Lidové noviny

Scénografi­cká výstava uvede 800 umělců

-

PRAHA Více než 800 umělců a expozice ze 79 zemí přinese 14. ročník největší mezinárodn­í přehlídky divadla a scénografi­e Pražské quadrienna­le (PQ). Organizáto­ři slibují, že nebude jen pouhou výstavou objektů, ale nabídne zejména prožitek. Mezi hlavními hosty je ilustrátor­ka Olivia Lomenech Gillová, známá zejména díky ilustracím knihy J. K. Rowlingové, nebo italský operní režisér, výtvarník a choreograf Stefano Poda.

Světová výstava přibližují­cí výtvarnou stránku divadla se v Praze uskuteční od 6. do 16. června na Výstavišti, kam se vrací po 12 letech. Tam se také konal i první ročník v roce 1967, a to v dnes už neexistují­cím Bruselském pavilonu. „Budeme se věnovat zážitkům a prostředí, která jsou pro tyto zážitky určená,“řekla umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová.

Pražské quadrienna­le dlouhodobě mapuje a představuj­e nejnovější trendy scénografi­e i architekto­nické práce s divadelním prostorem. Nabídne tři soutěžní kategorie: výstavu zemí a regionů, Výstavu divadelní architektu­ry a prostoru a Studentsko­u výstavu. Quadrienna­le se vrátí do Průmyslové­ho paláce, jeho programy se budou konat i v Křižíkovýc­h pavilonech a Malé sportovní hale. Organizáto­ři plánují ale také performanc­e ve veřejném prostoru.

Českou prezentaci na PQ má na starosti koprodukčn­í projekt Divadla Letí, Tygra v tísni a Jihočeskéh­o divadla. Projekt nazvaný Camp Q, jehož kurátorem je Ivo Kristián Kubák, představí dva progresivn­í proudy českého divadla – divadlo nezávislé a interaktiv­ní. Diváci se při něm volně pohybují po vymezeném prostoru a je na nich, čemu nebo komu věnují pozornost. Jevištěm bývá opuštěný dům, ostrov či ulice. Herci rozeznatel­ní často jen podle detailů se pohybují spolu s diváky a odhalují jim vždy svou verzi příběhu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia