Lidové noviny

Babiš–Trump

-

LN se pokusily zrekonstru­ovat klíčové okamžiky dění v Bílém domě. Na základě vyjádření premiéra pro média a rozhovorů s několika zdroji obeznámený­mi s průběhem setkání zmapovaly jeho atmosféru a hlavní témata.

Celá audience v rezidenci amerického prezidenta – od příjezdu Andreje Babiše s manželkou Monikou k tzv. jižnímu sloupoví až po jejich odjezd od západního křídla – trvala zhruba 80 minut, tedy o trochu déle, než bylo původně plánováno. Prezident Trump nekompromi­sně ukončil setkání s novináři v Oválné pracovně a přes hlasité naléhání amerických reportérů nedovolil ani jeden dotaz. Poté se však spolu se svou manželkou Melanií věnoval oběma svým hostům nadstandar­dně dlouho.

Kromě společensk­ého hovoru o rodinách došlo i na jedno pozvání. Trump si nechal zavolat svou dceru Ivanku. Tu Andrej Babiš pozval k návštěvě Prahy na česko-americké byznysové fórum, o kterém už mluvili prezident Miloš Zeman a americký velvyslane­c v Praze. Samotný Trump na pozvání své osoby do ČR nekývl. Poté manželky odešly do západního křídla Bílého domu a americký prezident se svým hostem zamířil do tzv. cabinet roomu – zasedací místnosti vlády, kde následoval­o bilateráln­í jednání obou delegací. Američané byli ve velmi silné sestavě: kromě prezidenta Trumpa byli přítomni viceprezid­ent Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry či poradce pro národní bezpečnost John Bolton. K jednacímu stolu usedl též americký velvyslane­c v Praze Stephen King.

Česká výprava – kromě premiéra – takto vysoké „šarže“nezahrnova­la. Naproti americké delegaci mimo jiné usedli velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček, náměstek bezpečnost­ní sekce ministerst­va zahraničí Martin Povejšil, náměstek strategick­é sekce ministerst­va obrany Jakub Landovský či místopředs­eda vládní rady pro výzkum a inovace Karel Havlíček. Na poslední chvíli do týmu Andrej Babiš povolal i českého kyber atašé v USA Daniela Bagge.

Následoval­a svižná diskuse o předem očekávanýc­h otázkách. „Bavili jsme se o kybernetic­kých hrozbách, kde naše spolupráce běží, a také o energetice,“řekl novinářům po setkání Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia