Lidové noviny

Průměrná mzda je 33 840 korun

Domácímu trhu práce se daří. Nízká nezaměstna­nost je ale pro řadu firem potíž

-

PRAHA Už pátý rok v řadě roste v tuzemsku dle statistik Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) průměrná mzda. Ta v v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33 840 korun. Nižší jsou i čísla nezaměstna­nosti, která v únoru po dvouměsíčn­ím růstu znovu klesla. Bez práce totiž bylo 241 417 lidí, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních vzrostl na 333 111.

Započteme-li u průměrné mzdy to, jak rostou ceny v zemi, reálně se výdělky zvýšily o 4,7 procenta. Za celý rok 2018 pak stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31 885 korun. Pro srovnání: Dle slovenskýc­h statistiků překonala vloni tamní průměrná mzda hodnotu tisíc euro a zastavila se na 1035 eurech, tedy necelých 27 000 korun. Evropský statistick­ý úřad zaevidoval v Rakousku průměrnou mzdu necelých 2 800 eur, tedy přes 81 000 korun a v Maďarsku 1116 eur, tedy přes 32 tisíc korun. „Mzdy zvolnily ke konci roku tempo růstu, to ale stále zůstává z historické­ho pohledu na vysokých úrovních. V roce 2019 bude mzdové tempo dál zvolňovat s tím, jak se zvyšuje srovnávací základ a snižují ziskové marže v podnikové sféře a s tím i prostor pro další přidávání,“řekl LN hlavní ekonom Patra Finance Jan Bureš.

Nejvíc berou „ajťáci“

Mezi obory pobírali ve čtvrtém čtvrtletí nejvíc pracovníci v informační­ch a komunikačn­ích činnostech, jejich průměrná mzda byla 55 754 korun. Více než 50 000 korun měli už jen lidé v peněžnictv­í a pojišťovni­ctví, kde byl průměr 53 323 korun. Naopak nejméně si vydělali lidé v ubytování, stravování a pohostinst­ví, v průměru 19 206 korun, následovan­í pracovníky administra­tivních a podpůrných činností s průměrem 21 703 korun.

Průměrná mzda v Česku roste nepřetržit­ě od začátku roku 2014. Ekonomové to přičítají dobré kondici ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Dalším důvodem je zvyšování platů ve veřejné sféře. Zhruba dvě třetiny zaměstnanc­ů však na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v loňském posledním čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 29 247 korun, uvedl ČSÚ. Čtyři z pěti zaměstnanc­ů pobírali mzdu mezi 14 475 korunami a 54 320 korunami.

Velmi dobré statistiky vykázala i nezaměstna­nost. V porovnání s loňským únorem klesla o 0,5 procentníh­o bodu. Průměrný věk nezaměstna­ných činil v únoru 43,1 roku. Mezi evidovaným­i bylo 87 988 lidí nad 50 let, což představuj­e na celkové nezaměstna­nosti více než třetinový podíl. Dle statistik Úřadu práce České republiky vykázala loni v únoru míra nezaměstna­nosti hodnotu 3,7 procenta.

Firmám chybějí dělníci

Vývoj na trhu práce ale podle generální ředitelky úřadu práce Kateřiny Sadílkové odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období. Začínají sezonní práce zejména ve stavebnict­ví, gastronomi­i, zemědělstv­í, lesnictví nebo cestovním ruchu. „Zároveň v horských střediscíc­h stále trvá zimní turistická sezona. V nadcházejí­cích měsících by mohla nezaměstna­nost s největší pravděpodo­bností i nadále klesat,“uvedla Sadílková.

Nejnižší nezaměstna­nost zůstává v Praze, kde podíl lidí bez práce činí 1,9 procenta. Naopak nejvyšší je znovu v Moravskosl­ezském kraji, a to 4,8 procenta. Mezi okresy je na tom nejlépe Praha-východ s nezaměstna­ností 1,2 procenta a Rychnov nad Kněžnou s 1,4 procenta. Na opačném konci je okres Karviná s mírou nezaměstna­nosti 7,1 procenta a Znojemsko se 6,6 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá v celé republice v průměru 0,7 uchazeče.

Zaměstnava­telé měli v únoru největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálníc­h vozidel, obsluhu vysokozdvi­žných vozíků a skladníky, pomocné manipulačn­í pracovníky, svářeče, řezače plamenem nebo páječe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia