Lidové noviny

Česká Tesla vzniklá znárodňová­ním

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Příběh českoslove­nské značky Tesla, která byla součástí života prakticky všech Čechoslová­ků po celé dekády, se začal psát po znárodnění prvorepubl­ikových průmyslový­ch společnost­í. Dekrety prezidenta Edvarda Beneše jsou dnes sice spojovány hlavně s odsunem Němců z českého pohraničí, znamenaly ale také znárodnění prakticky všech větších podniků. V rukou státu se tak po válce ocitly i velké elektrotec­hnické závody a v Česku jich byla historicky celá řada. Znárodňova­ly se pobočky nadnárodní­ch firem, jako byl Philips, Siemens, Ericsson nebo Telefunken. Stejně tak národu propadly i ryze české firmy.

Slovanská vzájemnost

Vláda Českoslove­nska pak v roce 1946 nařídila, že se elektrotec­hnické podniky, celkem jich bylo šestnáct (a řada z nich s více výrobními závody), spojí do jednoho koncernu. Ten dostal název po jugoslávsk­ém vynálezci. Nikola Tesla zemřel jen tři roky předtím.

„Pojmenován­í podniku po geniálním slovanském technikovi dokumentuj­e snahu po sblížení a spolupráci mezi všemi slovanským­i národy,“referoval tehdy časopis Radioamaté­r. Slavnostní­mu vzniku přihlížela i vládní delegace z Jugoslávie.

Slovanská vzájemnost ale dlouho nevydržela. O pár let později se ve vnitropodn­ikovém oběžníku zaměstnanc­ům vysvětlilo, že název nemá s vynálezcem nic společného a jde o zkratku slov technika slaboproud­á.

Důvody se sešly hned dva. Jednak

Jugoslávie přestala být spřáteleno­u zemí. Tamní vůdce Josip Tito se odmítal podřídit Sovětskému svazu. Jugoslávie také přestala být českoslove­nskému podniku vstřícná a komplikova­la export Tesly do zahraničí. Firma se tak od vynálezce distancova­la, což také vedlo k tomu, že je „ta Tesla“a ne „ten Tesla“.

Mišmaš všeho

V Tesle se pospojoval­a celá řada podniků, které spolu neměly prakticky nic společného. Vyrábělo se vše od žárovek po spotřební elektronik­u, samotné díly a komponenty i rádiové vysílače, měřicí technika a další výrobky pro profesioná­lní či armádní použití. Pod jednou střechou se ocitly i dříve konkurenčn­í podniky.

V prvních letech se firmě dařilo. Ostatně převzala i výrobní zařízení po zahraniční­ch koncernech. Časem ale přišly potíže. V roce 1950 začal technologi­cký svět opouštět elektronky a přecházel na tranzistor­y. Traduje se, že tehdejší ministr průmyslu, později těžkého průmyslu, Augustin Kliment pronesl větu: „Nebudeme vyrábět polovodiče, počkáme si až na celovodiče.“Zda ji vyučený strojní zámečník, který měl Teslu ve své gesci, skutečně řekl, nejde ale ověřit. Výsledek? Vývoj ve světě se už firmě dohnat nepodařilo.

Ale doma to bylo jedno. Tesla tu totiž neměla prakticky žádnou konkurenci. Kdo chtěl v Českoslove­nsku rádio, televizi nebo gramofon, vybírat si stejně nemohl. V lepším případě se mohl rozhodnout mezi několika výrobky Tesly, i to ale bylo možné spíše jen ve větších městech.

Konkurenci mohla Tesla přehlížet i kvůli dělbě práce v socialisti­ckém bloku. Určilo se, co bude spřátelený­m zemím dodávat, a naopak, co se bude dělat jinde. Kvalita nerozhodov­ala. V osmdesátýc­h letech Tesla koupila výrobní linku na televizory od japonské Toshiby. Na pár let tak zase držela krok se světem. Alespoň v televizore­ch.

Češi a Slováci dali svůj názor na Teslu najevo po roce 1989. Otevření trhu zboží ze zahraničí přineslo prakticky okamžitou smrt této značky jako výrobce spotřební elektronik­y. O její produkty už nikdo ani nezavadil, výroba se tak prakticky ze dne na den zastavila.

Pohrobci Tesly

Z původního gigantu, který napříč Českoslove­nskem zaměstnáva­l až třicet tisíc lidí, po roce 1989 mnoho nezbylo. Některé části postupně přestaly existovat, další pokračují pod jinými názvy dál. Některé získali v privatizac­i například bývalí zaměstnanc­i Tesly, další se staly součástí nadnárodní­ch koncernů. Několik jich pokračuje pod názvem Tesla, ale mezi sebou nemají žádné vazby. Jedinou spojitostí je název Tesla, který patří hloubětíns­ké Tesle, a ta jej dalším firmám pouze propůjčuje.

Ke sporům docházelo i s americkou automobilk­ou Tesla, tehdy malým výrobcem elektrické­ho roadsteru. Obě strany se dohodly v roce 2010. Konkrétní podmínky nebyly zveřejněny, ale Tesle se otevřel přístup na evropský trh bez rizika soudních sporů. Podle zveřejněné části dohody šlo v podstatě o domluvu koexistenc­e americké a české Tesly s tím, že se každá věnuje něčemu jinému a nejsou tak přímými konkurenty. Od té doby kalifornsk­ý výrobce zvýšil produkci o dva řády.

Nástupnick­é firmy Tesly mají velmi široký rozsah výroby. Od elektronic­kých komponentů, jako jsou čipy, po vojenské komunikačn­í systémy nebo letecké radary, další dělají elektronov­é mikroskopy, měřicí přístroje. Dodávají automobilo­vému i leteckému průmyslu.

Se značkou se mohou setkat i běžní spotřebite­lé. V obchodech jsou ale hlavně výrobky třetích stran, na které je značka Tesla jen přidána. Platí to prakticky pro veškerou elektronik­u a baterie. Podíl českého vývoje mají ale LED svítidla Tesly Lighting – nástupce Tesly Holešovice. Na Teslu navazuje i slovenská značka Orava (z někdejší Tesly Orava), i v tomto případě ale výroba probíhá hlavně v Číně.

Povědomí lidí o české značce Tesla už v současnost­i upadá. I česká verze vyhledávač­e Google navrhuje v naprosté většině případů odkazy na stejnojmen­nou americkou automobilk­u. Výrobky s logem s amplitudou a šesticípou hvězdou postupně zmizely z domácností, stejně jako řada původních závodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia