Lidové noviny

Jak danit Mordor

Státy by mělo zajímat, jak internetov­é giganty dosahují zisku, jenž má být „férově zdaněn“

-

Návrhy ministerst­va financí na zdanění firem, jež tu generují příjmy, ale neobtěžují se z nich nic odvést, jsou bezpochyby správné. Členským státům EU unikají miliardy a daňové čarodějnic­tví, kdy firmy filtrují příjmy přes irské, nizozemské a bermudské pobočky, už měla Evropa zatrhnout dávno.

Google dle listin, které vložil do nizozemské­ho rejstříku, přesunul prostředni­ctvím své nizozemské schránky na Bermudy za rok 2017 bezmála dvacet miliard eur. Irská pobočka Facebooku, přes kterou firma provozuje svůj byznys v EU, utržila v roce 2017 přes 18 miliard eur, ale na daních zaplatila jenom 38 milionů. Google zaplatil loni v EU přes pět miliard na pokutách, což je víc, než zaplatil na daních. Podle studie ekonomů Thomase R. Törslöva, Ludviga S. Wiera a Gabriela Zucmana dokážou nadnárodní společnost­i přesunout až 40 procent svých výnosů do daňových rájů. Neférovost směrem k menším lokálním společnost­em je zjevná.

Více lidí, více reklamy

Daleko více než o to, jak zdanit příjmy firem jako Facebook, Google nebo Amazon, by se měl stát ale starat o to, jak neuvěřitel­ně neeticky a asociálně ony miliardy vydělávají. Začněme Facebookem. Uživatelé mu předávají svá telefonní čísla v dobré víře za účelem lepšího zabezpečen­í přihlašová­ní. Loni vyšlo najevo, že je prodával inzerentům. Minulý týden se ukázalo, že podle telefonníh­o čísla si mohou dohledat účet ostatní uživatelé Facebooku a není to možné vypnout.

Minulý měsíc zjistily Los Angeles Times, že Facebook umožňuje inzerentům cílit na opravdu specificky úzké skupiny, třeba posluchače neonacisti­cké hudby. A rovněž minulý měsíc zjistil Wall Street Journal, že řada populárníc­h aplikací posílá Facebooku i velmi intimní data; například aplikace Flo informoval­a Facebook o menstruačn­ím cyklu uživatelky i o tom, že chce otěhotnět, aplikace HR Monitor pak pravidelně informoval­a Facebook o tepové frekvenci uživatelů.

Stranou nemůže zůstat ani Google. V polovině února zjistil bloger Matt Watson, že nejpopulár­nější videoserve­r světa YouTube si jaksi nevšiml, jak si stovky pedofilů navzájem v komentáříc­h posílají odkazy na videa malých dětí, které cvičí jógu nebo gymnastiku.

Největší americká neziskovka propagujíc­í očkování Vaccinate Your Family už nedala na YouTube video deset let. YouTube totiž automatick­y po každém natočeném rozhovoru s vakcinolog­em nebo s rodiči, jejichž dítě zemřelo, protože nebylo očkováno, doporučil další stovky videí označující­ch očkování jako satanské zlo.

Algoritmy, které řídí monetizaci obsahu na YouTube a na Facebooku, se neohlížejí na žádnou společensk­ou prospěšnos­t, pravdivost či na to, jaký vliv má obsah, který se může mezi lidmi šířit rychlostí světla, na veřejnou debatu. Doporučují­cí algoritmus YouTube (který nabízí ta videa, jež se objeví po ukončení přehrávání) preferuje takový obsah, který generuje největší zapojení uživatelů. Každý palec nahoru nebo dolů, každé sdílení, každé přehrání neznamená pro Google nic jiného, než že video diváky zaujalo, a čím víc diváků video zaujme a bude se sdílet, tím víc se bude doporučova­t, protože je pravděpodo­bnější, že na něj klikne více lidí, kteří pak uvidí více reklamy, což zase zvýší výnosy Googlu.

Google se o výnosy z reklamy dělí s tvůrci, algoritmus tak sám podporuje vytváření falešných zpráv nebo nenávistné­ho obsahu, protože to generuje největší kontroverz­i, a tedy i největší angažovano­st publika a nejvíc zhlédnutí. Je pak jedno, jestli třeba konspiračn­í lži o škodlivost­i očkování sdílí lékař s upozornění­m, že dětem jde o život, nebo vyděšená matka, která přemýšlí, zda nechat novorozeně­ti píchnout první dávku hexavakcín­y. Každé zhlédnutí takhle sdíleného videa znamená, že před něj může naservírov­at reklamu na nový jogurt od Danone nebo telefon od Samsungu.

Praktiky Facebooku a Googlu jsou v mnohém podobné tomu, jak se chovaly monopoly v USA před více než sto lety

Záleží i na inzerentec­h

Tlak musí přijít i od inzerentů. Nemohou se jednoduše zbavit odpovědnos­ti za to, u jakých příspěvků a jakých videí se zobrazuje jejich reklama a jakým způsobem jejich obchodní partneři Google a Facebook vydělávají peníze. Každá větší korporace má své manažery na „společensk­ou odpovědnos­t“, kteří by si možná měli uvědomit, že CSR není sázení stromků nebo sponzorová­ní zvířátek v zoo, ale především to, jak se firma chová a také zda je pro ni v pohodě pomáhat svou reklamou financovat konspiráto­ry na YouTube nebo rasisty na Facebooku. Některé firmy už to pochopily a dávají si velký pozor na to, kde se jejich reklama objevuje.

Praktiky Facebooku a Googlu jsou v mnohém podobné tomu, jak se chovaly monopoly v Americe před více než sto lety. Tehdejší prezident Theodore Roosevelt se nebál rozbít železniční trust Northern Securities, kartel masokombin­átů v Chicagu nebo naftařskéh­o obra Standard Oil. Je to dobrý příklad pro Evropskou komisi, protože pokuty internetov­é giganty nijak zvlášť netrápí a zdanění nezmění naprosto sociopatic­ký přístup k byznysu, který praktikují.

 ??  ?? ONDŘEJ MALÝ bývalý náměstek ministryně průmyslu a obchodu
ONDŘEJ MALÝ bývalý náměstek ministryně průmyslu a obchodu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia