Lidové noviny

Stará pravda: dějiny tvoří lidé

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Jsem hrdý, že jsem toho tolik přestál a ještě žiju – tuhle větu si z vyprávění pětadevade­sátiletého Vladimíra Feierabend­a vybraly čtyři dívky jako slogan pro prezentaci vzpomínání „svého“pamětníka. Měl jim co vyprávět a je opravdu zázrak, co všechno synovec významného národohosp­odáře a ministra exilové vlády přežil. Zatčení celé rodiny během heydrichiá­dy, Terezín, iachau, tyfus, komunistic­ké perzekuce po únoru 1948, vojnu u PTP… Vystudoval přesto medicínu, oženil se, vychoval dceru a těší se už třemi pravnoučat­y.

Jeho život jistě není obyčejný a nebyl snadný – a není divu, že si jej děti vybraly pro svůj úkol v projektu Post Bellum Příběhy našich sousedů. Je jen jedním z patnácti vybraných pamětníků svázaných v životě nějak s městskou částí Praha 5, podobná pátrání však běží v celé republice. Skupinky žáků základních škol, většinou osmáci a deváťáci, ale také třeba šikovní páťáci, si daly velkou a pro ně dosud nepoznanou práci.

Nejenže kluci a dívky našli odvahu za staršími lidmi přijít domů, zbavit se přirozenéh­o ostychu a ptát se na jejich životaběh, ale potom z obsáhlého materiálu, který načerpali a zaznamenal­i, měli vybrat to podle nich nejdůležit­ější a pro ně nejzajímav­ější. Vytvořili videa, reportáže, fotografic­ká alba, výtvarný doprovod, ale také třeba komiksy. To vše je k vidění na „sousedskýc­h“webových stránkách i na panelech připravený­ch pro putovní výstavu.

Nedosti na tom: děti musely ještě v krátkých vystoupení­ch své poznatky o osobnostec­h, s nimiž se poznaly, také předstoupi­t před publikum. Takže plnily zadání dokumentar­istů, scenáristů, režisérů a ještě i interpretů osudů z časů, o nichž neměly nejspíš ani ponětí. Velký úkol i pro nadaného dospělého. Že leccos možná popletly, že měly na pódiu trému, není podstatné. iůležité je, že je personifik­ovaná historie vesměs „dostala“. A je téměř jisté, že se o leccos z nedávného dějepisu nebo ze současných novin budou napříště zajímat s osobnějším zájmem. Vědí už, že dějiny tvoří konkrétní lidé. Nejsou už nepolíbené.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia