Lidové noviny

Směr Budapešť!

Babišovi nejvíc pomáhají rozhádaní liberálové

- Petr Kamberský

Současné Maďarsko je pro české liberály memento, odstrašují­cí příklad i hrůzná vidina budoucnost­i. Jestli se něčeho (oprávněně) děsí, tak je to maďarský scénář pro země české. Přesto dělají všechno pro to, abychom alespoň malinko k Budapešti nakročili. Konkrétně třeba Jaromír Štětina, který představil svůj tým pro eurovolby.

Ta sestava je autorovi těchto řádků sympatická. Štětina zakládal Člověka v tísni, byl chvilku i šéfredakto­rem těchto novin. Druhý muž kandidátky Jan Povýšil je úspěšný paralympio­nik, má medaile z olympiády v Sydney, Pekingu i Londýna. Třetí jméno, provokujíc­í intelektuá­l Petr Fischer, dlouhé roky dělal v LN komentátor­a, a Jana Spekhorsto­vá (dříve TOP 09) je předsedkyn­í Evropské unie žen… Přesto se z jejich kandidatur­y musí nejvíce radovat Andrej Babiš.

V maďarském parlamentu má hegemon moci Viktor Orbán už potřetí za sebou ústavní většinu. V posledních dvou volbách nikdy nezískal přes padesát procent hlasů, ale přesto má ústavní většinu. Nejen díky volebnímu systému, ale také kvůli nepochopit­elnému drobení hlasů opozice. Momentálně stojí proti Orbánovi sedm opozičních stran, jejichž preference variují od jednoho po sedm procent. Jinak řečeno: hlasy pro opozici propadají a velký Viktor se raduje.

V Česku není situace tak dramatická, hnutí ANO šlapou na paty Piráti i ODS, ale liberálové jsou rozhádaní do nesčetných frakcí. Krom Štětinova hnutí se do Bruselu hrne Pavel Telička s projektem Hlas (také samí chytří a vzdělaní lidé), za TOP 09 a Starosty kandiduje Jiří Pospíšil (ne tak dávno chtěl být pražským primátorem), vlastní kandidátku mají i (neliberáln­í) lidovci. Důsledek je jasný: je krajně nepravděpo­dobné, že by se všichni do Bruselu dostali. Hlasy pro ty neúspěšné propadnou a nejvíc na tom vydělají ti největší. Jinak řečeno: pokud Piráti či ODS nepředvedo­u úžasný finiš, bude se zase nejvíce smát Andrej Babiš. A stejně jako Viktor Orbán za to bude děkovat rozhádaným liberálům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia