Lidové noviny

Tendry v Brně: vazba pro podnikatel­e a úředníky?

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA/BRNO Vyšetřovat­elé pod vedením olomouckéh­o žalobce Iva Ištvana včera obvinili devět osob. Případ má několik větví, dohromady je spojuje jméno brněnského politika ANO Jiřího Švachuly, na kterého policie včera večer chtěla spolu s dalšími čtyřmi obviněnými uvalit vazbu kvůli podezřelým zakázkám v Brně. Dnes o tom rozhodne soud. Další linií kauzy je podezření z korupce kolem tendru na mýto.

Podle informací LN to byl opět Švachula, kdo domluvil jednání mezi firmou Kapsch (zájemcem o provoz mýta), politiky v čele s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a představit­eli antimonopo­lního úřadu. „Bez komentáře,“nepřímo potvrdil Švachulovu pomoc poslanec Milan Feranec (ANO), který v minulém volebním období tendr řešil. Policie mu zkopíroval­a data z mobilu. Faltýnek schůzky s Kapschem a ÚOHS potvrdil.

Vedle Jiřího Švachuly kriminalis­té včera večer žádali vazbu i pro brněnského podnikatel­e Pavla Ovčarčina z firmy Finrax, která pronajímá nemovitost­i. Stejně tak pro byznysmena Petra Kaláška, který je jednatelem nemovitost­ní společnost­i Geotest Real. Kalášek je zároveň komunálním politikem ODS, který loni neúspěšně kandidoval do zastupitel­stva v části Brno-Jundrov. Do vazby chtěli policisté poslat i šéfa stavební firmy KROS – stav Lubomíra Smolku a vedoucího investiční­ho odboru Petra Liškutina na úřadu městské části Brno-střed. O vazbě dnes rozhodne soud.

Největší pozornost celé kauzy, v níž zatím není úplně jasné, kdo jakou roli přesně sehrál, poutají předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj a 1. místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek. Pro šéfa poslanecké­ho klubu hnutí šlo o nepříjemné překvapení.

Zdroje blízké vyšetřován­í popsaly průběh zásahu u Faltýnka takto: do jeho pražského bytu, kde během pracovního týdne pobývá, přišli kriminalis­té v šest hodin ráno. Druhý muž ANO takovou návštěvu nečekal, na pomoc si tedy přivolal advokáta Květoslava Hlínu, se kterým v minulých letech spolupraco­val v rámci pražské politiky. Detektivov­é hledali dokumenty souvisejíc­í s tendrem na mýto. Faltýnek však většinu papírů v průběhu času vyhodil, takže policisty odkázal na digitální dokumenty v jeho počítači v kanceláři v Poslanecké sněmovně. Stroj policistům vydal a poté vyrazil do svého domu v Prostějově, kde ve čtvrtek odpoledne proběhla prohlídka jeho obydlí. Šéf poslanecké­ho klubu ANO redakci řekl, že detektivov­é se soustředil­i na získání materiálů, o klasický výslech podle jeho slov nešlo.

Faltýnek se hájí, že jeho činnost kolem výběrového řízení na provozovat­ele mýta byla legální a standardní. „V minulém volebním období jsem byl společně s pány Birkem, Švagrem, Kasalem, Čermákem, Volným a Ferancem v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy,“napsal včera Faltýnek ve svém prohlášení. Dodal, že pracovní skupina řešila rozsah zpoplatněn­í, ale i další otázky týkající se právě mýta. „Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantní­mi subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“uvedl 1. místopředs­eda ANO.

Schůzky se zástupci firem, jako je Kapsch, jeden z nejvlivněj­ších tuzemských politiků současnost­i považuje dle svých slov za legitimní. „Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsche, tak jsem se scházel i se zástupci ÚOHS a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem o provoz mýta,“pravil Faltýnek.

Odposlech v kanceláři i autě Přes policejní zájem o mýto působí Faltýnek zatím klidným dojmem. Znervózňov­at ho však může skutečnost, že policie ho podle deníku Právo odposlouch­ávala a monitorova­la od listopadu 2017. Za tu dobu mohli kriminalis­té leccos vyposlechn­out. Zdroje LN blízké vyšetřován­í včera uváděly, že detektivov­é Faltýnka poslouchal­i nejen v kanceláři, ale například i v jeho automobilu.

Policejní pátrání se zaměřilo na dvě linky – na mýto a veřejné zakázky v Brně, konkrétně v městské části Brno-střed. „Uzlem“obou větví je jihomoravs­ký podnikatel a současný radní Brna-středu Jiří Švachula (ANO). Je rovněž členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo a sponzorova­l ANO. Díky odposlechů­m Švachuly získali kriminalis­té poznatky týkající se ředitele antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje, který je se Švachulou v úzkém kontaktu. Švachula zároveň v rámci antimonopo­lního úřadu působí jako člen rozkladové komise pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

V brněnských kuloárech je popisován jako člověk, který se spoléhal na „krytí shora“. Tím měl být údajně Faltýnek, který však LN řekl, že se Švachulou již zhruba dva roky není v kontaktu.

Když se v letech 2016 a 2017 řešilo, co s provozován­ím mýta, byl to právě Švachula, kdo pomáhal domluvit schůzky politiků a podnikatel­ů s jeho blízkým kontaktem – šéfem ÚOHS Rafajem.

 ??  ?? Radní Jiří Švachula
Radní Jiří Švachula

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia