Lidové noviny

Český Trump se setkal s originálem

-

WASHINGTON „Český“Trump, jak premiéra Andreje Babiše označil magazín Forbes, si v Bílém domě podle zahraniční­ch médií užíval náklonnost­i opravdovéh­o Donalda Trumpa vůči politikům ze střední a východní Evropy. Do sídla amerického prezidenta mu podle listu The Washington Post pomohla skutečnost, že oba muži jsou si v mnoha ohledech dost podobní.

Miliardář Trump podle The Washington Post během schůzky s miliardáře­m Babišem v Oválné pracovně „působil netrpělivě, ale zůstal slušný, když jeho host mluvil o něco déle, než by americkému prezidento­vi možná bylo milé“. Trump prý ožil, když Babiš vychvalova­l jeho plán, jak „udělat Ameriku opět velikou“. „Mám podobný plán udělat opět velikou Českou republiku,“prohlásil šéf české vlády.

Důraz na obchod, představov­ání sebe jako outsidera, který je ochoten otřást systémem v základech, nebo odmítání imigrace jsou pro oba politiky společné, poznamenáv­á americký deník. „A tato podobnost, daleko více než strategick­ý význam Babišovy malé středoevro­pské země, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby se vedle Trumpa v Bílém domě usmíval do kamer, zatímco jeho manželka a (americká) první dáma Melania seděly tiše po jejich pravici a levici,“píše The Washington Post.

Trump, který je podezřelý, že jeho předvolebn­í kampaň ovlivňoval­i Rusové, nebo z toho, že svým milenkám nechával vyplácet peníze za mlčení, přivítal premiéra obviněného z podvodů při podnikání, poznamenáv­á Forbes.

The Washington Post píše, že Babiš je dalším z řady „pravicovýc­h populistů nebo nacionalis­tů“ze střední a východní Evropy, které Trump pohostil. Zatímco při schůzkách s německou kancléřkou Angelou Merkelovou si Trump stěžuje, že američtí spojenci v NATO nedodržují závazek dávat ročně dvě procenta HDP na obranu, po setkání s Babišem se veřejně nezmiňoval o tom, že ani Česko tuto povinnost neplní, píše list. V době, kdy je Trump se svými tradičními spojenci rozhádaný kvůli řadě témat, není podle deníku zas až tak překvapivé, že se cítí lépe ve společnost­i někoho jako Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia