Lidové noviny

Madurova „občanka“děsí Venezuelu

Socialisti­cký vůdce vytváří systém vlasteneck­ých občanských průkazů, jež má být zárukou pevné sociální sítě.

-

CARACAS Zpráva se šířila čtvrtí Rafaela Paradase s horečnou intenzitou. Nesla v sobě totiž skrytou hrozbu. Obyvatelé Los Teques, hlavního města státu Miranda, měli za to, že vláda měla od určitého dne prodávat benzin za mezinárodn­í ceny, tedy v dolarech. Pokud si ale daný občan nechal včas udělat takzvaný vlasteneck­ý průkaz, měl získat jistotu, že bude nadále tankovat v lokální měně, tedy téměř zadarmo. Zaručená zpráva se nakonec ukázala být fámou, přesto tato epizoda ilustruje křehkost zdejšího života a podle odpůrců Nicoláse Madura poukazuje na sociální kontrolu, kterou socialisti­cký vůdce uplatňuje nad stále větší části venezuelsk­é společnost­i.

„Byl to pro mě okamžik totální potupy. Nikdy jsem socialisty nevolil, ale ze strachu, že bych si nemohl ani natankovat, jsem se zapsal a nechal si vlasteneck­ou občanku udělat,“říká 35letý Rafael, který pracuje v gastronomi­i. Vydělává ale pouze v lokální znehodnoce­né měně. Podle vlády nyní vlasteneck­ou kartu vedle tradiční národní „občanky“používá na 18 milionů Venezuelan­ů, tedy více než polovina celkové populace země.

Maduro tvrdí, že tento systém, odstartova­ný teprve loni, umožňuje lepší přehled o sociální situaci občanů a jejich potřeb. Vláda tak podle něj může účinně a rychle přispěchat s pomocí. Jinými slovy, majitel vlasteneck­é karty má šanci – s ohledem na svou sociální situaci – získat nejrůznějš­í vládní dotace a úlevy.

Chybějící zuby

Každý uchazeč o vlasteneck­ou kartu si musí projít oficiálním rozhovorem a odpovědět na desítky otázek. Cílem tohoto „vyšetřován­í“je podle vlády snaha získat celistvý obrázek o sociální situaci daného člověka. Kritici systému v tomto procesu vidí radikální zásah do soukromí a sociální kontrolu založenou na strachu a nedůvěře.

„Mají (vláda – pozn. redakce) o nás všechny možné informace a moje blízké okolí má za to, že tato databáze je propojena s volebním systémem,“říká Rafael, který mimo jiné musel nechat úředníkovi i svůj otisk palce podobně jako při volbách. Pro své tvrzení nemá důkaz, poukazuje ale na paranoidní představy řady Venezuelan­ů.

„Pokud je vláda skrze tyto dva systémy schopna zjistit, že jsem nevolil socialisty, mohu přijít o všechny sociální benefity. Pro jistotu to tak řada lidí Madurovi hází,“vysvětluje Rafael a naráží tak na politickou podporu Madura a jeho Jednotné socialisti­cké strany Venezuely (PSUV). Ve chvíli kdy se k němu dostala pověst o údajném zdražení benzinu, rozhodl se si tento, jak říká, „komunistic­ký průkaz“pořídit také. Úředník mu vedle očekávanýc­h dotazů o socioekono­mickém statutu rovněž položil otázky typu „kolik ti chybí zubů?“, „máš domácího mazlíčka?“, „kolikrát denně jíš?“nebo „máš své vlastní auto a k čemu ho používáš?“. Vládní přívrženci nevidí na tomto procesu nic špatného. Naopak. Podle mnohých „Chávistas“, jak si říkají stoupenci revoluce založené zesnulým Hugem Chávezem, vláda tímto způsobem „pečuje o svůj lid“. „Nikdo by neměl být o hladu. A Nicolás se snaží k této metě přiblížit,“říká mi Mariela Torrealbov­á, stoupenkyn­ě vlády v jedné z chudinskýc­h čtvrtí známé jako El Torro, jež tvoří caracaskou dělnickou čtvrt Petare. Během právě skončeného karnevalu si pochvalova­la takzvané karnevalov­é bonusy. Maduro poslal těm, kteří si zažádali o platbu skrze systém vlasteneck­ých průkazů, 18 tisíc bolívarů. Částka, jež odpovídá měsíční minimální mzdě. V přepočtu je to šest dolarů (asi 140 korun).

Podle Mariely před nástupem Cháveze vládní garnitury o chudé Venezuelan­y nestály. „Žádná dostupná zdravotní péče, žádné dostupné bydlení... My jsme pro pravicovou oligarchii nikdy neexistova­li,“říká Mariela, kterou zde lidé označují za „šéfku ulice“. Stará se totiž v této zóně o distribuci vládou dotovaných potravin.

Čínští mentoři

Byl to Hugo Chávez, kdo položil základy pro vytvoření elektronic­ké databáze Venezuelan­ů. V roce 2008 vyslal na zkušenou delegaci svých ministrů a expertů zběhlých ve špičkových technologi­ích do čínského Šen-čenu s cílem studovat „čínský systém identifika­čních karet“.

Rafael se i nadále považuje za Madurova odpůrce. „Potřeboval jsem jen jistotu levného benzinu, nikdy mu ale svůj hlas nedám,“prohlašuje.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nicolás Maduro v současnost­i bojuje o své politické přežití
FOTO REUTERS Nicolás Maduro v současnost­i bojuje o své politické přežití
 ??  ?? EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele
EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia