Lidové noviny

Sarka Farka

-

Strategie zajisté odvážná, napájena však zřejmě ze století dvacátého. Století dnešní ale dostává podobu automatů, robotů, hejblátek, udělátek a jiných ajťáckých vehementů, se kterými si výtečně rozumí nastupujíc­í generace. Ta bude určovat chod světa, ta se bude muset popasovat se všemi výzvami nového století, včetně problémů s nejrůznějš­ími menšinami. Ve svém projevu ji však Zeman odbyl jako málo důležité městské intelektuá­ly. Takže šťastnou cestu ČSSD do minulosti!

Ostatně, i sám projev prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD byl ukázkou jeho pozoruhodn­é strategie. Po dlouhých letech, kdy z osobních důvodů pomstychti­vě devastoval tuto stranu, vystoupil takřka v rouchu kajícího se loupežníka Sarky Farky z Drdovy pohádky. I hodil sociálním demokratům cunt smířlivost­i: budu vás volit! Od člověka, který od novinářů přes ústavu, akademiky a soudy pohrdá vším (volně cituji z kresleného vtipu pana Kemela v Právu), je to arciť podpora jako sloní noha! Jen doufám, že se ČSSD na tuto podporu moc spoléhat nebude.

Po sjezdu má ČSSD jakž takž uklizeno od starého haraburdí. A co dál? Účast ve vládě premiéra Babiše jí evidentně prospěla, je však čas na větší emancipaci. Doba rozdávání z vládní kasy končí s nastupujíc­ím poklesem ekonomiky. Pan Andrej bude mít chuť vrtnou se poněkud doprava. Ostatně jeho hnutí je prý pro všechny. ČSSD však musí zůstat svou. Dosud o pověst strany sociálně „dajné“stejně těžce soupeřila s ANO.

Co takhle opustit trvání na zvýšení důchodů o 900 korun a souhlasit se 750 korunami, jak připouští ANO? A místo toho zvednout požadavek na zkrácení pracovní doby? Ne o půl hodiny, jak dosud vypotila jakási hlava, zřejmě častým požíváním alkoholu ducha matného, ale o den či alespoň o polovinu pátku? S blížícím se růstem nezaměstna­nosti a nástupem robotizace možná ne tak špatný nápad. A podpory hradní sloní nohy by nebylo třeba, potřebná by však byla spíše podpora oněch Sarkou Farkou přehlížený­ch „ajťáků“. JIŘÍ HANÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia