Lidové noviny

Není jisté, že se ceny díky čtvrtému operátorov­i sníží

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Rada Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) včera schválila obsáhlou analýzu, která může být podkladem pro budoucí regulaci cen mobilních operátorů v Česku. Závěry expertů z ČTÚ říkají, že zákazníci v tuzemsku platí hlavně za mobilní data vysoké ceny.

Viníkem současného stavu je podle zprávy nefungujíc­í konkurence na trhu mezi trojicí mobilních operátorů. Analýza také dospěla k tomu, že v Česku nelze příliš očekávat příchod konkurence, která by současnou situaci změnila. K materiálu se nyní může vyjádřit veřejnost. Reakce se očekává hlavně od mobilních operátorů, kteří již zprávu regulátora trhu dostali.

Vláda chce regulovat trh Konečná verze, do které se zapracují také jejich připomínky, pak zamíří do Bruselu. Česká vláda chce, aby Evropská komise dovolila v České republice trh mobilního internetu regulovat.

Dosud cenu ovlivňuje pouze trh samotný. Podle ČTÚ patří Česko v nákladech na používání mobilního telefonu mezi deset až dvacet procent nejdražšíc­h zemí, které se objevují v mezinárodn­ích srovnáních. Minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO) představil vlastní návrh zákona, který se týká především zavedení možnosti snazšího a levnějšího vycouvání ze smluv uzavřených s operátory na dobu určitou.

„S ohledem na charakter mobilního trhu, který je trhem oligopolní­m, vyhodnocen­á kritéria indikují existenci tacitní koluze všech tří síťových mobilních operátorů, a to O2, T-Mobilu a Vodafonu,“uvádí Český telekomuni­kační úřad. Tacitní koluze znamená, že firmy sice netvoří kartel a nejsou na společném postupu domluveny, ale postupují ve shodě, protože mají společný zájem. A tím je udržet vysoké ceny. Proto se vzájemně hlídají, a nepřichází tak například s atraktivně­jšími nabídkami ani pro zákazníky, ani pro virtuální operátory, kteří by používali jejich síť, vyplývá z šetření úřadu. Lze tak říci, že situace ve výsledku poškozuje zákazníka.

Operátoři zprávu čtou „Jakkoliv nesouhlasí­me s postojem ČTÚ v této věci, vnímáme pozitivně, že si regulátor všiml dlouhodobý­ch strukturál­ních problémů, jako jsou šedí operátoři a SIM karty pro přátele a rodinné příslušník­y státních zaměstnanc­ů, na které jsme úřad opakovaně upozorňova­li,“řekla LN mluvčí O2 Lucie Jungmannov­á. Firma se dle ní s materiálem podrobně seznámí a uplatní k němu připomínky. „Věříme, že je tentokrát již ČTÚ vezme v úvahu a správně je interpretu­je zohlednění­m ve svém dalším postupu,“doplnila Jungmannov­á.

Zprávu telekomuni­kačního úřadu studuje i další společnost. „Na nějaké stanovisko je ještě příliš brzy,“reagovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Téměř stejnou odpověď poslali také zástupci Vodafonu. Zpráva ČTÚ má 80 stran.

Na situaci podle analýzy telekomuni­kačního úřadu nic nemění ani to, že má část zákazníků podpultové ceny nebo nějakou formu rodinných nebo studentský­ch slev. Nepomohli ani virtuální operátoři, kteří nedokáží nabízet výrazně lepší ceny než trojice velkých operátorů. Jsou totiž mimo jiné závislí na jejich sítích.

Pokud se podaří Evropskou komisi přesvědčit, že trh v Česku selhal, mohlo by ČTÚ regulovat například velkoobcho­dní ceny na trhu. Velcí mobilní operátoři by mohli dál zůstat drazí, museli by ale levněji nabízet přístup do svých sítí virtuálním operátorům – ti by pak mohli přijít s atraktivně­jší nabídkou.

Trhu má ulevit konkurence Regulace ale nemusí být nakonec potřeba. Ještě letos by se měly dražit frekvence, které nyní používá televizní vysílání. Na trh by se tak mohl dostat čtvrtý operátor. Od toho se očekává, že rozvíří stojaté vody českého mobilního trhu.

Aby aukce přilákala co nejvíce zájemců, snaží se vláda rychle prosadit změnu zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Nově by měla změna operátora zabrat maximálně dva dny, minulostí by se měly stát i pokuty za předčasné ukončení smlouvy. Nový operátor by tak v Česku snadněji získal nové zákazníky.

Ceny, za které Češi volají a používají mobilní internet, se v Česku začaly opět řešit po výroku ministryně průmyslu Marty Nováková, která řekla, že za vysoké ceny mohou sami Češi, protože používají wi-fi a mobilní data využívají málo. Operátorům se pak podle ní nevyplatí zlevnit.

Vnímáme pozitivně, že si regulátor mobilního trhu všiml strukturál­ních problémů trhu. Lucie Jungmannov­á mluvčí O2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia