Lidové noviny

Američané „natočili“rotory

- MARTIN SHABU

PRAHA Od počátku bylo zřejmé, že podstatnou součástí programu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě bude debata o obraně a zbraních. A to nejen kvůli blížícímu se výročí našeho vstupu do NATO a mezinárodn­í situaci. Američané se dlouhodobě snaží využít proces přezbrojov­ání české armády, která chce už za tři roky poslat na vojenské smetiště vrtulníky sovětské provenienc­e.

„Naše obchodní vztahy se vyvíjejí velmi dobře, ale potenciál je větší,“upozornil premiér Babiš před odletem do USA. „Je tady možnost – a my o tom jednáme dlouhodobě – eventuální­ho nákupu helikoptér. V minulosti spolupráce v obraně a zbrojení nebyla úplně ideální. Američané si stěžovali. My jsme změnili strategii: chceme nakupovat vojenský materiál na bázi mezivládní­ch dohod při zohlednění našich spojenecký­ch vztahů,“dodal premiér.

Vážným zájemcem je zejména společnost Bell, jež nabízí vrtulníky UH-1. Už v říjnu 2017 schválil americký Kongres odprodej 12 kusů do Česka za 12,5 miliardy korun. Jenže od té doby se na ministerst­vu obrany vystřídali tři ministři za ANO. Zakázku loni zrušil ministr obrany Lubomír Metnar s tím, že osloví potenciáln­í dodavatele znovu.

Mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek LN včera napsal: „Revidujeme nyní předchozí proces, abychom vyloučili případné nedostatky. O způsobu zadání zakázky zatím nebylo rozhodnuto. USA zůstávají jedním z možných kandidátů.“

Jak zjistily LN, nedávno Američané Praze nabídli, aby nákup víceúčelov­ých strojů UH-1 doprovázel­a i dodávka dalších vrtulníků. Konkrétně bojových strojů AH-1Z, které vyrábí rovněž Bell. Právě zástupci této firmy se účastnili i Babišova programu v USA. Ve středu byl na premiérově prezentaci v Americké obchodní komoře její manažer pro mezinárodn­í průmyslovo­u spolupráci. Včera ráno se na setkání amerických investorů s Babišem vypravil Robert Hastings, viceprezid­ent společnost­i Bell Helicopter. Zbrojařů bylo ale v sále vícero. U jednoho stolu zasedli viceprezid­enti zbrojařský­ch gigantů Honeywell Internatio­nal či Lockheed Martin, jenž vyrábí legendární vrtulník Black Hawk a zajímá se o tendr v Česku. Babiš si vzal na pomoc náměstka ministra obrany Jakuba Landovskéh­o.

Místo klasického tendru připadá spíše v úvahu kontrakt mezi vládami dvou zemí. „Nemluvím o mezivládní dohodě, ale o způsobu nakupování metodou G to G (government to government – pozn. red.). Spojené státy mají dva výrobce. Celkem je asi pět oslovených výrobců, čeká se na nabídky,“prohlásil premiér Babiš. Kromě USA projevili zájem o dodávku vrtulníků také Italové a Němci se stroji AW139M a H145M.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia