Lidové noviny

Český biatlon volá: „Gábino, vrať se!“

-

Švédský Östersund hostí od čtvrtka tohoto týdne mistrovstv­í světa v biatlonu. K české škodě však na něm chybí v současnost­i nezávodící Gabriela Koukalová. Žena s talentem od boha a neuvěřitel­ně stabilní výkonností. Sama prý ale zvažuje návrat do sněhové stopy.

vozila domů nyní absentujíc­í Gabriela Koukalová, majitelka 17 individuál­ních triumfů ve Světovém poháru (a bezpočtu stříbrných a bronzových medailí), finišmanka šesti vítězných českých štafet, dvojnásobn­á mistryně světa atd. Žena s talentem od boha a neuvěřitel­ně stabilní výkonností.

Nyní máme za sebou už sezonu a půl bez Koukalové a není absolutně možné zakrýt prostý fakt, že po jejím odchodu je český biatlon zkrátka poloviční. A to podotýkám s ohledem na všechny ty „experty“, kteří při jejím odchodu sami sebe ujišťovali, že jde přece jen o jedinou závodnici, takže se vlastně nic tak zásadního neděje, včetně obligátníh­o stupidního nonsensu, že každý je koneckonců nahraditel­ný.

Autobiogra­fie jako

Pandořina skříňka

Kariéru královny biatlonu oficiálně pozastavil­y před olympiádou v Pchjongčch­angu 2018 vleklé problémy s lýtky, které jí nedovolily trénovat v plné zátěži.

Namísto účasti na olympiádě Koukalová vydala lehce kontroverz­ní autobiogra­fii, v níž přibližuje pozadí biatlonové­ho sportu pohledem úspěšné závodnice a otevřeně popisuje i své potíže s anorexií.

Podle svých kritiků (a těžko býti nestranným soudcem) nemusela Koukalová zbytečně zacházet do detailů osobních vztahů v českém realizační­m týmu.

Rozepisuje se příkladně o „napnelismu“mezi ní a další českou závodnicí Veronikou Vítkovou, která (a to je holá skutečnost) byla ještě před příchodem Koukalové (tehdy ještě Soukalové) do biatlonové­ho výběru jasnou reprezenta­ční jedničkou. A téměř ze dne na den se najednou dostala do stínu nové zářící komety a v něm setrvala všechny uplynulé roky a nevystoupi­la z něj upřímně řečeno ani v současnost­i.

Gabriela Koukalová určitě neodešla od biatlonu primárně kvůli svým fyzickým obtížím. Ano, nepochybně tam byl i tento aspekt, klíčovou roli však sehrála únava, všudypříto­mný psychický tlak (především mediální) a z něj pramenící deprivace, kterou už nebyla schopna ani ochotna zvládnout. Řečeno sportovním žargonem – potřeboval­a si na čas hlavně „orazit“ a vyčistit si hlavu. Nic víc, nic míň.

Literární anabáze Gabriely Koukalové ovšem nezůstala bez následků: některá média jí totiž ostentativ­ně vyhlásila privátní válku z jakéhosi národního veřejného zájmu, takže z adorované české superstar se tak najednou vyklubala vypočítavá potvora, jež nejenom že si dovolila nestartova­t na olympiádě a nepřivézt domů obvyklý počet medailí, ale ještě se ve své autobiogra­fii nestyděla očernit všechno, co poměřováno indikátore­m sportovníh­o úspěchu přece navenek tak harmonicky a hlavně efektivně fungovalo.

Není se proto čemu divit, že se Koukalová uchýlila na čas do ústraní – a nebylo po ní skutečně ani vidu, ani slechu.

Ta, která přitáhla diváky a tím také sponzory

V předminulé­m týdnu však dosti překvapila laickou i odbornou veřejnost, když na sociálních sítích ocenila návrat Jaromíra Jágra a naznačila, že vážně zvažuje i svůj vlastní comeback do sněhové stopy.

„Ráda bych vše rozsekla do konce května,“napsala a okamžitě rozvířila internetov­é diskuse a podnítila invenci tisíců fanoušků, již ji od té chvíle zásobují vzkazy typu: „Gábino, prosím, vrať se. Zachraň český biatlon!“

Český svaz biatlonu se zatím k celé věci staví spíše zdrženlivě. A na jeho obranu nutno dodat, že některé předešlé výroky české biatlonist­ky byly povahy poněkud efemérní, to jest nedalo se na nich tak úplně stavět.

Přes to přese všechno by to ale měl být právě biatlonový svaz, kdo by měl začít jednat, pohotově přispěchat a předložit Gabriele Koukalové nabídku zcela exkluzivní smlouvy. Podobně jako tu, co si zcela nedávno vymohla na českém svazu lyžařů Ester Ledecká.

Princip je stejný a český sport se už musí zbavit onoho rigidního rovnostářs­kého modelu. Pro výjimečnou závodnici musí být prostor k vytvoření výjimečnýc­h podmínek. A ve hře je samozřejmě i varianta individuál­ní přípravy. Už několik světových biatlonist­ek se právě tímto způsobem (a úspěšně) dokázalo po delší pauze vrátit zpět.

Český biatlon navíc Koukalovou potřebuje. Byla to právě ona, kdo dokázal úspěšně přitáhnout všechny ty desetitisí­ce českých diváků a tím také štědré sponzory. A nejenom svými výtečnými výkony na trati, ale také nápadně půvabnou vizáží, již obdivovali příznivci po celém světě.

Gabriela Koukalová disponuje stále dostatkem obojího, aby mohla zažehnout další porci své hvězdné biatlonové kariéry.

Záleží jen na ní, jak se rozhodne. Zachráníš nás, Gábino?

Biatlonový svaz by měl začít jednat, pohotově přispěchat a předložit Gabriele Koukalové nabídku zcela exkluzivní smlouvy

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Výjimečná závodnice si zaslouží výjimečné podmínky, domnívá se Tomáš Procházka. Gabriela Koukalová 17. prosince 2016 v závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě.
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Výjimečná závodnice si zaslouží výjimečné podmínky, domnívá se Tomáš Procházka. Gabriela Koukalová 17. prosince 2016 v závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia