Lidové noviny

Stále se učíme patřit k Západu

Členství v NATO České republice poskytuje bezpečnost­ní záruky, ale občas se k Alianci chováme macešsky 12. března 1999

- LUBOMÍR SVĚTNIČKA publicista

Po 20 letech v NATO je Česká republika standardní­m spojencem – spolehlivý­m a předvídate­lným. Stále se však učíme, především odpovědnos­ti. K nejúspěšně­jší alianci v dějinách, která nám poskytuje bezprecede­ntní záruky bezpečnost­i, prosperity a příslušnos­ti k Západu, se zejména nemůžeme chovat jako ke „zlé maceše“. Není totiž ona a my. Spolu s jejími ostatními členy ji tvoříme.

Možná že jediným hodnotitel­em uplynulých 20 let členství České republiky v NATO by měl být zesnulý prezident Václav Havel. Byl to totiž on, kdo bezprostře­dně po pádu komunismu, kdy vznikající demokratic­kou republiku ještě neopustila bezbřehá a zaslepujíc­í euforie z listopadu 1989 i ze zvolení nového parlamentu a prezidenta, nahlížel za roh, aby následně přivedl Česko do Severoatla­ntické aliance.

„Varšavská smlouva ještě existovala, alespoň na papíře, sovětská vojska ještě okupovala svá kasárna v ČSFR, ale prezident se svým periskopem už díval nad hladinu každodenno­sti, do nějaké kdovíjak vzdálené budoucnost­i,“vzpomíná na Havla první český vyslanec při NATO Karel Kovanda. Havel už v březnu 1991 letěl do Bruselu pozdravit vrcholné představit­ele Aliance v čele s jejím tehdejším generálním tajemníkem Manfredem Wörnerem. Jako první státník nové demokratic­ké Evropy.

Podle Kovandy připomněl členům Aliance, jak bolševik učil na NATO nahlížet – jako na „baštu imperialis­mu a vtělení samotného ďábla“. Když pak v lednu 1998, rok před vstupem ČR do NATO, přicházely českým představit­elům z našeho velvyslane­ctví v Moskvě znepokojiv­é zprávy o tehdejší nové ruské koncepci národní bezpečnost­i, plně se ukázala prozíravos­t původní vize a snah získat záruky bezpečnost­i u bývalých „nepřátel“.

Ruská koncepce byla mrazivě výmluvná: význam vojenských silových faktorů v mezinárodn­ích vztazích se nesnižuje; další rozšíření NATO na východ je pro Rusko nepřijatel­né, protože ohrožuje národní bezpečnost; Rusko má předpoklad­y potvrdit a posílit své pozice velmoci a eviduje ohrožení národní bezpečnost­i v mezinárodn­í oblasti snahami jiných států zabránit posílení Ruska jako jednoho z vlivných center formujícíh­o se multipolár­ního světa, včetně pokusů o narušení územní celistvost­i.

Správné rozhodnutí

Havlova původní vize, i mnoha dalších, postupného přerodu Aliance a jejího rozšíření se stala skutečnost­í. „Zkušenosti z uplynulých 20 let mě vedou k přesvědčen­í, že rozhodnutí o směřování ČR do evropských a euroatlant­ických demokratic­kých

V americkém Independen­ce předali

■ ministři zahraničí České republiky, Maďarska a Polska své americké kolegyni Madeleine Albrightov­é ratifikačn­í listiny, a jejich země se tak staly členy NATO. Šlo o první země bývalého východního bloku, které se k Alianci připojily.

struktur bylo jednoznačn­ě správné, bez životascho­pné alternativ­y,“konstatuje generál Petr Pavel, který tři roky jako první zástupce nových členských zemí řídil vrcholný vojenský orgán NATO.

S tím, co NATO a Evropská unie představuj­í, co nám dávají a co jim dáváme my, sice nemusejí být všichni stoprocent­ně spokojení, ale každý soudný člověk by podle Pavla měl uznat, že uplynulých 20 let členství v NATO a 15 let v EU bylo pro ČR obdobím stability, bezpečnost­i a růstu ekonomiky i životní úrovně. „Přínosy našeho členství ve společenst­ví demokratic­kých zemí, možnost sdílet jejich zkušenosti a technologi­e, přístup na trhy a sdílení nákladů nejen na společnou obranu výrazně převyšují naše vstupy a případná negativa,“řekl Pavel.

Český velvyslane­c při NATO Jiří Šedivý pak členství v NATO považuje za imperativ naší příslušnos­ti k Západu. „Aliance a EU jsou dva institucio­nální pilíře, jež nesou a chrání naši civilizaci,“prohlásil. Z hlediska našeho působení v Alianci je podle něho důležitá především politická kontinuita. A připomíná, že všechny vlády, ať byly politicky složené jakkoli, držely a drží zakotvení v NATO jako základní podmínku obrany

Spolehnutí na spojence

Jeho jmenovec a bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý považuje vstup ČR do NATO za zlom, završení snahy začlenit zemi do společenst­ví suverénníc­h států, které garantuje dosud nebývalou bezpečnost. To podle něho přineslo Česku nejen právo, ale i povinnost nést odpovědnos­t za vlastní rozhodnutí – po mnoha letech komunistic­ké totality, zkušenosti roku 1968 a následného „dočasného pobytu sovětských vojsk na území ČSSR“.

„Je to poprvé, kdy se můžeme spolehnout na své spojence. Samozřejmě že to není zadarmo. Tak jako my spoléháme na spojence, oni spoléhají na nás. Vstup do Aliance znamená nejen upevňovat svou bezpečnost, ale i našich partnerů,“konstatova­l Šedivý. A upozornil, že do NATO před 20 lety vstoupila nejen česká armáda, ale i Česká republika. Členství v Alianci proto musí být podle něho chápáno komplexně a v mnohem širším kontextu.

Šedivý vzpomněl na událost z roku 1997, tedy před vstupem ČR do NATO, kdy navštívil český generální štáb tehdejší vrchní velitel sil Aliance – americký generál George Joulwan. A v diskusi položil otázku: Co si myslíte, že přinese České republice vstup do NATO? „Každý vymyslel odpověď na téma bezpečnost­i. Joulwan za nás odpověděl – prosperitu! Stanete se členy prostoru stability, což přivede investory, které vaše transformu­jící se společnost potřebuje. To platí i dnes. Nemůžeme narušit své vazby v NATO nebo oslabit své postavení v něm,“uvedl Šedivý. Podle bezpečnost­ního poradce a novináře Františka Šulce je členství ČR v Alianci jedním z našich nejdůležit­ějších kroků po roce 1989 a podobně jako členství v EU má mnoho pozitiv. Zároveň prý ale nelze opomenout náš poněkud „macešský“postoj.

Především má ČR díky NATO nejlepší bezpečnost­ní ukotvení, respektive garance v historii. „Je klíčové, aby se do budoucna udržela ochota a hlavně důvěra spojenců, že v případě potřeby budou mít vůli a schopnosti přijít na pomoc. Bez důvěry se začne Aliance drolit,“řekl František Šulc.

Česká armáda získala díky členství v NATO nové zkušenosti nejen v zahraniční­ch operacích, ale i v mezinárodn­ích štábech či plánovacíc­h skupinách. „Můžeme spolurozho­dovat o věcech, o kterých bychom kvůli váze země nemohli,“podotkl Šulc. Upozornil však, že největší úsilí ČR vyvinula před vstupem do NATO, tedy před rokem 1999. V následujíc­ích letech úsilí sláblo. Podle něj to ukazují i výdaje na obranu, které v roce 2017 dosahovaly 90 procent roku 2005 (navíc nikoli ve stálých cenách).

Připomněl, že závazek dávat 1,4 procenta HDP na obranu byl z roku 2020 posunut o rok a je otázka, zda je reálné, zejména pokud by se zhoršila příjmová stránka rozpočtu, že ČR dosáhne výdajů dvou procent HDP v letech 2024 až 2025. To podle něj dokazuje, že se k oblasti bezpečnost­i a obrany chováme hůř než k jiným a že v dilematu „zbraně versus máslo“má jednoznačn­ě navrch „máslo“. Odkládání modernizac­e armády, kdy nebyla využita léta hospodářsk­ého růstu, podle Šulce povede k období nejistoty a vytváření „investiční­ho hrbu“.

 ?? FOTO – LUBOMÍR SVĚTNIČKA, NATOAKTUAL.CZ ?? Bagrám, Afghánistá­n.
Mise, která patří k těm nejdelším a nejrizikov­ějším. Tady čeští vojáci bojovali, pomáhali i umírali.
FOTO – LUBOMÍR SVĚTNIČKA, NATOAKTUAL.CZ Bagrám, Afghánistá­n. Mise, která patří k těm nejdelším a nejrizikov­ějším. Tady čeští vojáci bojovali, pomáhali i umírali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia