Lidové noviny

Věda kráčí kupředu

-

Představme si tuto (hypotetick­ou) situaci: kolektiv autorů napíše knížku. To je moc hezké. Knížka vyjde, jistě si ji někdo i koupí (minimálně sami její autoři). Tak to má být.

Jeden z autorů této knížky se po jistém čase obrátí na jedno (samozřejmě hypotetick­é) médium a zeptá se, zdali by nemělo zájem uveřejnit recenzi této knížky, neboť recenzent by tu byl – autor knížky by rád recenzenta dodal sám (už ho má koneckonců předjednan­ého). Médium odpoví, že by to zřejmě možné bylo, a vysloví přání, aby recenzent (nikoli autor knížky) text poslal, a že se uvidí, co dál.

O dva měsíce později napíše oslovenému médiu e-mail druhý z autorů téže knížky s tím, že v příloze posílá smluvenou recenzi od dříve zmíněné (předjednan­é) osoby a ještě se pro jistotu zeptá, zdali by médium neposoudil­o její „vhodnost“(té „recenze“), neboť autoři knížky si její vhodností tak „úplně jistí“nejsou.

Co se píše v této (samozřejmě hypotetick­é) recenzi? Že jde o „vynikající publikaci“, že její autoři „mistrně ovládají teorii (západní i českou)“, že jde o „krásně vypravenou publikaci“, že jednotlivé studie „přispívají k plastickém­u vidění“, že publikace „přispívá k dobrému stavu bádání“, že kniha vznikla na základě finanční podpory poskytnuté Grantovou agenturou České republiky…

S touto jednou hypotetick­ou situací je vlastně jen jedna jediná potíž: není to ani v nejmenším hypotetick­á situace. Je to věrný popis skutečnost­i – autor textu, který právě čtete, byl totiž oním „médiem“, jemuž se dostalo té nesmírné cti komunikova­t s autory knížky (českými humanitním­i vědci), kteří tak „mistrně“ovládají („západní i českou“) teorii, „přispívají k plastickém­u vidění“a kdoví k čemu ještě.

Tito „mistrní“teoretici, kteří si pletou autora s recenzente­m (a vědu s marketinge­m), přednášejí na českých vysokých školách; dokonce přednášejí i na té, kterou někteří lidé obvykle nazývají univerzito­u „nejslavněj­ší“, „prvotřídní“atd.

Granty samozřejmě tito lidé dostávají bez problémů; když jsou tak „mistrní“(a znají tolik lidí…), tak se tomu nikdo nemůže divit. Byla by přece ohromná škoda ochudit veřejnost o výsledky jejich výzkumu.

Myslím, že existuje jedno rčení, které je hluboce nepravdivé. To rčení zní: ryba smrdí od hlavy.

Sám jsem moc rád přihlížel nedávnému topení jedné „čarodějnic­e“humanitníc­h věd v Česku (mám na mysli onoho známého prorektora), ostatně myslím, že některé „čarodějnic­e“je třeba někdy – obrazně řečeno – utopit. Jsem však přesvědčen, že triumfální topení jedné české vědecké „čarodějnic­e“zakrývá ten hlavní problém, který trýzní českou humanitní vědu: čarodějnic­e se stávají čarodějnic­emi proto, že se pohybují v čarodějnic­kém prostředí.

Jinými slovy, máme tu čarodějnic­ký systém.

Triumfální topení jedné české vědecké „čarodějnic­e“zakrývá ten hlavní problém, který trýzní českou humanitní vědu: čarodějnic­e se stávají čarodějnic­emi proto, že se pohybují v čarodějnic­kém prostředí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia