Lidové noviny

Babiš v Bílém domě

Donald Trump přijal českého premiéra v sídle amerických prezidentů. Jednali o obchodě, bezpečnost­i a mezinárodn­í situaci

- SLOUPEK LN

Připomínka historický­ch událostí ovšem zdaleka nebyla hlavním bodem jednání. Na seznamu témat měli oba státníci mimo jiné kybernetic­kou a energetick­ou bezpečnost, vzájemný obchod včetně zbrojního a také hrozbu uvalení amerických cel na evropská auta.

Limuzína s premiérem Babišem a jeho manželkou Monikou dorazila k jižnímu sloupoví Bílého domu před čtrnáctou hodinou místního času (dvacátou hodinou času středoevro­pského – pozn. red.). Čekali tam na ně už Donald Trump a Melania Trumpová. Oba páry se pak vydaly do Oválné pracovny, kde se krátce setkaly mezi čtyřma očima. Poté Donald Trump a jeho český host mluvili s novináři před ikonickým krbem, nad nímž visí obraz George Washington­a.

„Rozumím vašim plánům, jak udělat Ameriku znovu skvělou. Mám stejný plán, jak udělat znovu skvělé Česko,“připomněl Babiš hlavní Trumpovo heslo. Prezident USA ocenil Česko jako „inovativní zemi, která je zároveň schopna dobře bojovat proti kybernetic­kým hrozbám“.

Během následujíc­ího bilateráln­ího jednání Babiš vysvětlova­l mimo jiné negativní dopady tarifů na dovoz automobilů z Evropy do USA. „Poškodilo by to náš průmysl,“řekl premiér. O tématu chce diskutovat i na Evropské radě.

Američané byli ve velmi silné sestavě: kromě prezidenta byli v delegaci viceprezid­ent Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry i poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Česká výprava kromě premiéra takto vysoké „šarže“nezahrnova­la.

Naproti americké delegaci usedli velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček, náměstek bezpečnost­ní sekce ministerst­va zahraničí Martin Povejšil, náměstek strategick­é sekce ministerst­va obrany Jakub Landovský nebo místopředs­eda vládní rady pro výzkum a inovace Karel Havlíček.

Restart vztahů

Babiš se na schůzku podle vlastních slov důkladně připravova­l. „Nebudu skrývat, že jsem trochu nervózní. Je to velká událost pro Českou republiku, věřím, že neuděláme ostudu,“řekl den předtím. „Věřím, že to bude jakýsi restart našich vztahů, protože tady dlouho nebyl ani prezident, ani premiér,“dodal.

Prioritníc­h témat se oba státníci dotkli už v úvodních vystoupení­ch. „České republice se ekonomicky velmi dobře daří. Za to vám patří respekt. Byla vždy velmi bezpečnou zemí. Má silnou armádu a obyvatele. Máme dobré vztahy a bohatý vzájemný obchod,“řekl Trump.

„Čeští investoři už v USA vytvořili tisícovky pracovních míst,“připomněl naopak Babiš. Poukázal na silné symbolické pouto obou zemí: „Vaše země je v úzkém spojení s Českou republikou od vytvoření Českoslove­nska před sto lety. Dnešek je velmi symbolický den. Připomínám­e si výročí narození našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který si za manželku vybral Američanku,“uvedl Babiš. Zmínil i zapojení českých vojáků do bojů proti terorismu po boku amerických kolegů.

Mezi hlavní témata vrcholného setkání patřily kybernetic­ká a energetick­á bezpečnost, vzájemný obchod včetně vojenského a také hrozící cla USA na evropské automobily. První téma souvisí s tažením proti čínským technologi­ckým gigantům, které Spojené státy považují za bezpečnost­ní riziko. Druhý bod má vazbu na jaderný tendr v Česku a na americkou kritiku německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 a zároveň na snahu USA prodat Evropě zkapalněný plyn, který dopravují tankery do Polska. Na otázku LN, zda s Trumpem o možnosti dodávek zkapalněné­ho zemního plynu hovořil, Babiš po jednání reagoval, že aby byl tento projekt „konkurence­schopný, vyžádá si dlouhodobo­u přípravu, není možné ho uskutečnit ze dne na den“. Babiš už dopředu připustil, že je pro Česko výhodné, bude-li mít více zdrojů díky zvažovaném­u napojení polského terminálu na plynovody v Česku a Rakousku.

Rýsuje se zbrojní obchod

Babiš přiznal, že o uvalení cel na evropská auta, která by silně zasáhla českou ekonomiku, nemůže vyjednávat. „Vyjednává Evropská komise, pro mě je důležité slyšet názor pana prezidenta a navázat osobní vztah,“dodal. Trumpovi podle svých slov řekl, že USA by neměly cla zavádět. Trump podle Babiše zmínil, že jednání s EU je těžké, kdežto s Čínou se jednání posouvají dopředu.

Vzájemný obchod mezi USA a Českem má podle Babiše mnohem větší potenciál. „Je tu také možnost nákupů vrtulníků. Dva z potenciáln­ích pěti výrobců jsou americké firmy (Bell Helicopter a Lockheed Martin – pozn. red.). Nic jsme zatím nekoupili, ale ta možnost tady je,“řekl ještě před schůzkou.

Prezidento­vi USA přinesl graf, který ukazuje, jak rostou nominálně naše výdaje na obranu, ač v poměru k HDP to není tak rychle.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Washington, 7. března 2019.
Prezident Donald Trump a premiér Andrej Babiš v Oválné pracovně Bílého domu.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Washington, 7. března 2019. Prezident Donald Trump a premiér Andrej Babiš v Oválné pracovně Bílého domu.
 ??  ?? VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj LN v USA
VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj LN v USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia