Lidové noviny

Na premiéra čekaly těžké váhy

-

WASHINGTON/PRAHA Zatímco za českou stranu se během bilateráln­ího jednání delegací ČR a USA vedle předsedy české vlády objevili především ministeršt­í náměstci, na druhé straně stolu bylo vyhrazeno místo pro opravdu vysoké šarže.

„Myslím, že v tom je hodně symboliky. Tím, že sestavili takový tým na přijetí našeho premiéra, vypovídají, že myslí vážně své opětovné angažování v našem regionu, prokazují tím jistě také úctu,“uvedl pro LN bývalý diplomat Pavel Kolář. Stejná sestava čekala v únoru i na rakouského kancléře Sebastiana Kurze.

Po pravici prezidenta Trumpa včera zasedl viceprezid­ent Mike Pence, který je Trumpovou pravou rukou. Dříve sloužil jako guvernér Indiany, dnes často zastupuje prezidenta na mezinárodn­ích akcích a snaží se korigovat jeho občas příliš rychlá rozhodnutí.

Na americké straně stolu byl i ministr zahraniční­ch věcí Mike Pompeo, jenž je v pozici ministra méně než rok, dříve však působil jako šéf CIA. Právě Pompeovo únorové turné po střední Evropě naznačilo, že USA se opět chtějí v regionu angažovat.

Důležitou osobou je i ministr energetiky Rick Perry. Bývalý guvernér státu Texas se loni objevil v Česku, aby loboval za společnost Westinghou­se, která se chce podílet na výstavbě jaderných bloků v České republice.

Další silnou šarží byl i poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Zkušený diplomat pracoval již pro prezidenta George Bushe ml. Minulý měsíc chválil Česko za úspěchy v kybernetic­ké bezpečnost­i a odmítavý postoj k čínské společnost­i Huawei. mh

 ??  ?? John Bolton, poradce pro bezpečnost
John Bolton, poradce pro bezpečnost
 ??  ?? Mike Pompeo, ministr zahraničí
Mike Pompeo, ministr zahraničí
 ??  ?? Mike Pence, viceprezid­ent USA
Mike Pence, viceprezid­ent USA
 ??  ?? Rick Perry, ministr energetiky
Rick Perry, ministr energetiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia