Lidové noviny

Do boje s falší na síti

Stát posiluje cenzuru na Východě i na Západě

- Zbyněk Petráček

Rusko a Čína se s oblibou používají jako referenční plochy Západu: to, co se děje v Rusku a Číně, se bere jako odstrašují­cí příklady autoritářs­tví i úplné kontroly obyvatel. Jako ukázky toho, čemu se smějeme jako bizaru nebo se toho bojíme jako hrozby, ale vždy si říkáme, že na Západě se to stát nemůže. Jenže digitální éra vytěsňuje ideologie a sází na řízení společnost­i skrze algoritmy a firmy. A tady se rozdíly mezi Západem a Ruskem nebo Čínou smazávají.

Rusko přijalo novelu zákona proti šíření falešných zpráv (fake news). Zdejší reakce na webu vyznívají podle očekávání: „A to jako teď vypnou Aeronet?“Jistě, dezinforma­ční tradice v Rusku sahá od carských dob („Protokoly sionských mudrců“) po dnešek. Ale teď se falešné zprávy definují rozporně i na Západě: pro jedny jsou to dezinforma­ce webů, pro jiné dezinforma­ce samotných vlád a je podporujíc­ích médií – třeba bagatelizo­vání rizik masové migrace.

Ruský zákon proti šíření falešných zpráv, jak ho představuj­í agentury, se principiál­ně neliší od rok starého „zmocňovací­ho zákona pro sítě“v Německu. V obou případech se stát staví do role cenzora a přenáší odpovědnos­t na poskytovat­ele služeb (webové platformy). V obou případech stát nedokáže přesně rozlišit mezi cílenou dezinforma­cí a výraznou interpreta­cí faktů (to samozřejmě nedokáže žádný stát). A v obou případech míří vše k tomu, že roli primárního aktivního cenzora – už předem, pro jistotu – přebírají poskytovat­elé včetně obřích firem typu Facebooku. Tyto firmy, ne stát, pak buzerují občany.

Rusko si uchovává neblahá specifika, která popsal už Karel Havlíček Borovský. Můžete se vsadit, že na Aeronet nový zákon nesáhne. Ale to nic nemění na faktu, že čím víc informace zdivočují, tím víc se státy ujímají rolí cenzorů, což platí na Východě i na Západě. Tu hlavní hrozbu nyní shrnul britský historik Niall Ferguson: „Jímá mě hrůza při představě, co se stane, až umělá inteligenc­e pokročí natolik, že skutečné a falešné informace už nebude možné odlišit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia