Lidové noviny

Čí to budou kabelky

Brněnská policejní razie stojí opět na odposlešíc­h

- Martin Zvěřina

Za kolik koupíte rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže? Zeptejte se Jaroslava Faltýnka. Tak tímhle titulkem nás neoslovuje bulvární hnojomet ani internetov­á zpravodajs­ká žumpa, ale organizace Transparen­cy Internatio­nal. Sice zatím ani netuší, zda byl či je Jaroslav Faltýnek z něčeho obviněn, natož usvědčen, ale jinak mají bojovníci s korupcí jasno. Co pak mají psát novináři?

Asi pravdu, že. Takže, sice bylo obviněno devět lidí, ale jejich totožnost neznáme. Proto ani o šéfovi antimonopo­lního úřadu nemůže nikdo prohlašova­t, že cosi provedl, a to má pověst nevalnou. Na nějaké konstrukce či spekulace je věru čas. TI reaguje jako fanklub policie: na koho policisté „ukážou“, ten je vinen. Do jaké míry se tenhle způsob myšlení ukazuje jako destruktiv­ní a neprodukti­vní, lze demonstrov­at na výsledku teatrální razie na Úřadu vlády v létě roku 2013. Ze slibovanéh­o zločinného spolčení, sabotáže a praní špinavých peněz zbylo pouze zneužití Vojenského zpravodajs­tví a nezdaněné kabelky paní Nagyové. A bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, obviněná a vydaná sněmovnou v létě 2012, se dostala k soudu až po pěti letech – a rozsudek je stále v nedohlednu.

Policisté si u nás zvykli pracovat metodou „rybaření“: zapnou odposlechy a několik let nahrávají velké množství lidí. V okamžiku, kdy se domnívají, že někoho nachytali, zatýkají a obviňují. Že z toho u soudu nic není, je nezajímá, oni přece „zločince“odhalili. Zničené osudy nespravedl­ivě obviněných nikoho nepálí, stát přece platí odškodnění za nezákonnou vazbu. A přihlížejí­cí občané? V těch se živí pocit, že spravedlno­st neexistuje, protože většina veleskandá­lů k pravomocné­mu rozsudku putuje roky a výsledek bývá prapodivný. Proto buďme k akcím našich elitních policistů a žalobců skeptičtí. Jestli se jim něco povedlo, budeme o to víc radostně překvapeni.

Jediná pozitivní zpráva z dvoudenníc­h policejníc­h manévrů zní zatím velmi chudě: policie vyšetřuje podle hesla padni komu padni, i přední exponenty hnutí ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia