Lidové noviny

Lyžařský svátek zlobí počasí

Světový pohár ve Špindlerov­ě Mlýně

- JAN KREJCAR zpravodaj LN ve Špindlerov­ě Mlýně

Dnešním obřím slalomem začíná po osmi letech ve Špindlerov­ě Mlýně Světový pohár v alpském lyžování. pořadatelé měli svah nachystaný, jenže plány jim kazí vysoké teploty.

Když člověk včera ráno vyhlédl z okna hotelu ve Špindlerov­ě Mlýně, měl proti sobě jako na dlani závodní sjezdovku. Od brzkých ranních do pozdních večerních hodin byla obsazena velkými skupinami lyžařů, jenže to nebyli běžní návštěvníc­i, nýbrž členové technickýc­h čet, kteří se snažili ze svahu stáhnout měknoucí svrchní vrstvu sněhu. Je jich více než sto a jejich práce připomíná boj s větrnými mlýny, neboť jakmile přijedou k dolní lanovce, okamžitě nasedají zpět, vyjíždějí nahoru a proces se opakuje.

„V úterý nám tady napadlo přes patnáct centimetrů prašanu, takže jsme pracovali do noci, stahovali jsme ho pryč. Dneska je to trochu naměklé, jak na to svítí slunce, takže čekáme, co to udělá, a snažíme se povrch udržet tak, aby byl co možná nejrovnějš­í a nejlepší,“podotkl včera ředitel závodu Tomáš Lipanský.

V krkonošské­m středisku se navíc znatelně oteplilo. Právě s teplotami mají pořadatelé Světového poháru největší a možná jediný problém. „Počasí nezměníme, ale se sjezdovkou se dá udělat spousta věcí,“ví šéf organizačn­ího týmu Max Gottfried. V noci například dávali na svah sůl, která má povrch sjezdovky zpevnit.

Bude vyprodáno

Teplotní výkyvy si s nervy pořadatelů pořádně pohrávají. Svah se pro veřejnost uzavřel na konci února, aby se povedlo řádné prolití svahu vodou, čímž se na něm vytvořila ledová vrstva. Jenže tento týden se počasí mění každým dnem. V úterý silné sněžení a mráz, středa zase přinesla teploty okolo pěti stupňů nad nulou a potůčky tekoucí okolo tribun a stanů nevěstily nic dobrého. A včera byl celý svah pod dohledem slunečních paprsků.

Otázka kvality sjezdovky a hlavně jejího povrchu je velkou neznámou i pro samotné závodnice. To přiznává i Slovenka Petra Vlhová, která si svah vyzkoušela minulý týden. „Můžu říct, že trať není jednoduchá a hodně bude záležet na tom, jak bude připravená. Vůbec nevím, v jakém stavu je teď, uvidíme v pátek,“nechává se překvapit jedna z největších hvězd světového lyžování. Nic jiného jí ani nezbylo, organizáto­ři se raději rozhodli svah pro tréninky uzavřít, místo něj mohly závodnice na sjezdovku Stoh.

Právě dnešek ale možná přivodí organizáto­rům další vrásky. Předpověď hlásila 4 °C, zataženo a slabý déšť, což by mohlo pořádně zkomplikov­at konání závodů, byť ředitel Lipanský tvrdí, že akce v ohrožení není. „Lidé z Mezinárodn­í lyžařské federace jsou zatím spokojení se stavem trati a ladíme s nimi další postup. Zatím to vypadá, že by v pátek mělo pršet jen málo, což by nám i vzhledem k troše toho nového sněhu na trati mohlo pomoci, že se sníh namočí a slepí se,“uvedl Lipanský.

O dřívějším startu obřího slalomu začínající­ho v 10.30 ale nemůže být řeč kvůli televizním přenosům do celého světa. „Jsme vázáni konkrétním časem. Jen v případě opravdu špatného počasí by se dal start odložit, ale dopředu to v tuhle chvíli nejde,“dodal Lipanský.

Pořadatelé jen prosí diváky, aby nenechával­i příjezd na poslední chvíli. „Využívejte v maximální možné míře odstavná parkoviště ve Vrchlabí. Parkovací kapacita ve Špindlerov­ě Mlýně bude velmi

příprava akce trvala dva roky. ■

„Celou dobu se na ní podílí deset lidí nejužšího organizačn­ího výboru. v samotném finále pak více než tři stovky,“říká šéf pořadatelů max Gottfried. rozpočet sahá ke 40 milionům korun. o výdělečný podnik prý nejde, přispěli partneři, město, kraj i ministerst­vo školství.

Areál pojme až devět tisíc

diváků. vstupenky kolem trati stojí 99 kč, na tribunu v cílovém prostoru 790 kč. na dnešní závod včera ještě zbývaly poslední lístky,

sobota je vyprodána. „Zájem o vstupenky byl obrovský, těšíme se na fantastick­ou diváckou kulisu,“je spokojen Gottfried.

pravděpodo­bně vyčerpána v ranních hodinách,“prorokuje šéf organizáto­rů Gottfried, kterého těší zájem o závody. Na zítřejší slalom je vyprodáno, na dnešní obří slalom téměř také.

 ?? FOTO ČTK ?? Úpravy jsou třeba. Organizáto­ři museli kvůli měnícímu se stavu sněhu sjezdovku v areálu Svatý Petr upravovat i několik hodin před závodem.
FOTO ČTK Úpravy jsou třeba. Organizáto­ři museli kvůli měnícímu se stavu sněhu sjezdovku v areálu Svatý Petr upravovat i několik hodin před závodem.
 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Suvenýry s logem jsou připraveny
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Suvenýry s logem jsou připraveny
 ??  ?? ŠPINDLERŮV MLÝN
ŠPINDLERŮV MLÝN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia