Lidové noviny

Stále se učíme patřit k Západu

-

USA, nemusí být natolik neotřesite­lná jako při našem vstupu. „I Evropa si musí umět sama pomoci, zejména v konfliktec­h nižší intenzity okolo Evropy,“tvrdí Gabal. Připomíná však, že když po našich dálnicích projíždí americký konvoj, umíme dát masivně najevo, že Američany nejen potřebujem­e pro svou bezpečnost, ale vážíme si jich i jejich bojových schopností a síly.

„I my už máme své padlé. Při pohledu na zástupy lemující cestu z Letiště Václava Havla, kudy kolona vezla jejich ostatky, jsem si uvědomil, že velká část veřejnosti ví, že musíme za svými vojáky stát. Podporujme naše vojáky i spojence!“vyzývá Gabal a sám už víc než deset let vozí na svém autě americkou stužku „Support Our Troops“.

A čeká, zda takových lidí bude víc a najde-li se ministr obrany, který by jich dal v české verzi několik tisíc vyrobit, protože česká armáda je nejviditel­nějším odrazem našeho členství v Severoatla­ntické alianci.

Je to poprvé, kdy se můžeme spolehnout na své spojence. Samozřejmě, že to není zadarmo. Tak, jak my spoléháme na spojence, oni spoléhají na nás. Vstup do Aliance znamená nejen upevňovat bezpečnost svou, ale i našich partnerů.

Základní politická orientace

Podle generála Pavla máme vůči NATO stále co dohánět – především pokud jde o tempo a rozsah modernizac­e armády a naplňování závazků, zejména výdajů na obranu. „Abychom byli odpovědným a věrohodným partnerem v celém spektru kritérií,“konstatova­l Pavel.

Česká armáda podle jeho slov v uplynulých dvaceti letech zažila intenzivní profesioná­lní růst díky zapojení do alianční struktury velení, vzdělávací­ch programů, společných cvičení a především do operací.

„Personál a velká část techniky jsou plně interopera­bilní s našimi partnery, výkon našich vojáků na velitelstv­ích, při cvičeních a misích je srovnateln­ý s armádami, ke kterým jsme před 20 lety vzhlíželi jako ke svým vzorům,“tvrdí Pavel.

Zároveň ale vyzývá, aby naše země v kontextu vývoje v Evropě a ve světě využila všech letošních významných výročí k upřímné a realistick­é sebereflex­i a aby na základě jasných a srozumitel­ných argumentů „nedávala prostor zpochybňov­ání své základní zahraničně­politické orientace“.

Jiří Šedivý bývalý náčelník Generálníh­o štábu

 ?? FOTO L. SVĚTNIČKA ?? Česká armáda v uplynulých dvaceti letech zažila intenzivní profesioná­lní růst
FOTO L. SVĚTNIČKA Česká armáda v uplynulých dvaceti letech zažila intenzivní profesioná­lní růst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia