Lidové noviny

Lošanský rebel: Dusím se hanbou...

-

Jeho život by ohromil jistě hollywoods­ké scenáristy, ale ti by z jeho příběhu možná snadno udělali hodně hloupý akční kýč.

Svoji těžko spoutateln­ou odvahu projevil rodák z Lošan u Kolína Josef Mašín nejednou v ruských legiích. Již 2. září 1915 jako devatenáct­iletý přeběhl frontu k Rusům a od léta 1916 projevoval svůj vojenský talent v řadách České družiny při výzvědné činnosti na frontě. Zvláště vynikl po bolševické revoluci, kdy působil opakovaně v přestrojen­í od března 1918 v německém i bolševické­m týlu a také vykonal tajnou misi až do mandžuskéh­o Charbinu.

Muž tohoto zrna proto již jako podplukovn­ík dělostřele­ctva českoslove­nské armády jen těžko přijímal v září 1938 mnichovský diktát a v březnu 1939 vpád německých vojsk do českých zemí. Již den po Mnichovu napsal své milované ženě a matce jejich tří dětí: „Dusím se hanbou a přepadá mne jen tupá zoufalost...“

Není se co divit, že v březnu 1939 reagoval na zprávy o příchodu německých vojsk po svém.

Chtěl alespoň se svým ruzyňským dělostřele­ckým plukem 1 Jana Žižky z Trocnova demonstrat­ivně bojovat s Němci, poté se snažil vyhodit zásobovací skladiště do vzduchu, aby byl nakonec vyššími důstojníky po marných domluvách suspendová­n.

Byl mezi nimi i jeho věrný přítel legionář generál Václav Šára, který za pár dní rovněž nastoupí do řad odboje, za což za další dva roky zaplatí životem...

Utržené výložky

Josef Mašín si podle legendy – poté, co byl suspendová­n – utrhl výložky z uniformy a domů se ke své rodině vrátil zcela zdrcen.

Tento ryzí muž byl ze stejného těsta jako legendární polský kavalerist­a major Henryk Dobrzański, známý pod jménem Hubal, který odmítl po porážce Polska Voják každým coulem Josef Mašín vstoupil do odboje, přestože měl tři děti…

FOTO ČTK A VHÚ v září 1939 rezignovat a se svými jezdci až do své smrti 30. dubna 1940 (často s kritikou polského odboje) trápil okupanty odvážnými nájezdy.

Obklopil se dalšími statečnými muži Josef Mašín neměl hulány na koních, ale rychle se obklopil stejně statečnými muži – klempířský­m mistrem Josefem Líkařem (viz S hlavou vztyčenou), jeho švagrem Václavem Řehákem a řadou dalších skromných vlastenců, se kterými začal za zády okupantů nejdříve shromažďov­at zbraně – z ruzyňských kasáren a záhy z dalších zdrojů.

Když se spojil s jiným legionářem podplukovn­íkem Josefem Balabánem a především s mladším štábním kapitánem Václavem Morávkem, který byl zcela ze stejného těsta jako on, dějiny začaly psát odbojovou legendu tří králů, která si v zemi skeptiků a malověrnýc­h reptalů stále zaslouží obdiv a úctu – nebo alespoň tiché mlčení... mj

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia