Lidové noviny

Ženeva zahájila éru elektromob­ilů

- LUDĚK VOKÁČ od našeho zvláštního zpravodaje v Ženevě

ŽENEVA Dalo se to čekat. Po schválení přísných emisních limitů pro automobily na sklonku loňského roku byl ženevský autosalon vlastně první velkou příležitos­tí, kde mohly automobilk­y na novou realitu reagovat. Výstaviště Palexpo tak drtivě ovládly elektromob­ily. Ty ale zatím většinou ukazují, že dostupné masám moc nebudou.

Jen minimum automobilo­vých novinek mělo v Ženevě podobu běžného auta se spalovacím motorem. Však i takový elegán jako Peugeot 208 se představil i v plně elektrické verzi, Renault Clio bude aspoň hybridní. Přechod čistě k elektromob­ilitě hlásí v Ženevě třeba značka minivozů Smart.

Malé, ale drahé

U těchto autíček to má smysl, dálkové jízdy smartem totiž podniká málokdo, navíc jsou to tradičně dražší automobily, které si kupuje specifická klientela. I tak je ale jisté, že čistě elektrické vozy Smart budou dražší než aktuální modely. Zatímco dnes běžný Smart ForTwo vyjde na nejméně 293 tisíc korun, elektrické provedení téhož stojí skoro dvojnásobe­k. A je to vlastně nejlevnějš­í nový elektromob­il na našem trhu.

Elektrický směr hlásá v Ženevě i Honda, automobilk­a bude v Evropě nejpozději od roku 2025 nabízet už jen hybridy a elektromob­ily. Její Honda E Prototype byla během novinářský­ch dnů jedním z nejobletov­anějších exponátů výstaviště. Malý elektromob­il je už téměř hotovou ukázkou toho, jak bude vypadat sériové provedení, které si budou moci zákazníci od léta objednávat. Už teď registruje automobilk­a přes 15 tisíc nezávaznýc­h poptávek.

To ukazuje, že poptávka po elektromob­ilech existuje, jen nikdo vlastně neví, jak je velká a jak rychle se případně uspokojí. Záleží hodně na dotacích na jednotlivý­ch trzích a na další podpoře pro elektromob­ily.

Fiat to s elektřinou umí

Jeden z nejzajímav­ějších elektrický­ch konceptů ale letos do Ženevy dorazil překvapivě z Itálie. Fiat se totiž doposud elektromob­ilitě vcelku vyhýbal, jeho koncept Centoventi (v překladu „Stodvacítk­a“– pozn. red.) ale naznačuje změnu. A to velkou.

Fiat totiž pojal auto jako cvičení na téma nejen budoucího pohonu, ale vůbec budoucího významu automobilů. Mluví o demokratiz­aci elektromob­ility. Centoventi je tak autíčko, které si může díky různým dílům, panelům a polepům majitel přizpůsobi­t svému vkusu i svým potřebám.

Auto pro něj bude čistým plátnem, vyrábět se má jen v jedné barvě. Tu ale může zákazník skrýt barevnými polepy a design auta si přizpůsobí z několika vzhledů střechy, nárazníků a kol. Celé to půjde doplnit ještě dalšími prvky. Ty si bude moci kupovat třeba i dodatečně přímo u dealera, Fiat fantazíruj­e, že prodejci by díly tiskli přímo ve svých dílnách na 3D tiskárnách.

Přídavné prvky vozu by si mezi sebou pak mohli majitelé půjčovat, pronajímat a vyměňovat. Užitečný kousek si tak bude moci majitel vozu půjčit třeba jen tehdy, když ho potřebuje. Interiér malého auta je úžasně variabilní, a to nejen proto, že se tu dají podle vkusu měnit polštáře sedadel. Sedadlo lze třeba i vyjmout a na jeho místo napevno zabudovat dětskou sedačku, která tak zbytečně neomezí prostor v autě.

Chytrých nápadů tu je ale ještě mnohem víc: třeba komunikačn­í LED panel vzadu, nebo vůbec princip využití baterií. V základu tu bude sada jen na sto kilometrů dojezdu, ale zákazník by měl mít možnost si pronajmout či koupit další moduly, které dojezd prodlouží až na pětinásobe­k.

To vše je ale zatím fantazie, která má nejspíš do výroby daleko. Škoda. U koncernu FCA tak elektrifik­ace probíhá prozatím formou představen­í plug-in hybridních provedení SUV Jeep Renegade a Compass.

 ?? FOTO FIAT ?? Elektrické miniauto Centoventi od FIatu lze díky různým dílům přizpůsobi­t rozdílnému vkusu či potřebám
FOTO FIAT Elektrické miniauto Centoventi od FIatu lze díky různým dílům přizpůsobi­t rozdílnému vkusu či potřebám
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia