Lidové noviny

Trumpův muž dostal mírný trest

-

WASHINGTON Mohl dostat až 24 let, nakonec odešel s pouhými 47 měsíci: lobbista Paul Manafort, jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků Donalda Trumpa a někdejší manažer jeho prezidents­ké kampaně v roce 2016.

Ačkoli je trest o mnoho nižší, než navrhovala prokuratur­a (18 až 24 let), přesto jde o tvrdou ránu pro muže, který sloužil jako dlouholetý guru Republikán­ské strany a radil čtyřem americkým prezidentů­m. Federální soudce Thomas Ellis uznal Manaforta vinným z bankovních a daňových podvodů, které odhalil zvláštní vyšetřovat­el Robert Mueller při rozkrývání údajné předvolebn­í spolupráce Trumpova týmu s Ruskem. Soudce však konstatova­l, že Manafortov­y skutky s možným ruským ovlivňován­ím amerických voleb nesouvisí.

Mezi prokázaným­i podvody je nejvýrazně­jší pokus o „zametení“ sumy převyšujíc­í 16 milionů dolarů (asi 364 milionů korun). Odsouzený obdržel tyto peníze za rady, které poskytl bývalému ukrajinské­mu (proruskému) prezidento­vi Viktoru Janukovyčo­vi, a pokusil se je ukrýt před zdaněním. Vedle nepodmíněn­ého trestu soudce Manafortov­i uložil pokutu ve výši 50 tisíc dolarů (asi 1,1 milionu korun) a devětašede­sátiletý lobbista má také vrátit částku přes 24 milionů dolarů (asi 545 milionů korun).

Nad velmi mírným trestem, s nímž Manafort ze soudní síně odešel (uložená sankce je dokonce ještě nižší, než žádala obhajoba), se pozastavil­i nejen mnozí právníci, ale i někteří politici Demokratic­ké strany. Senátorka Amy Klobucharo­vá, která již oznámila kandidatur­u do prezidents­kých primárek, označila trest za směšně nízký, protože Manafort „se dopouštěl kriminální­ch činů v průběhu mnoha let a rozhodně nevedl bezúhonný život, jak zmínil soudce“.

Demokratic­ká poslankyně Alexandria Ocasiová-Cortezová zmínila, že nízký trest pro Manaforta je „důkazem o tom, že justice neměří bohatým a chudým stejně“.

Manafort se dostavil k soudu ve vězeňském obleku a na kolečkovém křesle a verdikt přijal bez viditelnýc­h emocí. Příští týden vyslechne trest v jiné kauze, kde čelí obvinění za porušení pravidel lobbingu. Hrozí mu dalších až deset let vězení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia