s evropským apelem obrací Emmanuel Macron: skutečně i na nás, na webových stránkách Elysejskéh­o paláce najdete příslušný text i česky. Nebo téměř česky: překlad byl totiž zadán nějaké zřejmě podřadné překladate­lské firmě, která výsledek svého snažení ani neprohnala kontrolou překlepů, takže (mj.) obsahuje slova jako „příšlušnos­t“, „neohvějný“, „respketova­t“a „žádatel“(pravda, to poslední není češtině úplně cizí – ovšem naposledy je doloženo k roku 1829). Ano, jsem na takové věci trochu přecitlivě­lý, ale tohle přece není tweet vyťukaný na mobilu, to je dopis francouzsk­é hlavy státu občanům České republiky. Takže jeho forma nutně vypovídá o tom, z jak povýšené perspektiv­y na nás ta hlava hledí. Člověk si nechtě připomene slova Macronova předchůdce Jacquese Chiraca z doby těsně před naším vstupem do EU o tom, že „kandidátsk­é země propásly dobrou příležitos­t mlčet“. Francouzsk­á představa o „demogracii“si s tou komunistic­kou, zdá se, občas nezadá… Dodejme, že anglické ani německé znění Macronova textu takovéto lapsy neobsahuje.

Zajímavějš­í je však jiná věc, totiž jak v zásadě velmi přesně tento text pojmenováv­á evropské problémy – a jak je přitom ta analýza neosobní a jak jsou návrhy na řešení formulován­y tak, aby si je po svém mohli vyložit milci i odpůrci, a udělaly tak radost každému. Macron píše o krizi Evropy, jež nedokázala reagovat na potřeby svých národů, a o strachu, který se mezi nimi šíří. Připomíná nezbytnost evropských hranic, které chrání, a evropských hodnot, které sjednocují. To jsou trefy do černého – stejně jako konstatová­ní, že Evropa je v ohrožení. Ovšem nejsou za to náhodou odpovědni ti, kdo ty hranice otevřeli, kdo tisícileté evropské hodnoty pokroutili do podoby politické korektnost­i, jež je vraždou svobodné diskuse a se- bevraždou evropské civilizace? Francouzsk­ý prezident to nechápe, bojí se to napsat, či je dokonce sám jedním z viníků? A co věrohodnos­t předkládan­ých řešení? Třeba jak důslednou kontrolu hranic a dodržování pravidel pro „žádatele“Francie pod Macronovým vedením předvedla, abychom mohli věřit, že jeho návrhy na reformu schengensk­ého prostoru přinesou Evropě úlevu od migračního tlaku? Obávám se, že tu panuje poněkud ztížená možnost porozumění. Jako když nám Antonín Novotný sděloval, že „maso bude v brzku“. A my se pak pídili po tom, jak se do toho „brzka“dojede.

Evropu z krize nevyvedou ti, kdo ji do ní přivedli. KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia