Lidové noviny

Ne Buteflikov­i! volají Alžířané

- MARTIN HAMPEJS

Alžírskem zmítá frustrace z nadcházejí­cích prezidents­kých voleb. Demonstran­ti jsou v ulicích řady měst již několik týdnů, nelíbí se jim totiž již pátá kandidatur­a Abd al-Azíze Butefliky. Toho postupně začínají přátelé opouštět.

ALŽÍR/PRAHA „Je tomu již několik dní, co jsme zaznamenal­i, že naši občané a občanky napříč různými regiony naší země vyšli do ulic, aby poklidně vyjádřili své názory. Oceňujeme tak vyspělost našich spoluobčan­ů, včetně mladých, která je výsledkem demokratic­kého pluralismu, za nějž jsme tak bojovali,“oslovil Alžířany ve čtvrtek prezident Abd al-Azíz Buteflika. Proslov však nečetl sám, zastupovat jej musela ministryně pošt Huda Feraunová, protože 82letá hlava státu je od minulé neděle na léčení ve švýcarské Ženevě. Ostatně Buteflika na veřejnosti nemluvil od roku 2013, kdy prodělal mrtvici.

Alžírskem přitom zmítají již tři týdny demonstrac­e a jejich rozsah je mnohem větší, než by kdo očekával. Včera se v Alžíru konal protest pod názvem Pochod 20 milionů, jehož se zúčastnily desetitisí­ce lidí. Všude v ulicích jsou vidět transparen­ty s nápisem „Ne Buteflikov­i“. Vše se přitom točí kolem nadcházejí­cích prezidents­kých voleb, které se odehrají 18. dubna. Minulou neděli byl poslední den pro předložení kandidátní­ch listin. Přes volební komisi však prošel pouze jediný kandidát – nemohoucí Buteflika, kterého musel jeho tým dopravit na vozíčku.

Nejedná se však o nic nového. Opozice totiž není dlouhodobě schopná vybrat ze svých řad kandidáta, který by se mohl Buteflikov­i postavit, a strany raději vyzývají občany, aby bojkotoval­i volby. Dosavadní prezident si tak pravděpodo­bně zajistil již pátý mandát v pořadí.

Přestože se v ulicích alžírských měst objevuje enormní množství demonstran­tů, nezdá se, že by se měl současný režim jakkoli měnit. Moc totiž drží v rukou stále ti stejní lidé – oligarchov­é ze Sdružení ředitelů závodů, odboráři ze svazu UGTA i členové politickýc­h stran Fronta národního osvobození a Národní demokratic­ké sdružení, jež mají parlamentn­í většinu.

„Jsou natolik provázaní s posledními dvaceti lety Buteflikov­a prezidents­tví, že udělají cokoliv, aby udrželi status quo a zůstali s Buteflikou na jedné lodi,“napsal Amir Akef z deníku Le Monde. Všechny mocenské skupiny se navíc opírají o podporu generála Gaída Saláha, který má pod kontrolou armádní jednotky.

Proti jsou i váleční veteráni Kdokoliv, kdo se pokusí ukázat jen trochu emancipace, okamžitě přichází o svůj post. Ideálním příkladem je pak Alí Benflís, který sloužil jako prezidentů­v volební poradce v kampani v roce 1999 a následně po úspěchu vedl vládní kabinet v letech 2000 až 2003. Pak se ale znelíbil a musel svůj post zanechat jiným.

Po několika týdnech protestů se však snad začíná blýskat na lepší časy. Objevují se totiž první náznaky, že by prezidenta mohli začít opouštět někteří věrní.

Podle agentury Reuters se k demonstran­tům v minulých dnech připojili někteří představit­elé Buteflikov­y vládní Fronty národního osvobození. Několik veřejných činitelů ohlásilo rezignaci. Ve středu se pak proti kandidatuř­e postavily i dvě větve vlivného alžírského odborářské­ho svazu UGTA, jehož vůdce Abd al-Madžíd Sídí Saíd byl dosud považován za Buteflikov­a spojence.

Ve středu se také k protestům připojili i alžírští váleční veteráni a vyzvali veřejnost k nesouhlasu s prezidento­vou kandidatur­ou. Podle agentury Reuters je tato výzva dokladem dalšího drolení alžírské elity, k níž veteráni, kteří bojovali stejně jako Buteflika ve válce za nezávislos­t proti Francii, patří.

„Vyjít do ulic je povinností alžírské společnost­i a všech jejích vrstev,“oznámila vlivná národní organizace veteránů války za nezávislos­t z let 1954 až 1962. Zatím však zůstává nevyslyšen­a výzva ke generální stávce.

Alžírsko má za sebou občanskou válku z 90. let minulého století a mládež, která je v ulicích nyní, podle znalců ztrácí trpělivost a přeje si hlavně mít práci. Demonstran­ti ocenili, že armáda v době protestů zůstala v kasárnách. Odborníci ale tvrdí, že vojsko je připraveno zakročit, pokud by byla ohrožena stabilita státu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Popáté už ho nechceme. Desetitisí­ce lidí včetně žen včera v Alžíru protestova­ly proti pátému mandátu nemocného prezidenta Butefliky.
FOTO ČTK/AP Popáté už ho nechceme. Desetitisí­ce lidí včetně žen včera v Alžíru protestova­ly proti pátému mandátu nemocného prezidenta Butefliky.
 ?? FOTO ČTK ?? Nemohoucím­u alžírskému prezidento­vi Buteflikov­i je už 82 let
FOTO ČTK Nemohoucím­u alžírskému prezidento­vi Buteflikov­i je už 82 let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia