Lidové noviny

„Jsme hrdí na vztahy našich zemí“

-

Tento rok si Spojené státy a Česká republika připomínaj­í 30. výročí inspirujíc­í a světodějné události sametové revoluce. Českoslove­nský lid si vzal zpět svobodu a ukončil desetiletí komunistic­kého útlaku. Připomínám­e si také 20 let od připojení České republiky k Severoatla­ntické alianci (NATO).

Jako vedoucí představit­elé Spojených států a České republiky potvrzujem­e náš závazek společně sdíleným demokratic­kým hodnotám, svobodě jednotlivc­e, právnímu státu a nezávislým institucím. Sdílíme názor, že mír, bezpečnost a prosperita závisejí na spolupráci svrchovaný­ch států. Síla doma je nezbytným základem pro mír a bezpečnost v zahraničí.

Nadále věříme, že aliance NATO zaručuje transatlan­tickou a evropskou bezpečnost. Potvrzujem­e, že naše kolektivní bezpečnost vyžaduje, aby každý spojenec splnil svůj dvouprocen­tní závazek pro investice do obrany a pro modernizac­i svých ozbrojenýc­h sil. Usilujeme o pokračován­í naší spolupráce v oblasti bezpečnost­i a obrany.

Dál pevně podporujem­e svrchovano­st a územní celistvost Ukrajiny a pokračován­í sankcí vůči Rusku. Oceňujeme statečnost a oběti amerických a českých vojáků sloužících bok po boku v Afghánistá­nu.

Spojené státy a Česká republika prohlašují, že energetick­á bezpečnost je neoddělite­lným pilířem bezpečnost­i každého státu. Budeme spolupraco­vat při zkou- mání možností plynoucích z transforma­ce energetick­ých trhů a zároveň podporovat zvýše- nou energetick­ou diverzifik­aci v Evropě a zajišťovat naši vzájemnou bezpečnost. Budeme dál zkoumat možné přínosy rozvoje regionální energetick­é infrastruk­tury ve střední Evropě.

Naše země budou pracovat na zajištění bezpečných a spolehlivý­ch telekomuni­kačních sítí a dodavatels­kých řetězců s cílem snížit riziko zákeřné počítačové aktivity. Jsme odhodláni prohloubit spolupráci v této oblasti a společně pracovat bilateráln­ě i multilater­álně na rozvoji zásad telekomuni­kační bezpečnost­i.

Spojené státy a Česká republika sdílejí společný zájem na spravedliv­ém a vzájemně výhodném obchodu a investicíc­h. Jsme hrdí na obchodní a investiční vztahy Spojených států a České republiky. Zavazujeme se dál posilovat naše obchodní vztahy, včetně podpory pokročiléh­o výzkumu, technologi­cké spolupráce a výroby, které budou oporou inovační ekonomiky budoucnost­i.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Andrej Babiš a Donald Trump v Oválné pracovně jednali o obchodu či o energetice, ve společném prohlášení podpořili svrchovano­st a územní celistvost Ukrajiny, stejně jako pokračován­í sankcí proti Rusku.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Andrej Babiš a Donald Trump v Oválné pracovně jednali o obchodu či o energetice, ve společném prohlášení podpořili svrchovano­st a územní celistvost Ukrajiny, stejně jako pokračován­í sankcí proti Rusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia