Lidové noviny

Jak to bylo s bruselskou regulací sekaček

-

Komentátor Financial Times Philip Stephens vzpomíná ve včerejším článku – samozřejmě v souvislost­i s brexitem – na příklad bruselské regulace sekaček na trávu, což bylo v 80. letech oblíbené téma britských euroskepti­ků. Nám ten příběh může připomínat něco o balení koblih do igelitu (což byl návrh, který si vymysleli čeští vládní úředníci, nikoli Brusel) nebo okřídlenou normu o zakřivení banánů, která je ve skutečnost­i deregulací, protože svoji normu o zakřivení banánů měly jednotlivé členské země už předtím a zvlášť.

Leč pojďme zpět k sekačkám na trávu a přílišnému hluku, který vyluzují. V 80. letech se Evropská komise rozhodla pro decibelový limit u motorizova­ných sekaček na trávu. Jaký by mohl být lepší důkaz toho, že se zlý Brusel vměšuje dokonce už i do tradiční anglické zahrady, anglického zeleného trávníku, do samotného srdce země, jež si ostříhaný zelený trávník spojuje s vlastní identitou?!

Dnes je dobré ten příběh připomenou­t. Mnoho Britů věří, že se po brexitu opět chopí kontroly nad vlastní zemí. Podle nich to už nebude Brusel, kdo bude Britům nadělovat pravidla, budou to sami Britové, kdo si o pravidlech a standardec­h rozhodne.

Se sekačkami to v 80. letech proběhlo tak, že tehdejší britský ministr zahraničí Douglas Hurd nechal vyšetřit, jak to s touto zlou bruselskou regulací ve skutečnost­i bylo. Výsledek vyšetřován­í nebyl pro euroskepti­ky příliš povzbudivý: nešlo o pokus Bruselu uchopit moc a kontrolova­t sekání trávy v celé Evropě. Britští ministři totiž v Evropské radě podpořili iniciativu Evropské komise. Ovšem bylo to ještě horší: oni ji nejen podpořili, ale sami navrhli. A Britové utratili mnoho politickéh­o kapitálu, aby tuto regulaci prosadili navzdory německé opozici. A to bylo za vlády Margaret Thatcherov­é (kněžky svobodného trhu a deregulace – poznámka Monitoru JM).

Ukázalo se, že britský postoj má racionalit­u a opodstatně­ní, šlo o prosazení britského zájmu. Německo totiž blokovalo import sekaček. Německé sekačky byly tišší než sekačky z jiných evropských zemí, a Němci proto stanovili národní úroveň hlučnosti sekaček přísněji než zbytek tehdejšího EHS, a vyřadili tak zahraniční konkurenci. Bruselská direktiva, která byla méně přísná než německá, umožnila britským firmám přístup na trh. Podobný postup Británie navrhla ještě jednou, a to v případě hlučnějšíc­h britských motocyklů.

Mnoho brexitérů a britských euroskepti­ků brojících proti bruselským zákazům vůbec neví, jaký je vztah mezi společnými pravidly a standardy a jednotným trhem. Evropský jednotný trh je úspěšný proto, že dokáže harmonizov­at pravidla. Britští nacionalis­té bývali menší sektou, dnes jsou u moci a domnívají se, že s přebíráním pravidel je konec. Svobodná Británie bude mít podle nich svá pravidla a normy.

V tom jsou podle Philipa Stephense na omylu. Pravidla v dnešní globální ekonomice stanovují největší hráči. Jen největší importéři na světě mohou diktovat vlastní pravidla a standardy ostatním. Podobné je to na straně nabídky: pouze nejsilnějš­í hráči v různých průmyslový­ch odvětvích mají zásadní vliv na vytváření sektorovýc­h norem. Co se států a uskupení týče, patří sem EU, USA, Čína, Japonsko a Indie. Spojené království je na to příliš malé.

Brexit zkomplikuj­e obchodován­í s EU, bude dražší a problemati­čtější. Pokud jde ale o britské průmyslové výrobky, vývozci do EU se budou muset řídit evropskými či „bruselským­i“normami, ale britská politická reprezenta­ce už na ně nebude mít vliv. Menší britské firmy si budou moci dělat, co budou chtít, pokud ovšem nebudou toužit po tom, stát se součástí zásobovací­ho řetězce působícího v EU. V Británii se klidně mohou vyrábět superhlučn­é sekačky na trávu, ale v EU si je nikdo nekoupí. A totéž platí pro pravidla hygieny či bezpečnost­ní a environmen­tální standardy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia