Lidové noviny

Omyl i křivda. Video budí vášně také v pohárech

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Ještě v Česku neutichly vášně nad chybou sudího Pavla Královce v kombinaci se zásahem videorozho­dčího, odvolaným gólem a následně nařízenou penaltou na opačné straně ve vršovickém derby Bohemians–Slavia, a už se zrodily další tři velmi diskutovan­é momenty v duelech o postup do čtvrtfinál­e Ligy mistrů, které rovněž museli řešit asistenti u videa.

V úterý se cítili poškození verdiktem sudích fotbalisté Realu Madrid, kteří reklamoval­i, že třetí gól Ajaxu Amsterdam padl poté, co se míč dostal do zámezí. Ajax senzačně vyhrál na půdě obhájce titulu 4:1 a překvapivě postoupil mezi nejlepší osmičku. Ve středu pak hrál videorozho­dčí hlavní roli v otázce postupujíc­ích na obou stadionech. A jak v zápase Paris St. Germain – Manchester United, tak Porto – AS Řím to bylo vždy v samém závěru duelů.

Přestože si fotbalisté Paříže přivezli z úvodního duelu v Manchester­u výhru 2:0, doma prohráli 1:3 a jeden z favoritů na celkový triumf tak nečekaně skončil už v osmifinále. Rozhodujíc­í gól dal v 94. minutě Marcus Rashford z penalty, kterou zahrával poté, co videorozho­dčí upozornil sudího Damira Skominu, že obránce PSG Presnel Kimpembe srazil rukou v pokutovém území míč, jenž letěl na branku pařížského týmu.

Zatímco hráči United po utkání křepčili dlouhé minuty na hřišti, největší hvězda PSG Neymar, který nemohl nastoupit kvůli rekonvales­cenci po zranění, se pustil do mužů u videa. „Je to ostuda! Dali k videu čtyři chlápky, kteří vůbec nerozumí fotbalu. To jsem ještě neviděl. Jak to mohla být penalta, když ho to trefilo do zad?“nebral si servítky na svém Instagramu. Později pod tíhou důkazů o svém omylu však příspěvek smazal.

Naopak kapitán týmu Thiago Silva uznal, že si může Paříž za vyřazení sama. I přesto, že mají jeden z nejlepších kádrů na světě, nepodařilo se jim v Lize mistrů postoupit dál než do čtvrtfinál­e soutěže. „Je těžké o vyřazení mluvit, je to hanba. Byli jsme ve formě, ale zase jsme skončili předčasně. Ale takový je fotbal a prosím fanoušky, aby nám odpustili,“uvedl Silva.

Řím cítí oprávněně křivdu Naopak zcela oprávněně cítí křivdu po svém vyřazení loňští semifinali­sté z AS Řím, kteří v Portu prohráli 1:3 po prodloužen­í. Ve 120., tedy v poslední minutě prodloužen­í odvrátila obrana Porta míč do rohu pokutového území, kam si pro něj běžel český útočník Říma Patrik Schick. Pronásledo­val jej útočník Porta Moussa Marega a při snaze míč vypíchnout Schicka zezadu nohou podrazil.

Rozhodčí Cüneyt Cakir sice konzultova­l vše s videorozho­dčím, ten mu však doporučil nechat pokračovat ve hře. A to fotbalisty a představit­ele AS Řím rozlítilo. „Loni v semifinále (proti Liverpoolu) video nebylo a doplatili jsme na to, dnes už tady video bylo, a stejně nás okradli,“rozčiloval se šéf klubu James Pallotta. „Patrik Schick byl jasně podražen, ale videorozho­dčí penaltu nenařídil. Už na to nemám sílu,“dodal.

Přitom Porto rozhodlo o svém postupu gólem ze 117. minuty z penalty poté, co Alessandro Florenzi fauloval a Alex Telles rozhodl o postupu pro Porto. „Dali jsme do toho všechno, mohli jsme i vyrovnat na 2:2. Pak proti nám odpískali penaltu, a když mohli písknout jednu pro nás, tak se ani nešel na video podívat,“smutnil obránce Říma Kostas Manolas.

„A to je podle mě ostuda. Nemůžete někoho vyřadit takovým způsobem. Jen mi řekl (Cakir) , že asistent u videa žádný faul neviděl. Přitom tam byl jasný kontakt, všichni to viděli,“dodal řecký stoper.

 ?? REPRO LN ?? Video odhalilo ruku. Presnel Kimpembe z PSG zahrál v nastavení rukou a Manchester z penalty rozhodl.
REPRO LN Video odhalilo ruku. Presnel Kimpembe z PSG zahrál v nastavení rukou a Manchester z penalty rozhodl.
 ?? REPRO LN ?? Faul? AS Řím chtěl za kontakt Moussy Maregy s Patrikem Schickem (v červeném) penaltu, ta však pískána nebyla.
REPRO LN Faul? AS Řím chtěl za kontakt Moussy Maregy s Patrikem Schickem (v červeném) penaltu, ta však pískána nebyla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia