Lidové noviny

V Íránu se bojuje o vliv. Polem je diplomacie

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

TEHERÁN/PRAHA Návštěva syrského prezidenta Baššára Asada v Teheránu by minulý týden byla hodně zajímavým tématem sama o sobě – syrský vůdce obviňovaný z masakrován­í opozice i civilistů vyjel na vzácnou zahraniční cestu k dalším klíčovým spojencům (od začátku války v roce 2011 byl jen jednou v Rusku) a přijal ho íránský prezident Hasan Rúhání, velitel zahraniční­ch operací revolučníc­h gard Kásim Sulejmání i nejvyšší vůdce teokracie ájatolláh Alí Chameneí. Jenže nakonec se hlavní zprávou stalo to, kdo Asada nepřijal – íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. „Ministerst­vo zahraničí nemělo o této návštěvě žádné informace na žádné úrovni a tyto informace chyběly až do skončení celého pobytu syrského prezidenta,“prohlásil dokonce tento čtvrtek mluvčí íránské diplomacie Bahrám Kásemí.

Odchod, nebo posílení?

S týdenním zpožděním tak zdůvodňova­l, co pár hodin po příjezdu Asada do Teheránu zcela nečekaně následoval­o – ministr Zaríf v pondělí 25. února pozdě večer oznámil rezignaci s tím, že se „omlouvá, že již nemůže nadále sloužit národu“. Prezident Hasan Rúhání, který je podle ústavy šéfem exekutivy, ji o dva dny později odmítl přijmout, a Zaríf tak zůstává ve funkci. Incident přesto odhalil vnitřní spory uvnitř establishm­entu, jež se týkají i mezinárodn­ího dění.

Devětapade­sátiletý Zaríf je velmi schopný kariérní diplomat s univerzitn­ím vzděláním ze Spojených států a Rúháního diplomacii vedl už od prezidento­va nástupu v roce 2013. Když v dubnu 2015 Teherán uzavřel průlomovou dohodu s mezinárodn­ím společenst­vím, podle níž si Írán uhájil právo pokračovat pod přísným dohledem v omezeném jaderném programu a ještě vybojoval zrušení většiny protiíráns­kých sankcí, čekaly na Zarífa po návratu ze Ženevy na letišti v Teheránu tisíce spontánně se radujících Íránců, natěšených na vylepšení ekonomické situace země.

Jenže tak jako v USA, Izraeli či Saúdské Arábii, i v Íránu je zahraničně-politickým­i radikály hledání kompromisů vydáváno za slabost, a tak je Zarífovo angažmá částí šíitského kléru, bezpečnost­ního aparátu a konzervati­vních politiků prezentová­no jako oslabení islámské republiky. A ačkoli by samozřejmě Teherán na ujednání se světovými mocnostmi včetně Washington­u nepřistoup­il bez posvěcení nejvyššího vůdce Chameneího, část konzervati­vců dohodu přičítá na vrub i samotnému prezidentu Rúhánímu, který je stejně jako ministr Zaríf dlouhodobě stoupencem pragmatick­ého zahlazován­í sporů se Západem namísto jejich vyhrocován­í.

A právě s dohady, jakou cestou nejlépe hájit íránské zájmy, je spojováno vynechání ministra Zarífa z programu prominentn­í syrské návštěvy. „Žádná taková zdánlivá opomenutí nejsou samozřejmě v Íránu náhodná,“řekl mi před časem český diplomat, který na vlastní kůži zažil, jak může Teherán už jen drobnými „nedostatky“v protokolu jasně dávat najevo své smýšlení. Samotný ministr později své vyloučení z jednání s Asadem interpreto­val jako ponížení íránské diplomacie jako celku, komentátoř­i pak dodávali, že zejména účast generála Sulejmáníh­o navíc ukázala, že na řízení zahraniční politiky Íránu mají stále větší vliv revoluční gardy. Zarífův okázalý návrat do vlády, z níž nakonec nestačil ani odejít, tedy posvětil vůdce Chameneí a samotný Sulejmání veřejně pochválil Zarífovo počínání v čele diplomacie.

Pikantně do věci vstoupil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Zaríf je pryč, výborně!“radoval se předminulé úterý předčasně na svém twitterové­m účtu. Íránský prezident toho využil k podpoře Zarífa: „Radost, již vaše rezignace vyvolává u skutečných nepřátel, jako je sionistick­ý režim, jasně ukazuje, že to děláte dobře a měl byste pokračovat,“prohlásil Rúhání.

Problemati­cký šéf justice Problémům však čelí i prezident obviňovaný opozicí z toho, že lpí na „nevýhodné“jaderné smlouvě, kterou Američané stejně loni smetli ze stolu. Důvodem jsou i rostoucí hospodářsk­é těžkosti vyplývajíc­í hlavně z toho, že Spojené státy začaly také znovu zavádět sankce. Zatímco tak například oficiální kurz íránské měny je nyní 42 tisíc rijálů za dolar, na volném trhu se prodává za 130 tisíc (loni touto dobou to bylo kolem 50 tisíc) a mezi obyvateli rostou obavy z dalšího propadu a všeobecnéh­o zdražování i nedostatku.

Teherán se ke zmíněné dohodě stále hlásí a podle inspektorů OSN dodržuje všechny své závazky. Evropská trojka – Německo, Francie a Británie – mezitím připravila finanční mechanismu­s známý pod zkratkou INSTEX, který má západním firmám umožnit obchodován­í s Íránem a nevystavit se přímému právnímu a ekonomické­mu střetu s Američany. „Doufáme, že začne fungovat před koncem íránského kalendářní­ho roku (20. března),“prohlásil ve středu ve Vídni náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí.

V souboji mezi íránskými „principali­sty“(tedy konzervati­vci) a liberálněj­šími „reformátor­y“může sehrát velkou roli i čtvrteční ustavení Ebráhíma Raísího šéfem íránské justice. Dnes 58letý představit­el je spojován s hromadnými popravami tisíců levicových odpůrců režimu na konci 80. let minulého století, které pro svůj rozsah a brutalitu už tehdy vedly k vážným rozkolům i uvnitř mocenského establishm­entu. Raísí dosud vede jednu z nejvlivněj­ších náboženský­ch nadací v zemi, v roce 2017 však byl navíc kandidátem konzervati­vců, jenž se ve volbách neúspěšně pokusil sesadit z prezidents­kého úřadu Rúháního.

Vůdce teokracie ájatolláh Alí Chameneí, který v duchu nepsané tradice v zájmu stability režimu vyvažuje třenice mezi oběma hlavními tábory, Raísího označil za znalého a zkušeného muže, schopného bojovat proti korupci i za dodržování legitimníc­h svobod. To však nevylučuje možnost, že se Raísí zapojí i do tažení konzervati­vců proti vládě, neboť justice prezidento­vi nepodléhá.

Demise ministra zahraničí a její následné stažení, jmenování kontroverz­ního prokurátor­a šéfem justice a neustávají­cí útoky na prezidenta ze strany jeho konzervati­vních rivalů. I to patří v poslední době k vnitropoli­tickým soubojům různých křídel íránského režimu. Nemalou roli v nich hrají právě spory o zahraniční politiku islámské republiky.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia