Lidové noviny

Gdaňsk se pře o zasloužilé­ho kněze

Odboráři z místních loděnic brání odkaz preláta podezřeléh­o z pedofilie Jeho sochu schovali ještě předtím, než ji radnice stihla odstranit

- TOMÁŠ VLACH

GDAŇSK/PRAHA „Byl jako zvíře. Osahával mě na prsou a říkal, že mi ukáže, co to znamená zezadu,“líčí paní Barbara Borowiecká svoji mnoho let starou příhodu s katolickým knězem Henrykem Jankowským. Otřesné případy zneužívání dívek i chlapců, kterých se měl respektova­ný duchovní zesnulý v roce 2010 dopouštět, popsala v televizi TVN 24 reportérka Božena Aksamitová. Rozsáhlý materiál byl jedním z jejích posledních, 1. února v důsledku těžké nemoci ve 52 letech zemřela. V Gdaňsku, kde Jankowski působil, ale vyvolává její reportáž stále značné kontroverz­e a napomohla k tomu, že z města včera definitivn­ě zmizel jeho pomník.

A nestalo se to nijak hladce. Nejprve tři aktivisté v noci na 21. února sochu strhli, jako symbol utrpení dětí na ni položili ministrant­ské roucho a na ruku jí navlékli chlapecké slipy. Stíhá je policie a hrozí jim až pět let vězení. Tím to ale zdaleka neskončilo.

Ať rozhodne soud

Ve vztahu ke kauze se odráží i současné rozdělení polské společnost­i na konzervati­vní a liberální část. Konzervati­vci mají silnou pozici v podobě odborové organizace hnutí Solidarita v gdaňských loděnicích, která je propojená s vládní stranou Právo a spravedlno­st (PiS). Liberálové zase řídí místní radnici.

Dělníci z gdaňských loděnic pomník po dvou dnech postavili opět na místo i přesto, že radnice už ho zpátky dávat nehodlala. Odboráři ale chtěli, aby socha zůstala na svém místě, a oznámili, že místo budou střežit jejich dobrovolni­cké hlídky. Včera pak gdaňští zastupitel­é oficiálně rozhodli o odstranění pomníku, přejmenová­ní Jankowskéh­o náměstí a kněz přišel i o čestné občanství města.

„Jankowskéh­o pomník odstraníme v souladu s předpisy,“prohlásil poté náměstek gdaňské primátorky Aleksandry Dulkiewicz­ové (zvolené minulou neděli po vraždě Pawła Adamowicze) Piotr Grzelak. Solidarita z loděnic radnici předběhla, včera v osm hodin ráno najelo před pomník auto s jeřábem. Dobrovolní­ci sochu kněze naložili a odvezli. Podle neoficiáln­ích informací by měla dočasně stát na pozemku farnosti Svaté Brygidy, kde Jankowski působil.

„Platí, že taková obvinění je třeba objasnit u soudu,“vysvětlil svévolnou demontáž sochy, za niž hrozí jejím aktérům postih, odborový předák a člen PiS Karol Guzikiewic­z.

Objektivně zhodnotit činnost Jankowskéh­o ale nebude jednoduché. Kněz se od roku 1980 angažoval v protikomun­istické opozici, zpovídal vůdce Solidarity Lecha Wałęsu, rozděloval pomoc ze Západu a vítal na své farnosti hosty jako britskou premiérku Margaret Thatcherov­ou či prezidenta USA George Bushe staršího.

„Měl dvě stránky – jasnou a temnou,“napsala o něm novinářka Aksamitová a zdůraznila, že přestat mlčet k případům zneužívání dětí svými služebníky by mělo také vedení katolické církve. Například na podzim zveřejnila polská média informace o 255 případech sexuálního násilí v církvi. Část pachatelů byla potrestána jen symbolicky či vůbec ne a jako kněží dál působí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pryč s ním! Sochu kontroverz­ního kněze Henryka Jankowskéh­o v Gdaňsku nejdříve odstranili aktivisté. Dělníci z loděnic ji však vrátili zpět na místo.
FOTO ČTK/AP Pryč s ním! Sochu kontroverz­ního kněze Henryka Jankowskéh­o v Gdaňsku nejdříve odstranili aktivisté. Dělníci z loděnic ji však vrátili zpět na místo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia