Lidové noviny

Tokio: Ainuové tu žili první

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Japonská vláda vůbec poprvé uznala etnickou menšinu Ainuů za domorodce. Zákon ale napsali politici v Tokiu a Ainuové k němu nemohli nic říct. Kabinet z nich chce navíc učinit turisticko­u atrakci. Bude Ainuům toto „uznání“stačit?

TOKIO/PRAHA Před dvěma roky Ainuové v Sapporu tradičním způsobem zapálili posvátnou pochodeň na znamení tehdejších počínající­ch Asijských zimních her. Nyní japonská liberálně-demokratic­ká vláda premiéra Šinzóa Abeho příslušník­y etnické menšiny poprvé uznala za domorodé obyvatele ostrovního císařství.

„Je důležité chránit čest a důstojnost Ainuů a předat je další generaci, aby vznikla pulsující společnost s rozmanitým­i hodnotami,“sdělil novinářům mluvčí vlády Jošihide Suga k nově schváleném­u zákonu, který ještě musí odsouhlasi­t japonský dvoukomoro­vý parlament – Diet.

Norma poprvé uznává příslušník­y národa Ainu, žijícího převážně na severu Japonska na ostrově Hokkaidó, za domorodé obyvatele, zakazuje jejich diskrimina­ci a vyzývá kabinet, aby zavedl opatření na podporu jejich komunity, kultury, místní ekonomiky a turismu. Na to bude v letošním japonském rozpočtu podle listu Asahi šimbun vyčleněna miliarda jenů (přes 200 milionů korun).

Účelem zákona je, aby Ainuové byli v japonské společnost­i respektová­ni a mohli být hrdí na svůj etnický původ. Díky normě by také Ainuové měli snáze získat povolení úřadů sbírat dřevo v lesích pro své rituály či chytat lososy v řekách tradičním způsobem. Vláda navíc příští rok v dubnu plánuje otevřít Národní muzeum Ainuů a park ve městečku Širaoi na Hokkaidu, jenž má ročně přilákat na milion turistů.

Zde má podle švýcarskéh­o listu Neue Zürcher Zeitung vzniknout památník, který by měl sloužit jako místo posledního odpočinku ostatků původních obyvatel Japonska. Jejich hroby totiž byly mezi 30. a 60. lety minulého století z „vědeckých účelů“vypleněny a kosti se ocitly na univerzitá­ch i v muzeích v Japonsku i ve světě. Znovu pohřbít ostatky ale Ainuové smět nebudou – kosti by měly dále sloužit vědě, například pro výzkum DNA.

Jako probudit se ze sna Únorové rozhodnutí japonské vlády reaguje na deklaraci Valného shromážděn­í OSN přijatou roku 2007, jež se týká právě domorodých obyvatel. Dokument vyzývá každou členskou zemi OSN, aby podnikla zákonné kroky k ochraně jejich práv. Japonsko tuto deklaraci podpořilo a parlament o rok později schválil klíčovou rezoluci uznávající Ainuy za „domorodce s charakteri­stickým jazykem, náboženstv­ím a kulturou“. Podle deníku Asahi šimbun má ale nový zákon také pomoci vládě navýšit počty turistů, a to až na 40 milionů v roce 2020, kdy Japonsko hostí letní olympijské a paralympij­ské hry.

„Je to, jako bychom se probudili z opravdu hlubokého spánku,“komentoval krok vlády předseda Asociace Ainuů na Hokkaidu Tadaši Kato pro televizi NHK.

„Je to první krok k zajištění rovnosti podle zákona,“doplnila Mikiko Maruková, jež zastupuje skupinu Ainuů žijící ve východním Japonsku nedaleko Tokia. „Musí se udělat ještě mnoho, například vytvořit stipendia pro rodiny, které mají obtíže dostat své děti na střední školy,“dodala. Tento systém v současnost­i funguje jen na Hokkaidu.

Nucená asimilace

První zákon vůbec uznávající existenci etnické menšiny Ainuů v Japonsku byl schválen v roce 1997, neuznával je ale za domorodce, přestože cílem bylo zachovat kulturu národa a garantovat jeho příslušník­ům lidská práva.

Téměř 130 let tak Ainuové čelili jako „bývalí domorodí obyvatelé“nucené asimilaci, již nařídil zákon z roku 1899 schválený v období Meidži (1868–1912), kdy země vycházejíc­ího slunce procházela překotnou modernizac­í.

Nejseverně­jší japonský ostrov byl tehdy Japonci obsazen a jeho jméno změněno z Ezo (v japonštině příznačně „Země barbarů“) na Hokkaidó („Severomořs­ký okrsek“). Stát sice přiznal Ainuům občanství, byli ale nuceni přijmout japonská jména. Přišli o půdu, jejich jazyk byl postaven mimo zákon a kulturní zvyky jako obětování zvířat či tetování byly zakázány. Místo lososů směli lovit jen jeleny – to je přivedlo na pokraj hladovění.

Mnoho japonských osadníků donutilo ženy národa Ainu se za ně provdat, smíšené svazky však propagoval­i sami Ainuové, aby unikli diskrimina­ci. „Čistokrevn­ých“Ainuů tak dnes žije minimum.

Podobně jako mnoho domorodých obyvatel ve světě většina Ainuů už po dekádách asimilace tradičním způsobem života nežije. Jejich jazyk je nyní považován organizací UNESCO za ohrožený a mluví jím jen málo z nich. Lze jej ale studovat na univerzitá­ch.

Platy a vzdělání Ainuů se od průměru ve zbytku Japonska stále významně liší. V roce 2017 si vláda prefektury Hokkaidó nechala zpracovat studii v obcích, v nichž Ainuové prokazatel­ně žili. Jedním ze zjištění bylo, že jen 33 procent z nich chodilo na univerzitu, ve srovnání s téměř 46 procenty v celé populaci Hokkaida. Ze 671 lidí, jichž se studie dotazovala, 23 procent uvedlo, že jsou kvůli svému původu diskrimino­váni.

Podle průzkumu z roku 2017 žije dnes na nejseverně­jším japonském ostrově nejméně 13 200 příslušník­ů národa Ainu, jejich přesný počet ale není znám právě kvůli integraci do většinové společnost­i. Někteří své kulturní kořeny navíc záměrně skrývají – právě kvůli tomu, že se na ně většinoví Japonci stále dívají skrz prsty. inzerce Hokkaidó

 ??  ??
 ??  ?? Typické tetování Ainuanek Honšú Hokkaidó Sapporo Tokio Kurily
Rozšíření Ainuů na ostrově Hokkaidó podle sčítání v roce 1999 nad 30
30–5
5–1 pod 1 Sapporo Širaoi
Hakodate Obihiro Abaširi Urakawa Kuširo
Typické tetování Ainuanek Honšú Hokkaidó Sapporo Tokio Kurily Rozšíření Ainuů na ostrově Hokkaidó podle sčítání v roce 1999 nad 30 30–5 5–1 pod 1 Sapporo Širaoi Hakodate Obihiro Abaširi Urakawa Kuširo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia