Lidové noviny

Den 3: Kapitol, Židé, 11. září

Poslední část americké návštěvy věnoval Andrej Babiš přátelům Česka v Kongresu a obětem teroristů.

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Limuzínou je to z Bílého domu do Kapitolu necelých šest kilometrů. Premiér Andrej Babiš si návštěvu dvou významných symbolů hlavního města Spojených států rozložil do dvou dnů. Zatímco ve čtvrtek při dosavadním vrcholu své politické dráhy absolvoval zhruba osmdesátim­inutové jednání s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, poslední den svého zámořského pobytu se vydal do sídla Kongresu. Tam se mimo jiné sešel s šéfem republikán­ské menšiny Kevinem McCarthym.

Před večerním odletem domů do Prahy se poněkud příznačně potkal na společném obědě se zástupci skupiny přátel České republiky. Dvě kongresman­ky z řad demokratů Debbie Dingellová a Jan Schakowská už se v minulosti potkaly s tehdejším ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Schakowská byla i v Praze na pozvání Aspen Institutu. Třetím u stolu byl republikán z Texasu Ronald Wright.

Počasí za okny nenaznačov­alo počínající jaro. Páteční Washington se s českou delegací loučil chladem jen pár stupňů nad nulou. Další několikami­nutový přesun ulicemi metropole Spojených států a Babiš se se svým doprovodem ocitl v centrále velevlivné židovské lobby AIPAC.

Stěhování jako dar

Celým názvem Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitost­i je zájmová skupina, která v Bílém domě a Kongresu lobbuje za silnou americkou podporu Izraele. A soudě podle dlouhodobé politiky Washington­u se jí to daří.

S AIPAC pěstuje velmi dobré vztahy český prezident Miloš Zeman, který se řadí k velkým přátelům židovského státu. Před čtyřmi lety si vysloužil uznání členů mocné lobbistick­é skupiny, když na její konferenci řekl „Jsem Žid“, čímž parafrázov­al slavnou německou větu „Ich bin ein Berliner“, již roku 1963 u berlínské zdi pronesl americký prezident John Kennedy.

Prezident Zeman je zastáncem přestěhová­ní české ambasády v Izraeli z kompromisn­ího Tel Avivu do Jeruzaléma. Po této ose nechal americké velvyslane­ctví přesunout Donald Trump. Podle Palestinců tím však USA porušily mezinárodn­í právo.

Zeman ve čtvrtek ve „svém“pořadu na Hradu blízké TV Barrandov uvedl, že před Babišovou zámořskou výpravou s premiérem ladil noty. Ministersk­ému předsedovi prý poradil, aby jako největší dárek Trumpovi přivezl oznámení, že Češi přestěhují svou ambasádu rovněž do Jeruzaléma. Babiš ovšem již dříve řekl, že na podobně razantní krok se silným dopadem na blízkových­odní nálady není vhodná doba.

V sídle AIPAC se premiér sešel se zástupci hned několika významných amerických židovských organizací. Všechny skupiny, se kterými se Babiš ve Washington­u viděl, mají za cíl boj s antisemiti­smem, extremisme­m a „ochraňují pozici Izraele ve světě“. Například AJC se profiluje jako provládní skupina s „přístupem k vládním úředníkům, diplomatům a světovým lídrům“.

Setkání se zúčastnili i představit­elé organizace B’nai Brith. Ta je nejstarší nepřetržit­ě operující mezinárodn­í židovskou skupinou. Dnes působí ve více než padesáti státech světa. Založena byla v New Yorku, ve 30. letech však měla své lóže i v 16 českoslove­nských městech.

Židovské organizace mají ve Washington­u a obecně na východním pobřeží USA velký vliv. V současnost­i zde posiluje konzervati­vní Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF), což se ukazuje například na účasti miliardáře Ronalda Laudera, který je zakladatel­em Central European Media Enterprise­s, do níž mimo jiné spadá i TV Nova. V jeho společnost­i byl v září 2017 prezident Miloš Zeman, když mu GJCF předala v New Yorku ocenění Bojovník za svobodu.

Lavičky u Pentagonu

Od vlivné židovské lobby se už v dešti se sněhem premiér přesunul k památníku obětí atentátů islámských teroristů z 11. září 2011. Oproti nejslavněj­šímu památníku na newyorském Ground Zero není washington­ský monument tak známý, připomíná 184 lidí, kteří zemřeli následkem pádu letadla na Pentagon. Českému premiérovi dělal v té chvíli průvodce americký ministr obrany Patrick Michael Shanahan.

Památník se nachází v parku v bezprostře­dní blízkosti ikonické budovy, v níž sídlí právě ministerst­vo obrany. Sestává ze 184 laviček, každá připomíná jednu z obětí a nese údaj o jejím věku v době smrti a místě, kde se nacházela. Lavičky jsou otočeny ve směru, v němž osudný let číslo 77 přiletěl k Pentagonu.

V podvečer měl Babiš ještě navštívit Apple Store – prodejnu technologi­ckého gigantu. To už po uzávěrce LN. V Praze by měl premiér přistát dnes odpoledne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia