Lidové noviny

Drama na Eufratu trvá, Islámský stát se nevzdává

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BAGHÚZ/PRAHA „Islámský stát žije, bůh je veliký.“Tato a další odbojná hesla skandovaly skupiny žen zahalené v černých závojích, které vojáci Syrských demokratic­kých sil (SDF) přivedli do přijímacíh­o centra nedaleko obce Baghúz Favkání, centra posledního odporu teroristic­ké sítě Islámský stát (IS). Podle reportérů televize al-Džazíra to byly scény plné hněvu, vzdoru a opovržení.

Baghúz Favkání – osada v úrodném údolí Eufratu, na samém východě Sýrie těsně u irácké hranice – představuj­e poslední kompaktní území, které ještě IS ovládá. Hájemství organizace, která nechvalně proslula radikální interpreta­cí islámu i krutým násilím proti oponentům a jež od roku 2014 ovládla na Blízkém východě obrovská území s miliony obyvatel, se smrsklo na plochu menší než jeden čtvereční kilometr.

Podle jednoho z velitelů SDF se od počátku týdne v okolí Baghúzu Favkání vzdalo několik set bojovníků IS. „Uvnitř (v osadě – pozn. red.) je jich ale ještě dost a dost a ti se vzdát nebudou chtít,“řekl důstojník reportérům pod podmínkou anonymity.

Bojovníci IS, kteří složili zbraně, byli součástí lidské řeky, která od začátku týdne opustila Baghúz Favkání. Odejít mělo od pondělí nejméně 2000 osob, možná to ale bylo až 6500 lidí. Právě za účelem evakuace civilistů z osady bojové síly SDF, podporovan­é americkými jednotkami, před několika dny zmírnily tlak na poslední enklávu IS. Evakuace tedy byla přinejmenš­ím zčásti úspěšná; v předchozíc­h týdnech se přitom objevovaly zprávy, že bojovníci IS používají civilisty jako živé štíty. Jak se tuto taktiku podařilo změnit, není jasné.

Obavy z uprchlých radikálů Lidé vyvedení z Baghúzu Favkání se nejprve musí podrobit podrobným výslechům v improvizov­aném „přijímacím středisku“v poušti, kde také dostanou jídlo a pití. Cílem je oddělit civilisty nezapojené do struktur IS od aktivních bojovníků teroristic­ké organizace. Identifiko­vaní bojovníci IS jsou zadrženi pod ozbrojeným dohledem vojáků SDF.

Civilisté, kteří sítem projdou, jsou od Baghúzu Favkání poté většinou transporto­váni nákladními auty do uprchlické­ho tábora al-Húlu na severu Sýrie. Je to náročná cesta, kterou podle nevládní organizace Internatio­nal Rescue Committee (IRC) nepřežila již téměř stovka lidí. V táboře al-Húlu se aktuálně zdržuje asi 55 000 lidí a humanitárn­í organizace Save the Children, která v oblasti působí, sdělila, že situace je tam „velmi špatná“.

Podle reportérů al-Džazíry je evidentní, že mnoho civilistů v oblasti s Islámským státem nadále sympatizuj­e. Množí se i zprávy o tom, že menší skupiny militantů se snaží enklávu opustit nepozorova­ně a pokračovat v boji jinde. Podle jednoho z velitelů SDF se od počátku týdne podařilo zadržet již 400 prchajícíc­h bojovníků IS.

A není ani jasné, jak dlouho ještě „poslední bitva“proti IS potrvá – neexistují totiž hodnověrné informace o tom, kolik lidí se ještě v Baghúzu Favkání zdržuje. Sean Ryan, mluvčí amerických jednotek podporujíc­ích bojové akce SDF, to komentoval lakonicky: „Již jsme pochopili, že co se týká závěrečné operace proti IS, nemá smysl dávat žádné lhůty.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia