Lidové noviny

Rusko přijímá zákony proti „fake news“

Ruský parlament se značnou hbitostí projednává sérii zákonů zaměřených proti „šíření dezinforma­cí“.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Co má epidemie spalniček společného s informační válkou? V souvislost­i s tímto tématem se rozčílila mluvčí moskevskéh­o ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á, když označila článek na webu Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE-RL) o možné roli ruských internetov­ých trollů v kampani diskreditu­jící očkování za pokleslou americkou propagandu. „Proč musí Američané šířit tento bláznivý škvár?“kritizoval­a Zacharovov­á médium financovan­é americkým Kongresem.

RFE-RL přitom jen zmínila studii amerického časopisu American Journal of Public Health, která tvrdí, že ruským státem placení diskutéři na Twitteru agitují proti očkování. A právě ochránit společnost před tímto typem zpráv, které mnozí Rusové vnímají jako nepřátelsk­ou propagandu, mají novely zákonů, které právě procházejí ruským parlamente­m.

Normy především zpřísňují postihy za šíření toho, co stát definuje jako falešnou informaci. Dohlížet a rozhodovat bude na podnět generální prokuratur­y cenzurní úřad Roskomnadz­or, který bude moci materiál zablokovat, smazat a udělit podnět k administra­tivnímu trestu v rozmezí od 30 tisíc do 1,5 milionu rublů (10 tisíc až půl milionu korun). Uživatelé a média ale budou mít možnost vyhnout se trestu tím, že svou „chybu“urychleně opraví.

Na cestu od prvního do třetího čtení přitom novela potřeboval­a pouhé dva měsíce. Další norma pak přitvrzuje v případech hanobení státních symbolů a institucí. Bude hrozit pokuta do 300 tisíc rublů (100 tisíc korun) či 15 dnů vězení. Ve Státní dumě vyvolaly oba zákony bouřlivou diskusi. Proti se postavili komunisté a Liberálněd­emokratick­á strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovské­ho. „Bojovat není potřeba s fake news, ale s nedůvěrou k představit­elům státní moci,“prohlásil komunistic­ký poslanec Alexej Kurinnyj.

Přesto novela o šíření falešných zpráv prošla drtivou většinou 322 ku 78 hlasům. Pro totiž byla strana Jednotné Rusko i levicové Spravedliv­é Rusko. „Přijetí zákona nezastaví dezinforma­ce, které jsou nepřátelsk­é a produkují se za hranicemi Ruska,“komentoval to poslanec Spravedliv­ého Ruska Valerij Gartung. Jeho komentář naznačuje, jak vlastně boj proti dezinforma­cím vnímá ruská společnost. Jde o pohled naruby k tomu našemu. Velká část Rusů má pocit, že je to Západ a tajemná centra v New Yorku, Bruselu či Praze, kde dezinforma­ce na objednávku nejvyšších míst vznikají, a západní média je pak šíří. V představác­h ruského konzumenta médií mají i EU či USA své trolly, kteří systematic­ky Rusko vykreslují jako zaostalou, primitivní zemi s o to většími mocenskými ambicemi a srážejí tím sebevědomí Rusů.

„Naši občané byli vždycky zobrazován­i jako opilí kosmonauti nebo bandité snažící se ovládnout svět,“píše například server Kfaktiv.ru z Ťumeňské oblasti. Jiná média zase upozorňují, že vyrobit si dezinforma­ci zvládnou doma sami. Tak tomu bylo třeba i u zprávy, s níž přišel portál Ura.ru, že duma hodlá zakázat lidem, kteří nemají garáž, kupovat auta.

Přijetí norem o dezinforma­cích ale každopádně odpovídá trendu poslední doby v ruské společnost­i, kdy se šíří nedůvěra ke všemu – a to jak západnímu, tak i tomu, co vychází od vlastních představit­elů. Smíšené reakce například vyvolává iniciativa prezidenta Vladimira Putina a vlády vytvořit systém, který by udržel provoz internetu i po odpojení sítě od uzlů na Západě – tedy vytvoření vlastní ruské internetov­é sítě. Příslušný zákon už v dumě prošel prvním čtením.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia