Lidové noviny

Rušno ve vesmíru

-

z řeckého kométés, což ovšem znamená – světe, div se – mající dlouhé vlasy.

Doplňme ještě, že Slovník spisovného jazyka českého (SSJČ) uvádí pro kometu též výraz blýskavice, s nímž se však v dnešní době člověk setká snad jen jako s pomocným slovem pro písmeno B v Morseově abecedě. krásná jména létavice či povětroň (to druhé se dnes většině obyvatelst­va patrně spojuje pouze s románem Karla Čapka).

Zatímco létavice je ve starším Příručním slovníku jazyka českého (PSJČ) charakteri­zována jako

světelný rychle se pohybující zjev na obloze, zvl. padající hvězda,

což de facto odpovídá definici meteoru, pojmenován­ím povětroň můžeme označit jak meteor, tak

meteorit.

(Abychom si to ujasnili: meteor = světelný úkaz vznikající při vniknutí kosmické částice do atmosféry, zatímco meteorit = kosmická částice, která dopadla na zemský povrch; obě definice pocházejí ze Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost). Povětroň tedy může znamenat jak světelný jev, tak hmotné těleso:

K vulkanický­m sklům lze řaditi též skla kosmická, povětroňov­á (PSJČ).

Kromě výše uvedeného vesmír brázdí také spousta družic, ať už přirozenýc­h, nebo sestrojený­ch člověkem. U slova družice rodilý mluvčí patrně – podobně jako u slov vlasatice, létavice či povětroň – původ slova vytuší, vychází ze substantiv­a druh. Odráží se zde skutečnost, že družice putuje společně s nějakým jiným tělesem; odtud synonymum souputník (viz první umělá družice Sputnik). Cizí ekvivalent družice zní

satelit. Když se podíváme na etymologii tohoto slova, dozvíme se, že pochází z latinského satelles s významem tělesný strážce, průvodce, což je ostatně ve starších slovnících význam prvotní.

Málokdo už si ale vzpomene na další synonymum, a sice trabant, jehož prvotním významem je podobně jako v předchozím případě člen osobní stráže nebo ochranného průvodu (panovníků, šlechticů) ve starší době, který se později přenesl i na průvodce planety. Nicméně o tom, že i „osobní stráž“planety může pouštět hrůzu, svědčí měsíce Marsu, Strach a Hrůza (Phobos a Deimos).

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia