Lidové noviny

Osmdesát minut v Bílém domě

-

„Pan prezident Trump si stěžuje, že Evropa bere příliš mnoho plynu z Ruska, aktuálně až 37 % spotřeby. Ptal se, co by se stalo, kdyby nám Rusko zastavilo plyn. Odpověděl jsem mu, že to nepřipadá v úvahu, protože je otázka, kdo koho potřebuje víc,“řekl český premiér novinářům.

Pokud jde o potenciáln­í dodávky zkapalněné­ho amerického plynu přes Polsko, Babiš zaujal opatrný postoj. Podle něj americký plyn není ještě konkurence­schopný. Výhledově je však podle něj zajímavé, kdyby Česko mělo i další zdroj plynu. Musela by se však nejdříve vybudovat infrastruk­tura a to nejde udělat ze dne na den.

Rýsuje se zbrojní obchod

Dále přišla řeč i na vrtulníky, které česká armáda zamýšlí nakoupit. Stalo se tak v rámci debaty o plnění závazků zvyšování nákladů na zbrojení až na úroveň dvou procent HDP.

Babiš Trumpovi ukázal graf, jak se během posledních pěti let nominálně navyšují naše výdaje na obranu. Zmínil, že se mění systém nákupů tak, aby se zohlednily spojenecké závazky. Už den předtím o tom řekl: „Dva z potenciáln­ích pěti výrobců vrtulníků jsou americké firmy (Bell Helicopter a Lockheed Martin – pozn. red.). Nic jsme zatím nekoupili, ale rozhodli jsme se jít cestou mezivládní spolupráce,“dodal.

Cla na auta stále hrozí

Pro Trumpa, který doma čelí kritice za prohlubují­cí se obchodní deficit, byla velmi důležitým tématem obchodní jednání s EU. V případě jejich krachu americký prezident hrozí, že uvalí vysoká cla na evropská auta, která by zasáhla i český průmysl.

„Stěžoval si, že nemá dobrý pocit z jednání s EU. Říkal, že jednání s Čínou se posouvá kupředu, zatímco s EU stagnuje,“vysvětlil Babiš. Ten na Trumpa apeloval, aby cla nezaváděl. Řekl, že se chce na Evropské radě informovat, jaká je další strategie Evropské komise v jednání s USA.

O Sýrii a V4

Česká strana otevřela otázku budoucnost­i Sýrie. Ta je podle Babiše klíčová pro to, aby se vyřešil problém s uprchlíky. Apeloval na větší angažovano­st USA v této věci.

Český premiér mluvil také jako zástupce visegrádsk­é skupiny: podle něj mají země V4 podobné postoje jako americká vláda k otázkám migrace či obchodu. Babiš měl podle informací LN také říci, že Česko se chce stát „druhým nejlepším přítelem Ameriky v Evropě (po Polsku – pozn. red.)“.

Cizelované prohlášení Konkrétním výsledkem jednání bylo společné prohlášení prezidenta Trumpa a premiéra Babiše. Podle informací LN se na něm pracovalo dva týdny, kdy se cizelovalo každé slovo. Celý text prohlášení čtěte na protější straně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia