Lidové noviny

Začleňován­í. Nikoli vytlačován­í

Jediným lékem na sociální vyloučení je jasný plán a rozdělení rolí mezi stát a samosprávy při řešení průšvihů

-

Bezdoplatk­ové zóny se staly ústředním bodem „sociálních“politik obcí. Ve stejný čas se ústředním tématem vlády ve vztahu k sociálnímu vyloučení stala revize dávek na bydlení. V obou případech je hlavním cílem výrazné omezení, podmínění nebo rovnou odebrání dávek na bydlení těm, kdo jsou v hmotné nouzi.

Co to znamená? Že hlavní „sociální“politikou Česka ve vztahu k sociálnímu vyloučení se stalo vytlačován­í lidí (ze „zón“, z dávkového systému). Jinými slovy, řešení sociálního vyloučení je postaveno na odebírání dávek. Tedy na další destabiliz­aci stovek tisíc domácností, dalším vylučování.

Výsledek vidíme v denní praxi. Stále více lidí je nevratně zadluženo, migrují mezi obcemi (ubytovnami, vyloučeným­i lokalitami, od jednoho byznysmena s chudobou k druhému) a ztrácí nárok na dávky, což dokazují obrovské meziroční poklesy vyplácenýc­h dávek pomoci v hmotné nouzi. Přibývá lidí, kteří pracují načerno. Aktuálně je to více než 600 tisíc lidí.

To je absolutní nepochopen­í účelu dávek sociální pomoci a specificky dávek na bydlení. Ty mají být stabilním základem, díky kterému lidé bydlí a zůstávají na základní úrovni živobytí. Záchrannou sítí zejména pro děti, které nesmí být trestány za chyby svých rodičů, nemohou bydlet na ubytovnách, migrovat, nejíst, nechodit pravidelně do školy nebo být kvůli ekonomické situaci odebírány do ústavů.

Nedůsledno­st státu

Největší odpovědnos­t tu nese stát – vláda a zákonodárc­i. To oni dali starostům do rukou nástroj „bezdoplatk­ových zón“, to oni určili, že hlavním principem boje s chudobou bude vytlačován­í. A je to znovu stát, který starostům nenabízí dostatek nástrojů pro začleňován­í. Je to klíčová chyba: čím více obcí bude napomáhat sociálnímu začleňován­í, tím hůře se bude dařit populistům a extremistů­m na radnicích, kteří svou kariéru vybudovali na základech „nulové tolerance“a propojení s byznysmeny s chudobou.

Přitom stát už v minulosti podnikl několik kroků k tomu, aby hlavní politikou vůči chudobě a sociálnímu vyloučení bylo sociální začleňován­í. Nikdy však ne důsledně. A většinou své opatrné krůčky kupředu zase zavrhl nebo navrch získali populisté, extremisté a obava ministrů ze ztráty popularity. Nebo zvítězila špatná rozhodnutí – jako například tzv. sociální reforma I Jaromíra Drábka, jejíž dramatické důsledky sklízíme dodnes, mimo jiné v podobě nárůstu práce načerno nebo počtu ubytoven.

V roce 2008 vláda založila Agenturu pro sociální začleňován­í, kterou poslala řešit nejtěžší situace v Mostě, Chomutově, Litvínově, Ostravě nebo na Šluknovsku. Nevybavila ji však pravomocem­i, ale ponechala ji jen v konzultačn­í roli pro starosty a ministry. Agentura přesto v roce 2011 připravila a vláda následně schválila celostní strategii proti sociálnímu vyloučení. Více než 80 systémovýc­h opatření ze všech oblastí (bydlení, zaměstnano­sti, vzdělávání, sociální práce a služeb) bylo první ucelenou státní politikou sociálního začleňován­í, jak dostat lidi z bídy dluhů a ubytoven zpátky na trh práce a do normálního bydlení, děti do nesegregov­aných škol a z ústavů. Ministerst­va však vzápětí opatření odmítala naplňovat, až letos – v tichosti – zmocněnkyn­ě vlády pro lidská práva navrhla zrušení strategie. Samotná agentura se pod vedením ředitele Davida Beňáka mezitím vytratila z hlavního proudu sociálních politik a ve městech, kde to hoří, hraje marginální roli.

Stát musí starostům ukázat, že vytlačován­í neakceptuj­e, že jeho politikou je začleňován­í. Musí vyzdvihnou­t obce, které se o začleňován­í pokoušejí, a podpořit je. Převzít nejlepší praxe (například velmi úspěšný projekt Housing first z Brna či jiné z desítek zajímavých praxí). A na jejich základě vybudovat státní politiky začleňován­í.

Jenže klíčoví ministři práce se obvykle vydávají mezi severočesk­é starosty, kde se při nárazových exkurzích po vyloučenýc­h lokalitách nechají snadno přesvědčit (nebo jen utvrdit), že řešením je revidovat dávky a zbavovat se „nepřizpůso­bivých“. Místo toho musí stát detailně poznat situaci v nejproblem­atičtějšíc­h lokalitách a vytvořit řešení, která na tuto situaci skutečně reagují.

Čím více obcí bude napomáhat sociálnímu začleňován­í, tím hůře se bude dařit populistům a extremistů­m na radnicích

Fňukání nepomůže

Například v oblasti bydlení to není vládou oslavovaný investiční titul Výstavba, který je v Mostě či Litvínově de facto nepoužitel­ný nebo je jen kapkou v moři. Není to ani 15 vládních opatření „proti byznysu s chudobou“, která se stále proměňují podle aktuální potřeby. Je to prostě zákon o sociálním bydlení a podpora starostkám a starostům, aby mohli vykupovat nesmyslně zprivatizo­vané byty zpět, rekonstruo­vat je a provozovat.

Vládní představit­elé a starostové musí místo fňukání o „nepřizpůso­bivých“a populistic­kých pseudoopat­řeních vytvořit jasný plán s cíli a rozdělením rolí mezi stát a samosprávy na řešení průšvihů, jež bobtnají ve stovkách měst a obcí v Česku.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN ADAMEC ?? Bezdoplatk­ové Ústí. Od pondělí 4. března jsou Ústí nad Labem a přilehlé Trmice bezdoplatk­ovou zónou. Znamená to, že se tam nevyplácej­í doplatky na bydlení nově příchozím obyvatelům. Na snímku sídliště Mojžíř v ústecké čtvrti Neštěmice.
FOTO MAFRA – MARTIN ADAMEC Bezdoplatk­ové Ústí. Od pondělí 4. března jsou Ústí nad Labem a přilehlé Trmice bezdoplatk­ovou zónou. Znamená to, že se tam nevyplácej­í doplatky na bydlení nově příchozím obyvatelům. Na snímku sídliště Mojžíř v ústecké čtvrti Neštěmice.
 ??  ?? MARTIN ŠIMÁČEK ředitel Institutu pro sociální inkluzi
MARTIN ŠIMÁČEK ředitel Institutu pro sociální inkluzi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia