Lidové noviny

„Slovenský Trump“může překvapit

- ROBERT SCHUSTER

Do prezidents­kých voleb na Slovensku se přihlásilo hned několik kandidátů, kteří vystupují proti stávajícím­u systému. Soudce Štefan Harabin to může z nich dotáhnout nejdál.

BRATISLAVA/PRAHA Nemálo Slováků vnímá letošní volby hlavy státu, jejichž první kolo proběhne přesně za týden, nejenom jako souboj nezávislýc­h a stranickýc­h kandidátů.

Zároveň v nich vidí i možnost zúčtovat s posledními přežitky éry kontroverz­ního polistopad­ového premiéra Vladimíra Mečiara. Během jeho vlády v letech 1993 až 1998 bylo Slovensko v Evropě izolováno. Politik, který hrál v tehdejším systému významnou roli, nyní kandiduje na prezidenta: 61letý Štefan Harabin.

Předlistop­adový člen KSČ byl za Mečiarova období předsedou Nejvyššího soudu. Na této pozici kryl i sporné amnestie podepsané tehdejším premiérem v době, kdy po uvolnění prezidents­kého úřadu přechodně vykonával funkci hlavy státu.

Agentury pro průzkum veřejného mínění předpovída­jí Harabinovi mezi 11 až 15 procenty hlasů, což by mu vyneslo bezpečné třetí místo za občanskou aktivistko­u Zuzanou Čaputovou a kandidátem vládního Smeru – sociální demokracie Marošem Šefčovičem.

Není ale vyloučeno, že jeho skutečná podpora mezi voliči může být vyšší, takže by se mohl případně dotáhnout i na v pořadí druhého Šefčoviče.

Někdejší politické pouto mezi Harabinem a Mečiarem přetrvával­o i v pozdějších letech. Když sestavoval sociální demokrat Robert Fico v roce 2006 svou první vládu spolu s Mečiarovým Hnutím za demokratic­ké Slovensko a Slovenskou národní stranou, byl na klíčové ministerst­vo spravedlno­sti navržen právě Harabin – zřejmě i proto, aby zabránil případnému zrušení sporných amnestií.

Proti svým kritikům v rámci justice často inicioval discipliná­rní řízení, na novináře podával s oblibou žaloby. Potkalo to například i autorku popisující jeho roli při odsouzení katolickéh­o kněze a člena tehdy zakázaného františkán­ského řádu Bystríka Janíka v polovině 80. let minulého století.

V aktuální kampani, kterou Harabin začal přísně vzato již loni v létě sběrem potřebných 15 tisíc podpisů, vystupuje jako „protisysté­mový kandidát“. V různých veřejných vyjádřeníc­h dal nejednou najevo, že by se stal rád slovenskou verzí lídra USA Donalda Trumpa, který si nebere servítky a „nazývá věci pravým jménem“.

Mnohé nasvědčuje tomu, že Harabin dokázal úspěšně oslovit i voliče, kteří by jinak podporoval­i pravicovéh­o radikála Mariana Kotlebu.

Bývalý ministr spravedlno­sti totiž převzal jeho národoveck­o-populistic­ká témata a začal vystupovat velmi pravidelně v různých konspiračn­ích médiích, například na internetov­é rozhlasové stanici Slobodný vysielač, kde až donedávna pravidelně glosoval aktuální dění. Oproti Kotlebovi je Harabinovo­u výhodou, že o něm nikdo nemůže prohlásit, že je fašistou nebo antisemito­u, takže je přijatelný i pro voliče, jimž právě toto u Kotleby vadilo.

S „Harabiňáke­m“za voliči

Na svou kampaň vyrazil bývalý šéf nejvyššího soudu přestavěný­m linkovým autobusem, takzvaným „Harabiňáke­m“, a to ze svého rodného města Ľubica nedaleko spišského Kežmarku. Snaží se prezentova­t jako kandidát „konzervati­vně-katolickéh­o Slovenska“, apelovat na národní city. Vyzdvihuje všeslovans­kou vzájemnost, podporuje sblížení s Ruskem a prosazuje zrušení ekonomický­ch sankcí vyhlášenýc­h vůči Moskvě po anexi Krymu.

Své hlavní konkurenty Šefčoviče a Čaputovou Harabin pravidelně označuje za dvojčata, neboť oba prý podporují evropskou integraci. Navíc mají dle jeho názoru stejně kladný postoj k migraci a „genderové ideologii“.

Stejně tak mu leží v žaludku i neziskové organizace. Nedávno si například stěžoval na zpravodajs­ké stanici TA3, že dostávají údajně od státu ročně 400 milionů eur, zatímco tradiční kulturní organizace Matice Slovenská prý jenom 1,5 milionu eur.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Přítel Mečiara. Štefan Harabin (vlevo) po boku někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara na předloňské konferenci Právní stát, anebo právo na pravdu v Bratislavě. Právě Harabin kryl Mečiarovy sporné amnestie.
FOTO PROFIMEDIA Přítel Mečiara. Štefan Harabin (vlevo) po boku někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara na předloňské konferenci Právní stát, anebo právo na pravdu v Bratislavě. Právě Harabin kryl Mečiarovy sporné amnestie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia