Lidové noviny

EU potřebuje svůj digitální průmysl

Unie by neměla být závislá na technologi­ích z USA a Číny. Peking může Evropu digitálně „vypnout“, opačně to nefunguje

-

Z Čech slyším to, co je slyšet mnohem méně z jiných členských států. Podle řady průzkumů je názor velkého množství našich obyvatel asi takový: Evropská unie mě nezajímá, nic o ní nevím, ale nelíbí se mi. Lidé se mnohem více zajímají o to, co je ovlivňuje v každodenní­m životě. Spíše je tedy zajímá státní politika, respektive politika jejich obce nebo města. Rozumím tomu. Sama jsem člověk, který prošel různými posty – od obce přes státní úroveň. A vím, že se tam řeší věci, které lidé pocítí velmi rychle. Takže snadno zjistí, že se něco změnilo – ideálně k lepšímu. U Evropské unie to déle dobíhá a dopad přijde později. Navíc to ne vždycky bývají změny, které lze snadno vysvětlit. LN Jaká podle vás budou hlavní témata nadcházejí­cích evropských voleb?

Prvním budou ekonomika, prosperita trhu a pracovní příležitos­ti. Protože pro řadu Čechů je důležité, že mají možnost pracovat v zahraničí. Dalším tématem se stane bezpečnost. A třetím tématem ještě stále bude migrace.

LN Ta je víceméně propojena s bezpečnost­í. Co konkrétně v tom směru EU v následujíc­ím období udělá?

Chceme zvýšit investice do prosíťován­í, aby byla lépe chráněna vnější hranice Unie. V tom směru jsme navrhovali mnohem vyšší rozpočet. Dále budujeme systémy, aby soudy, policie a státní zástupci mohli lépe a rychleji Budeme mít například jednání k evropsko-čínským vztahům. Říkáme: pojďme být partnery, protože to je důležité pro evropský průmysl. Ale zároveň si zachovejme to, čemu říkám strategick­á autonomie. To znamená, že i takovéto partnerstv­í má svoje limity. Potřebujem­e dát do úvahy bezpečnost­ní hledisko. To se týká třeba toho, do jaké míry pustit čínské dodavatele do tendrů, které se týkají kritické infrastruk­tury. Můj názor je, že musíme maximálně usilovat o vyvážený vztah. Velkou roli hraje, že by nás Čína mohla „vypnout“, ale my ji na oplátku „vypnout“nemůžeme. Je potřeba pracovat směrem k větší bezpečnost­i.

LN Máte zájem pokračovat jako eurokomisa­řka i v dalším období?

Panu premiérovi jsem už před časem řekla, že jsem připravena pokračovat a že se budu ucházet o důvěru české vlády, až to přijde na pořad jednání. To bude tuším někdy po volbách. Možná v červnu, v červenci.

LN Pan premiér hovořil o možnosti usilovat o portfolio vnitřního trhu. V čem je důležité?

Je silné a mám k němu hodně blízko, protože dnes mám na stole spotřebite­lskou politiku, což s tím dost souvisí. Pro mě ekonomická témata nejsou problém. I proto, že jsem mnoho let pracovala v oblasti eurofondů a dopadů evropských investic na prosperitu členských zemí. Takže je mi to blízké. A je pravda, že když komisař pokračuje v druhém mandátu, má silnější pozici, a tím pádem i šanci na portfolio, které bude mít vliv. Mimochodem ta síla portfolia je dána i tím, do jaké míry můžete mluvit do agendy jiným komisařům. Vnitřní trh je téma, které zasahuje do obrovského množství různých agend.

LN Jsou to kdyby, ale pokud bychom toto portfolio získali, do čeho byste se pustila?

Máme ještě velké mezery v harmonizac­i řady pravidel. Například pro investory. Vezměte si, že jste investor ze země A a rozhodnete se investovat do země B. Najednou vás nemile překvapí, že jsou v ní jiné podmínky pro vaše podnikání. Myslím si, že bychom vnitřní trh měli posilovat právě tím, že budeme směřovat ke sladěným pravidlům. Ale zároveň i vůči světu, abychom byli konkurence­schopní.

Ekonomika, pracovní příležitos­ti, bezpečnost a migrace budou hlavními tématy blížících se voleb do Evropského parlamentu, říká česká eurokomisa­řka Věra Jourová (ANO). Jako členka Evropské komise by ráda pokračoval­a i v dalším období, kdy bude mít šanci na silnější portfolio. Kromě vnitřního trhu by ji zajímala i digitální agenda. „Protože řada klíčových věcí, které mají vliv na vnitřní trh, se posunuje do digitální oblasti,“míní.

LN Jaké jiné portfolio by ještě pro Česko mohlo být vhodné?

Velkou perspektiv­u bude mít digitální agenda. Protože řada klíčových věcí, které také mají vliv na vnitřní trh, se posunuje do digitální oblasti. Myslím, že budeme muset hodně přitlačit na to, abychom si vybudovali svůj digitální průmysl. Abychom nebyli závislí na silných hráčích zvenčí, jako jsou USA nebo Čína. To bude portfolio, které bude hodně napojeno na zdroje, jež jsou připraveny v rozpočtu Unie pro budování digitální Evropy a rozvoj umělé inteligenc­e. Od toho si slibujeme docela zásadní ekonomický rozvoj.

LN Zemědělstv­í je v rámci Unie také silný resort. Lákal by vás?

To říkám upřímně, že bych dost nerada. Tomu nerozumím.

LN Premiér Andrej Babiš se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že je celá Evropská komise zpolitizov­aná. Máte stejný dojem?

Někdy to z různých stran slyším. Jindy slyším i hrdá vyjádření, že jsme politická komise. Upřímně řečeno jsem tomu nikdy nerozuměla. Dělám tady svou práci, stejně jako moji kolegové. Vynucujeme plnění pravidel, na kterých jsme se v Evropě dohodli. Činíme rozhodnutí, která posvěcují státníci – ať to bylo k brexitu, nebo kolem migrace. Proto si myslím, že Komise dělá, co dělat má. V současnost­i navíc jedna krizová situace stíhá druhou, což vyžaduje, dá se říci, krizové řízení. A je zajímavé, že z nějaké strany Evropy – a teď nebudu mluvit o panu premiéru Babišovi – slyším zároveň hlas: „Tohle jste rozhodnout neměli, překročili jste hranice“a k němu naopak: „Proč už konečně nebouchnet­e do stolu?“To jsou protichůdn­é názory. Ono také záleží, kdo to říká a jak moc se komu líbí to, co jsme rozhodli.

LN Nemohou nás taková vyjádření v Evropě poškodit? Nejsme pak méně důvěryhodn­í?

Necítím to tak. Řekla bych, že Česká republika včetně vlády a pana premiéra je považována za zemi, která je stabilní ekonomicky i co se týče právního státu. Což se nemusí týkat všech středo- a východoevr­opských zemí. Řekla bych, že spíš to nemá vliv na žádné zásadní škraloupy, které by mohl někdo špatně vnímat.

LN Zaznívají výtky o zpolitizov­anosti i od jiných států?

Podle toho, komu se jak líbí které rozhodnutí. Když je to rozhodnutí zdánlivě ve prospěch nějakého regionu Evropy, tam je ticho, protože pozitivní věci se jaksi nahlas nehodnotí. Ale pokud se rozhodne něco, co někomu připadá nevýhodné, samozřejmě to okamžitě máme na talíři.

LN Kritici vyčítají EU pomalost a zkostnatěl­ost. Měla by být ve svých rozhodnutí­ch rychlejší?

Myslím, že takhle je to v pořádku. Někdy rychlá rozhodnutí nebývají ta nejlepší. Existenční strategick­á rozhodnutí se vždycky dělají na půdorysu Evropské rady, kde sedí státníci, kteří, pravda, mají na stole návrh Evropské komise. Takže my připravuje­me návrhy, ale skutečná rozhodnutí skutečně padají v kolektivu členských států. Zásadní věci se rozhodují jednomysln­ě. To znamená, že prostor pro opravdu dobrodružn­á, zásadní a dalekosaha­jící rozhodnutí Komise je vlastně velmi omezený.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? O EU nic nevím, ale nelíbí se mi, slýchá Věra Jourová často od Čechů. Spíše než unijní politika je zajímá ta domácí.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ O EU nic nevím, ale nelíbí se mi, slýchá Věra Jourová často od Čechů. Spíše než unijní politika je zajímá ta domácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia