Lidové noviny

Velká razie cílí i na mýtný tendr

Kauza má několik větví. Jejich uzlem se stal brněnský politik a sponzor ANO. Policie pátrala i u druhého muže hnutí Faltýnka

-

BRNO/PRAHA v městské části Brno-střed. Podle informací LN byl včerejší zásah teprve první vlnou vyšetřován­í, jejímž hlavním cílem byl sběr důkazů. Zda policie bude chtít někoho obvinit či na někoho z prověřovan­ých uvalit vazbu, se ukáže v dalších dnech. Podle informací LN policisté při domovních prohlídkác­h v bytech a v kanceláříc­h sháněli listinné či digitální důkazy. K dispozici mají hodiny odposlechů různých aktérů případu. Dozorový státní zástupce Petr Šereda z olomouckéh­o vrchního státního zastupitel­ství včera potvrdil, že se detektivov­é zajímali o veřejné zakázky ÚOHS včetně tendru na mýto.

Sponzor ANO a přítel Rafaj Uzlem obou větví kauzy je podle informací LN jihomoravs­ký podnikatel a současný radní Brna-středu Jiří Švachula (ANO). V minulém volebním období byl místostaro­stou klíčového brněnského úřadu, je členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo a sponzorova­l ANO. Podle serveru Hlídač státu daroval hnutí v letech 2016 a 2017 celkem 85 tisíc korun.

Zdroje LN blízké vyšetřován­í se shodovaly v informaci, že Švachulu policisté odposlouch­ávali. Díky tomu získali poznatky týkající se ředitele antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje, kterého podle informací redakce pojí se Švachulou blízký kontakt. Švachula zároveň v rámci antimonopo­lního úřadu působí jako člen rozkladové komise pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně. Švachulova advokátka včera nechtěla zadržení svého klienta komentovat s odvoláním na povinnost zachování mlčenlivos­ti.

Kriminalis­té z NCOZ včera zavítali jak k šéfovi ÚOHS Rafajovi, tak i ke Karlu Feixovi, řediteli firmy Kapsch, jež v Česku provozuje mýtný systém. Oba popírají, Významné tváře, kolem kterých se případ točí že by jakkoliv pochybili či se něčeho dopustili.

Podle serveru Novinky.cz policie podezírá šéfa ÚOHS i ředitele firmy Kapsch z korupce. Má to vyplývat z příkazu k domovní prohlídce, který má zmiňovat i místopředs­edkyni antimonopo­lního úřadu Evu Kubišovou a na němž má být uvedeno podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Rakouská společnost Kapsch vybírá mýtné poplatky na českých dálnicích přes deset let. Jde o lukrativní byznys, stát za to firmě ročně vyplácí více než miliardu korun. Zakázku však loni nově získalo konsorcium společnost­í CzechToll/SkyToll, spoluvlast­něné investiční skupinou PPF, jež patří nejbohatší­mu Čechovi Petru Kellnerovi. Druhý v pořadí zůstal právě dosavadní provozovat­el mýta, který má na výběr mandát do konce letošního roku. Zvratu se Kapsch snažil všemožně zabránit – proti výsledku tendru podal několik námitek, navrhl i zákaz plnění smlouvy. Antimonopo­lní úřad však firmě ani v jednom případě nevyšel vstříc.

Poslední rozhodnutí padlo začátkem minulého týdne, kdy šéf antimonopo­lního úřadu Rafaj na základě doporučení rozkladové komise zamítl rozklad (opravný prostředek) společnost­i Kapsch ve věci návrhu na zákaz plnění smlouvy uzavřené mezi ministerst­vem dopravy a společnost­mi CzechToll/SkyToll. Následně Kapsch podal žalobu k soudu, po kterém žádá, aby prověřil, zda antimonopo­lní úřad ve svém jednání nepochybil.

Faltýnek a brněnská síť

Příliš velkou radost včera neudělal svému šéfovi Jaroslav Faltýnek. Místo toho, aby se premiér Andrej Babiš (ANO) plně soustředil na setkání s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, musel odrážet dotazy novinářů na adresu 1. místopředs­edy hnutí ANO. Kriminalis­té včera provedli prohlídku jak Faltýnkova dočasného bytu v Praze, tak také jeho domu v Prostějově. Podle vyjádření Faltýnkova právníka Josefa Bartončíka není předseda poslanecké­ho klubu ANO v roli podezřeléh­o, ale svědka. Sám Faltýnek včera uvedl, že s policií spolupracu­je, předal jí dokumenty souvisejíc­í s tendrem na mýto. „Věřím, že pan Faltýnek z toho vyjde s čistým štítem,“vzkázal premiér Babiš z USA.

Z materiálů LN souvisejíc­ích s vyšetřován­ím vyplývá, že policie pokládá za podezřeléh­o vlivného brněnského podnikatel­e iráckého původu Samana El-Talabaniho. Ten před dvěma roky sehrál ústřední roli v kauze takzvané brněnské chobotnice, v níž bylo tehdy obviněno – včetně něj – kvůli vynášení informací z policejníc­h spisů osmnáct lidí. Talabani je v Brně znám jako blízký kontakt některých tamních – dnes již bývalých – pracovníků Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), kteří před třemi roky šli po krku tehdejšímu řediteli protimafiá­nského útvaru policie Šlachtovi.

Na koho dalšího se nyní vyšetřovat­elé NCOZ zaměřují? V seznamu podezřelýc­h jim uvázl například brněnský podnikatel Pavel Ovčarčin z firmy Finrax, která pronajímá nemovitost­i. Nebo byznysmen Petr Kalášek, který je jednatelem nemovitost­ní společnost­i Geotest Real. Policie se zajímá i o někdejšího spolumajit­ele a jednatele firmy MTC – invest Ivana Trunečku či šéfa stavební firmy KROS – stav Lubomíra Smolku. Policie zabrousila i do řad brněnských úředníků; vyšetřovat­ele budou zajímat poznatky od Petra Kosmáka ze správy nemovitost­í městské části Brno-střed či vedoucího investiční­ho odboru Petra Liškutina.

Policisté včera zasahovali i u vlivného prostějovs­kého podnikatel­e Miroslava Černoška. Dokumenty vydal, není podezřelý ani obviněný.

Státní zástupce Petr Šereda z olomouckéh­o vrchního státního zastupitel­ství potvrdil, že se detektivov­é zajímali o veřejné zakázky ÚOHS včetně tendru na mýto

 ??  ?? ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ Zasahující policisté hlídkují před vchodem Úřadu městské části Brno–střed Předseda Úřadupro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), někdejší poslanec ČSSD. Jeho úřad v únoru zamítl stížnost firmy Kapsch, která donedávna systém na výběr mýta na tuzemských silnicích provozoval­a. Stát si vybral nového provozovat­ele – konsorcium CzechToll/SkyToll. Šéf české pobočky rakouské technologi­cké firmy Kapsch, která provozuje mýtné systémy. Brněnský politik a sponzor ANO,
člen vedení městské části Brno-střed, kde v minulém období působil jako místostaro­sta. Člen dozorčí rady státního podniku
ČD Cargo. Šéf poslanecké­ho klubu ANO a první místopředs­eda hnutí ANO. Má mít roli svědka. Sportovní manažer, majitel agentury Česká sportovní. Přátelí se s Jaroslavem Faltýnkem.
Vedoucí Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci, který na sebe upozornil kauzami Nagygate či Vidkun.
Pod jeho vedením prošetřuje Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) podezření na korupci ve státních zakázkách. Policie prošetřuje okolnosti tendru na mýto a zakázky v Brně.
ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ Zasahující policisté hlídkují před vchodem Úřadu městské části Brno–střed Předseda Úřadupro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), někdejší poslanec ČSSD. Jeho úřad v únoru zamítl stížnost firmy Kapsch, která donedávna systém na výběr mýta na tuzemských silnicích provozoval­a. Stát si vybral nového provozovat­ele – konsorcium CzechToll/SkyToll. Šéf české pobočky rakouské technologi­cké firmy Kapsch, která provozuje mýtné systémy. Brněnský politik a sponzor ANO, člen vedení městské části Brno-střed, kde v minulém období působil jako místostaro­sta. Člen dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Šéf poslanecké­ho klubu ANO a první místopředs­eda hnutí ANO. Má mít roli svědka. Sportovní manažer, majitel agentury Česká sportovní. Přátelí se s Jaroslavem Faltýnkem. Vedoucí Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci, který na sebe upozornil kauzami Nagygate či Vidkun. Pod jeho vedením prošetřuje Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) podezření na korupci ve státních zakázkách. Policie prošetřuje okolnosti tendru na mýto a zakázky v Brně.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia