Lidové noviny

„Nezastaví mě ani prasklý meniskus“

- JAN KREJCAR ŠPINDLERŮV MLÝN

Nezdolnou vůli prokazuje na domácím Světovém poháru Kateřina Pauláthová. Při absenci Ester Ledecké na ni z pětice Češek (dále Gabriela Capová, Martina Dubovská, Tereza Kmochová a Klára Pospíšilov­á) měla být upřena největší pozornost, ale naneštěstí si z mistrovstv­í světa v Aare přivezla prasklý meniskus. I s tímto handicapem se ale postaví aspoň na start dnešního obřího slalomu. Pokud dojede, bude to pro ni malé vítězství.

„Doktor mi říkal, že mám poškozený meniskus, k tomu tam mají být i nějaké odštěpky, které když se zaseknou, tak to bolí. Koleno mi otéká po každém tréninku,“popisuje zranění pětadvacet­iletá lyžařka, jejímuž kolenu rozhodně nepřidá stav sněhu, který kvůli vysokým teplotám měkne. „Pokud je tvrdý podklad, je to v pohodě. Jakmile je to ale měkké, strašně to tahá, bolí a píchá. Taková časovaná bomba.“

Domácí závod Světového poháru si však rodačka z Havířova nechtěla nechat ujít, obzvlášť když říká, že už se na menisku nemá co zhoršit. „Doktor to odsouhlasi­l, jen jsem měla tři tréninky na jeho vyzkoušení. Na operaci už jsem napsaná do pořadníku, měla bych jít pod nůž příští týden, tak pak už by mohl být konec trápení,“vyhlíží Pauláthová.

Vůli startovat na ní obdivuje i reprezenta­ční šéftrenérk­a Eva Kurfürstov­á. „Je tady doma, před osmi lety zde získala své první body. Pokud to zvládne, ať jde do toho naplno a uvidíme. Nikdo jí nebude vyčítat, když to nevyjde, jak si to představuj­e,“myslí si.

Aspoň v běžném fungování Pauláthovo­u poškozené koleno neomezuje, byť na týmovém hotelu „vyfasovala“pokoj v nejvyšším patře. „Ale zase je to ten největší, přijela jsem jako první, tak jsem si mohla vybrat,“směje se. „Pro normální život je koleno v pohodě, když jsem byla doma v Havířově, ani jsem to nepoznala,“přiznává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia